Delfi kalbintas Seimo konservatorius Kęstutis Masiulis sakė nepritariantis partijos lyderių norui skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus, nepaisant to, iniciatyvą žadėjo palaikyti.

„Aš priklausau tai nedidelei daliai frakcijos. Yra ten apie 10 žmonių, kurie nepritaria, kad reikia paleisti Seimą. Bet iš karto sakau – balsuosiu taip, kaip vadovybė nutaria.

Laikausi principo, kad politika yra komandinis darbas. Komandoje tu pritarti, ar nepritari direktoriaus, valdybos sprendimams, bet turi vykdyti“, – komentavo politikas.

Tiesa, jis teigė netikintis, kad Seimas pasileis. Tam reikia 85 balsų už.

„Šmaikštaujant ir juokaujant, lengva vykdyti sprendimą, kuris bus nulinis, jis niekuo negresia“, – pridūrė K. Masiulis.

Kęstutis Masiulis

Jis svarstė, kad partijos lyderį Gabrielių Landsbergį ir premjerę Ingridą Šimonytę užvaldė emocijos, esą todėl jie nori rengti pirmalaikius rinkimus, o jei tam nebus pritarta, planuojama atsistatydinti.

„Yra dar tų dalykų, kurie, norėtųsi, kad jie būtų padaryti (mokesčių reforma – Delfi), o ne keliaujam į rinkimus, nebeįdomu. Kad ne ambicijos žaistų ir ne emocijos, todėl nereikia tų pirmalaikių rinkimų.

Nebent čia yra taip: mūsų partija yra pasiruošusi – visada pasiruošusi – rinkimams, ji iš tikrųjų yra labai drausminga, elektoratas drausmingas, mums rinkimai niekada nepavojingi. O kitiems, kurie ant mūsų iš visų pusių puola, čia mes bene kalčiausi dėl čekiukų, gali būti kitaip“, – svarstė jis.

Masiulis įsitikinęs: vis tiek būsime valdantieji

„Aš manau, kad mes galėtumėm šitą kadenciją iki galo [išbūti] ir padaryti darbus <...>. Mes ir kitoje kadencijoje būsime valdantieji nepaisant nieko. Žmonės atsirenka. Ir ką jūs išrinksite protingesnius, geresnius, kurie būtų labiau valstybiški? Taip, mes galime turėti dėmių, nuodėmių, nusižengimų, padaryti klaidų, bet košės smegenyse šitoje partijoje yra sukaupta daugiausia“, – vertino K. Masiulis.

Jo matymu, tolesnė įvykių eiga bus tokia: Seimas nepritars siūlymui surengti pirmalaikius rinkimus, nesirealizuos ir „valstiečių“ iniciatyva dėl nepasitikėjimo Vyriausybe. Taigi, I. Šimonytė, kaip ir žadėjusi, atsistatydins po NATO viršūnių susitikimo. Tada turės trauktis visa Vyriausybė, bus formuojama nauja.

Masiulis
Ir ką jūs išrinksite protingesnius, geresnius, kurie būtų labiau valstybiški?

Laikinai eiti ministro pirmininko pareigas ir toliau galėtų eiti I. Šimonytė, svarstė K. Masiulis.

„Tada koalicijos formavimasis, vadinasi, partijos vadovų šurum burum, šnekėjimai ir aš matau tik vieną koaliciją – tą pačią. Kas dar gali sušnekėti: „valstiečiai“ eis su S. Skverneliu?“ – kėlė klausimą parlamentaras.

„Mes dabar turime tam tikrą politinę įtampą, bet mes laimime, kad pagaliau sukrėtimas yra, žmonės pamatė, kad gal tikrai čia yra perspausta, kadangi reikia pulti ne Vyriausybę, o pulti tuos, kur netvarka ir pulti mus, kad mes greičiau sutvarkytume. Mes tą padarom ir ne daugiau“, – dėstė K. Masiulis.

Įmanoma, kad konservatorių lyderis G. Landsbergis frakcijos narių balsavimą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų vertintų kaip pasitikėjimo išbandymą sau. Ar toks kelias logiškas?

K. Masiulio vertinimu, tai būtų emocingas kelias.

„Gaila. Kažkaip vis tiek, man atrodo, per daug emocinga. Nereikėtų taip karščiuotis“, – teigė politikas.

Razma: pirmalaikiai rinkimai vestų į sumaištį

Kad trauktis, kad ir kaip nubalsuos kolegos, nereikėtų, sutiko ir kitas Seimo konservatorius, partijos prezidiumo narys Jurgis Razma.

