„Geras jausmas, manau, kad Lietuvoje yra teisingumas, teisingumas nugalėjo“, – žurnalistams po LVAT sprendimo paskelbimo sakė D. Štraupaitė.

Politikė vylėsi, kad VRK, vykdydama teismo sprendimą, surengs naują antrą turą Visagino mero rinkimuose. D. Štraupaitė teigė tikinti, kad juose šį kartą išplėš pergalę.

„Dabar jau turiu laimėti, man nelieka nieko kito, kaip laimėti.

Reikia stengtis laimėti, bet kaip bus, taip bus“, – tikino politikė.

D. Štraupaitės įsitikinimu, jai palankus LVAT nuosprendis, kuriuo teismas panaikino VRK sprendimą tvirtinti Visagino mero rinkimų rezultatus ir įpareigojo surengti naują antrąjį mero rinkimų turą, rodo, jog pernai įsigaliojusį Rinkimų kodeksą reikia tobulinti.
„Reikia keisti VRK formavimą. Negali būti ten deleguojami partijų atstovai, (...) nes gaunasi, kad kiekvienas tempia į save, o VRK nariai turi būti visiškai nepriklausomi, jie turi būti sąžiningi kiekvieno kandidato atžvilgiu, nes artėja ir prezidento, ir europarlamento rinkimai“, – dėstė D. Štraupaitė.

Politikės manymu, jos istorija rodo, kad ir teismai, priimdami sprendimus, juos turėtų apibrėžti labai aiškiai.

D. Štraupaitė piktinosi VRK, kuri keitė savo poziciją jos galimybių dalyvauti rinkimuose, atsižvelgiant į teismų sprendimus.

„Mes įrodėme, kad negali būti taip, kad vieną dieną kandidatą išbraukia, o po kelių dienų atstato arba prieš išbraukimą kreipiasi į teismą, kad nutartimi išaiškintų nuosprendį. Ar taip yra kada nors, kur nors buvę? Buvo Z. Vaigauskas, buvo kiti VRK pirmininkai. Tai, pirmiausia, išnagrinėji, kaip bus, jei taip ar kitaip atsitiks.

Yra teismo nuosprendis ir VRK turi pati apsispręsti, kaip reikia elgtis, jie turi išanalizuoti klausimą, kad atsakymai būtų aiškūs. Ne teismai VRK turi rodyti kelią“, – dėstė partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovė.

ELTA primena, kad LVAT pirmadienį tenkino buvusios partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatės į Visagino merus D. Štraupaitės skundą, kuriuo ji prašė panaikinti VRK sprendimą tvirtinti mero rinkimų rezultatus Visagine. Teismas įpareigojo VRK surengti naują antrą merų rinkimų turą Visagine.

Kovo 24 dieną tvirtindama savivaldos rinkimų rezultatus, VRK atmetė partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatės D. Štraupaitės skundą ir nesutiko pakartoti antrojo mero rinkimų turo Visagine.

Šį VRK sprendimą D. Štraupaitė apskundė LVAT. Anot politikės, kovo 9 d. VRK pašalinus ją iš rinkimų, ji keturias dienas negalėjo agituoti ir dėl to buvo pažeista jos konstitucinė teisė būti renkamai į savivaldą. D. Štraupaitės manymu, VRK sprendimai galėjo turėti įtakos mero rinkimų rezultatams.

ELTA primena, kad Panevėžio apygardos teismui patikslinus savo sprendimą politikės byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir nurodžius, kad politikei uždrausta būti renkamai mere, kovo 9 d. VRK pašalino partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovę D. Štraupaitę iš Visagino mero rinkimų, kuriuose ji tuomet jau buvo patekusi į antrą turą.

Tiesa, situacija pasikeitė jau kovo 13 d., kai Apeliacinis teismas panaikino Panevėžio apygardos teismo sprendimo dalį dėl draudimo D. Štraupaitei būti renkamai į merus. Tą pačią dieną VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, sugrąžino D. Štraupaitę į rinkimus.

Į antrąjį Visagino mero rinkimų turą patekusi partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovė D. Štraupaitė buvo surinkusi 23,77 proc. rinkėjų balsų, o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas Erlandas Galaguzas – 31,35 proc. Antrajame rinkimų ture LVŽS atstovas laimėjo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)