Strasbūro teismas priėmė Saudo Arabijos piliečio Mustafa al Hawsawio skundą ir nurodė Lietuvos Vyriausybei pateikti savo poziciją.

„Vyriausybė sausio pabaigoje gavo Europos Žmogaus Teisių Teismo perduotą peticiją. Turime iki kovo 22 dienos pateikti poziciją, ar galima sudaryti taikų susitarimą“, – BNS sakė teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė.

„Vyriausybė artimiausiu metu svarstys šį klausimą“, – teigė ji.

Pasak jos, M. al Hawsawis peticijoje nurodo tris galimas datas, kada galėjo būti atgabentas į Lietuvą 2005 metų vasario ir spalio mėnesiais. Jis teigia, kad Lietuvoje buvo laikomas iki 2006 metų kovo.

Europos Žmogaus Teisių Teismas pernai gegužę konstatavo, kad Lietuvoje 2005-2006 metais veikė slaptas CŽA kalėjimas ir jame kalintas kitas Saudo Arabijos pilietis Abu Zubaydah.

Teismas dėl žmogaus teisių pažeidimų įpareigojo Lietuvą jam išmokėti 130 tūkst. eurų kompensaciją. Šiuos pinigus Vyriausybė atidėjo į depozitinę sąskaitą.

50-metis M. al Hawsawis šiuo metu kalinamas Gvantamo bazėje. Jis buvo sulaikytas 2003 metais Pakistane. JAV teigia, kad jis galėjo prisidėti prie Rugsėjo 11-osios išpuolių.

Pirmieji pranešimai apie galimą CŽA kalėjimą buvusioje jojimo bazėje Antaviliuose JAV žiniasklaidoje pasirodė 2009 metais.

Papildomų diskusijų sukėlė 2014 metais paskelbta JAV Senato ataskaita. Joje konkretūs centrai neįvardijami, bet žmogaus teisių gynėjai mano, kad Lietuvoje veikė dokumente „violetiniu“ vadinamas centras.

Anot JAV Senato ataskaitos, jis veikė nuo 2005 metų pradžios, o buvo uždarytas 2006 metais, kai šalies pareigūnai atsisakė priimti M. al Hawsawi į vietos ligoninę.

Lietuvoje dėl šių įtarimų atliekamas ikiteisminis tyrimas, įtarimai kol kas niekam nepareikšti.

Lietuvos Vyriausybės atstovai Strasbūro teisme teigė, kad patalpose Antaviliuose, netoli Vilniaus turėjo veikti žvalgybos paramos centras, o įtarimų sukėlusiais lėktuvais į Lietuvą gabenti ne žmonės, bet ryšių įranga.