Vyriausybės atstovų EŽTT duomenimis, peticiją Lietuvai pateikęs nepilnamečio vaiko tėvas teigia, kad jo teisė į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą buvo pažeista, nes teismai atsisakė grąžinti jo sūnų į Lietuvą ir nepaisė, jog galiojančios bendravimo tvarkos, motinai išsivežus vaiką į užsienio šalį, vykdymas objektyviai tapo neįmanomas.

Be to, vaiko tėvas skundžiasi, kad procesas Lietuvoje dėl vaiko gyvenamosios vietos pakeitimo buvo neteisingas, nes teismai neišklausė jo sūnaus, neišsireikalavo reikiamos ekspertų išvados ir neužtikrino buvusios žmonos dalyvavimo.

„Taip Lietuvos teismai, pritardami neteisėtiems motinos veiksmams, mane diskriminavo lyties pagrindu“, – nurodė bylą EŽTT iškėlęs vyras.

Pasak Vyriausybės atstovų EŽTT, Strasbūro teisėjai spręs, ar Lietuvos teismuose vykęs procesas, nusprendžiant negrąžinti pareiškėjo sūnaus į Lietuvą, atitiko Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje numatytus teisės į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą ir teisės į teisingą bylos nagrinėjimą keliamus reikalavimus bei nediskriminavo tėvo.

„Ypatingą dėmesį EŽTT kreips į tai, ar Lietuvos teismai, nagrinėdami pareiškėjo skundus, vadovavosi Hagos Konvencijos dėl tarptautinio vaikų grobimo civilinių aspektų nuostatomis ir tinkamai užtikrino visų suinteresuotų asmenų interesų pusiausvyrą“, – pažymėjo Vyriausybės atstovai Strasbūre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją