„Nėra jokio pagrindo abejoti, jog Lietuvos valstybės politika skatinti gimdyti ligoninėse (...) buvo siekiama užtikrinti motinų ir vaikų sveikatą ir saugumą per gimdymą ir po jo“, – nurodė Strasbūro teismas.

Septynių teisėjų kolegija konstatavo, kad Lietuva galėjo, bet neprivalėjo leisti iš anksto suplanuotų gimdymų namuose.

Į Strasbūro teismą kreipėsi keturios namuose gimdžiusios moterys. Joms ligoninės atsisakė suteikti medicinos pagalbą gimdyti namuose, ir nurodė pasirinkti gimdymo namus.

Lietuvos valdžia nuo šių metų pradžios atvėrė teisines galimybes gimdymams namuose, tačiau iki šiol neatsirado įstaigų, akredituotų teikti tokias paslaugas.

Europos Žmogaus Teisių Teismas savo sprendime atkreipė dėmesį į šias pataisas ir pažymėjo, jog Lietuva nuolat peržiūri įstatymus, „kad jie atitiktų medicinos ir mokslo raidą, tuo pačiu visiškai užtikrinant moterų teises reprodukcinės sveikatos srityje – ypač užtikrinant tinkamas sąlygas tiek pacientams, tiek medicinos personalui gimdymo namuose visoje šalyje“.

Teisėja iš Estijos byloje paskelbė atskirąją nuomonę. Ji teigia, kad apribojimai gimdyti namuose pažeidė moterų pasirinkimo teisę.