„Nemanau, kad pagal vieną balsavimą dėl kažkokios, kad ir labai partijos pirmininkui pozicijos, galima skelbti nepasitikėjimą ar nepasitikėjimą, niekas taip klausimo neformuluoja ir neįsivaizduoju, kad kas nors taip jį iškeltų. Aš ir pirmininkui linkėčiau taip tos situacijos nevertinti“, – žurnalistams Seime komentavo politikas.

Jurgis Razma

Jis pats sakė nebalsuosiantis už pirmalaikius Seimo rinkimus, nes tai – „negeras sprendimas“.

„Kaip niekad valdančioji koalicija yra stabili, net nė vienos valdančiosios frakcijos narių nesumažėjo, kas yra gan reta. Vyriausybė dirba irgi labai stabiliai ir tvarkingai, vykdo programą, jokių problemų valdyme aš nematau. Nemanau, kad dėl savivaldybių tarybų narių čekiukų skandalo pirmalaikių Seimo rinkimų pasiūlymas yra geriausia išeitis“, – vertino J. Razma.

„Pirmalaikiai rinkimai yra vis tik sumaištis valstybėje, visi darbai sustoja. Geopolitinė situacija šiandien aplink mus pakankamai sudėtinga, tai aš manau, per didelė prabanga organizuoti pirmalaikius rinkimus“, – pridūrė jis.

Seimas, pasak politiko, „savo darbą bus atlikęs“, kai pakeis išmokų tarybų nariams skyrimo tvarką.

Tai ko siekia partijos lyderiai siūlydami drastiškus sprendimus?

„Aš matau, kad reagavimas yra nuoširdus, bendražmogiškas. Yra daug emocijų <...>. Yra toks susijaudinimas ir noras rasti veiksmą, kuris kuo greičiau nenormalią situaciją išspręstų“, – vertino J. Razma.

Saudargas: perkrovimas neatrodo drastiškai

Tačiau didesnė dalis Seimo konservatorių palaiko G. Landsbergio ir I. Šimonytės duotą toną ir žada balsuoti už Seimo pirmalaikius rinkimus. Vienas tokių – partijos prezidiumo narys Paulius Saudargas.

Paulius Saudargas

„Aš suprantu sprendimo logiką ir aš palaikiau šitą sprendimą prezidiume, ir palaikysiu Seimo salėje <...>. Mes svarstėme alternatyvius variantus: nuimti vieną ministrą, tris ministrus, dar kiek, tęsti visą šitą dalyką, atsistatydinti Vyriausybei?

Racionalūs buvo partijos pirmininko argumentai, kad vis tik visas rezonansas liečia absoliučiai visus valdžios lygius – nuo savivaldos iki prezidentūros – ir mes, kaip Seimas, galime priimti dalies sistemos perkrovimą – paleisti Seimą.

Kiti sako, kad galbūt reikėtų organizuoti savivaldos rinkimus, bet tai atrodo dar labiau utopiškai. Savivalda tik ką, prieš porą mėnesių yra išrinkta. Seimas veikia jau trys metai, liko metai–pusantrų, tai perkrovimas neatrodo taip drastiškai. Ir mes į tą sprendimą einame“, – Delfi komentavo parlamentaras.

Tiesa, jo nuomone, Seimo konservatoriai neturėtų būti įpareigoti balsuoti tik už pirmalaikius rinkimus.

Partijos, anot P. Saudargo, dabar skaičiuoja, ar pirmalaikiai Seimo rinkimai būtų joms naudingi.

Reikės rimtai kalbėtis su koalicijos partneriais

O konservatoriams ar būtų?

„Šita visa kebeknė duoda ir pliusų, ir minusų, ir aš manau, kad sunku labai vertinti, ar mums čia kažkas naudingiau iš to, ar nenaudingiau.

Mes žiūrime į pačią problemą, susidariusią valstybėje, milžinišką viešųjų ryšių rezonansą, visus liečiantį. Kaip vieną iš variantų mes pasiūlėme tokią išeitį“, – komentavo P. Saudargas.

Saudargas
Šita visa kebeknė duoda ir pliusų, ir minusų.

Jis sutiko, kad balsavimas dėl pirmalaikių rinkimų, galėtų būti suprantamas kaip balsavimas dėl pasitikėjimo G. Landsbergiu.

„Jeigu partijos pirmininkas neša kažkokią idėją, registruoja svarbų projektą, manau, politinėje sistemoje tai yra svarbus projektas, tai kiek balsų surenka, jis ir matys, ar partijos viduje, frakcijoje palaikoma, ar koalicijos nariai palaiko, kaip opozicija į tai žiūri“, – dėstė konservatorius.

Paklaustas, kaip greičiausiai dabar klostysis įvykiai, jis neatmetė galimybės, kad Seimas pasileis, o jei ne, tada, anot P. Saudargo, „persikraus Vyriausybė“.

„Tada, aš manyčiau, mums reikia eiti, užsidaryti su koalicijos partneriais už uždarų durų, ir kol neišeis baltas dūmas iš kamino, tol nesiskirstyti.

Dabar lyg kvestionuoja koalicijos partneriai koalicijos buvimą. Aš tai vertinčiau visiškai kitaip: mes turime balsų, mes einame į priekį, mes šiuo metu priiminėjame svarbią reformą, reiškia balsų yra. <...> Reikia tik susitarti dėl tolesnių personalijų ir viso kito“, – kalbėjo politikas.

Matelis: visos partijos prisidirbusios

Už tai, kad įvyktų pirmalaikiai rinkimai, teigė pasisakantis ir dar vienas Seimo konservatorius Bronislovas Matelis.

Bronislovas Matelis

„Aš pritarčiau pirmalaikiams rinkimams, nes situacija viduje, gal dar taip nesimato, gal iš šalies mes dar ne viską matome, bet, stebint iš vidaus Seimo situaciją, tai – toks voratinklis, kurį galėtų išrišti rinkimai.

Šiaip, kaip politikui, man labai nesinorėtų tų išankstinių rinkimų, nes tai tam tikra destabilizacija. Bet kai dabar pasipylė visi skandalai čekių ir jie tikrai persimes, ir persimeta į Seimą, klausimas, kas čia kaltesnis, Seimas ar Vyriausybė. Vyriausybė čia išvis čia niekuo dėta, mano galva“, – aiškino B. Matelis.

Jis neatmetė galimybės, kad Seimas pasileis, o jei ne – pasitrauks Vyriausybė. Tai nėra stabilu, sutiko B. Matelis.

„Bet, žvelgiant į tolimesnę perspektyvą, taip, tai yra kelias į stabilumą, – pažymėjo jis.

– Jeigu mes liksime su tokia pačia situacija, kaip dabar, mes dar metus laiko kalbėsime, kas, kur, kokį kurą įpylė, kas čia kaltas <...>. Visos partijos yra prisidirbusios.“

Praėjusią savaitę G. Landsbergis pranešė, jog siūlys konservatorių prezidiumui spręsti dėl pirmalaikių Seimo rinkimų paskelbimo ir Vyriausybės atsistatydino. Šį savo siūlymą jis teigė aptaręs su premjere I. Šimonyte.

Landsbergio logika ir prezidiumo sprendimai

G. Landsbergis aiškino, kad to reikia reaguojant į lėšų pasisavinimo savivaldoje skandalą – esą vieno ministro (švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės, kuri negalėjo pagrįsti, kaip būdama tarybos nare leido kanceliarines lėšas, nors to nereikalavo galiojantis reglamentavimas) patraukimas šiuo atveju būtų „ritualinis veiksmas“, o juk klausimų, kaip naudojo kanceliarines lėšas, kyla ir dėl Seimo narių.

„Aš, kaip asmuo, dalyvaujantis valstybės valdyme, negaliu paaiškinti ir pateisinti visuomenei, kodėl vienam asmeniui pasitraukus, situacija taptų skaidresnė tuo tarpu, kai – negaliu dabar atsakyti tiksliai – du trečdaliai Seimo yra padarę absoliučiai lygiai tą patį“, – dėstė G. Landsbergis.

Konservatorių prezidiumas nusprendė rekomenduoti partijos frakcijai Seime pateikti ir siekti priimti savivaldybių tarybų veiklos išlaidų reglamentavimo pokyčius, inicijuoti Seimo pirmalaikių rinkimų paskelbimą, o tuo atveju, jei pastaroji iniciatyva nesulauktų palaikymo, svarstyti klausimą dėl Vyriausybės atsistatydinimo.

Tokius planus patvirtino ir premjerė I. Šimonytė.

„Jeigu Seimas neras savyje valios perkrauti save, turint minty, kad labai sunku, matyt, kad šitoje istorijoje rasti baltų, pūkuotų ir teisiųjų, kurie galėtų teisti kitus. Tokiu atveju, tiesiog aš teiksiu savo atsistatydinimo prašymą, kas reiškia, kad Vyriausybė atsistatydins po NATO samito“, – žurnalistams komentavo ministrė pirmininkė, kurią cituoja LRT.

Tam, kad Seimas pasileistų, reikia 85 balsų už. Seime abejojama, kad tiek pavyks surinkti.

Nutarimo projektą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų planuojama registruoti penktadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)