Valstybė nelaikoma atsakinga dėl įmonės bankroto. 230 buvusių "Auridos" darbuotojų atstovaujanti Adelė Dulienė vakar "Lietuvos rytui" teigė pasirengusi kelti tarptautinį skandalą, nes, jos manymu, Strasbūro Žmogaus Teisių Teismas šiurkščiai pažeidė jos žmogaus teises.

A.Dulienė būsimojo skandalo detalių neatskleidė, nuogąstaudama, kad tuomet jai gali būti sutrukdyta. Moters nuomone, Strasbūro teismas privalėjo pranešti, kada bus svarstoma "Auridos" byla. A.Dulienės teigimu, kartu su ja pasiskundę žmonės surinko pinigų jos ir advokato kelionei į Strasbūrą dalyvauti bylos svarstyme.

Be to, A.Dulienė nesutiko, kad jos ir jos atstovaujamų 230 buvusių "Auridos" darbuotojų byla prieš Lietuvą būtų sujungta su kitų 176 šios įmonės darbuotojų, irgi parašiusių Strasbūro teismui, skundu.

Prieš 6 metus bankrutavus autokompresorių gamyklai "Aurida", be darbo liko 4 tūkst. žmonių. Likviduota bendrovė jiems nesumokėjo 14,5 mln. litų. Įmonės skolos vienam darbuotojui svyravo nuo 10 iki 15 tūkst. litų.

Kiekvienas pasirašęs A.Dulienės skundą žmogus prašė 40 tūkst. litų kompensacijos, o jų įgaliotinė A.Dulienė - 100 tūkst. litų. Savo kompensacijos dydį "Lietuvos rytui" moteris aiškino tuo, kad labai kentėjo badaudama prie Seimo.

Ši byla Lietuvoje išgarsėjo, kilus konfliktui tarp A.Dulienės ir jos pasamdytos advokatės Daivos Guobienės. Šią savaitę Vilniaus apygardos teismas pripažino D.Guobienę kalta dėl dokumentų klastojimo bei sukčiavimo ir nuteisė ją dvejiems metams laisvės atėmimo.

Bausmė jai skirta už 8 tūkst. dolerių pasisavinimą iš kaltinamojo giminių mainais už pažadą pinigus perduoti teisėjui, kad šis nebepratęstų kaltinamiesiems suėmimo termino.

Kol vyko šios bylos tyrimas, D.Guobienė tapo "Auridos" darbuotojų advokate ir už skundo į Strasbūro teismą surašymą iš 215 bedarbių surinko po 50 litų. Vėliau abi moterys susipyko dėl to, kuri turėtų vykti į Strasbūrą, kai bus svarstoma byla, ir viena kitą apkaltino renkant pinigus šiai kelionei.

Be to, A.Dulienė draudė advokatei parašyti peticiją ir kitiems to pageidaujantiems buvusiems "Auridos" darbuotojams. Iš viso D.Guobienė yra parašiusi penkis skundus į Strasbūro teismą.