Antradienį S.Dambrauskas turėjo susitikti su Kauno meru Arvydu Garbaravičiumi, tačiau iš anksto planuotas susitikimas netikėtai atšauktas. Pasak advokato, iš miesto vadovo jis tikėjosi sulaukti įgaliojimų toliau atstovauti Savivaldybei ir bandyti atnaujinti bylą dėl Dainų slėnio.

Paaiškėjo naujų aplinkybių

Kalbintas teisininkas neslėpė, jog jo iniciatyva Savivaldybėje sukėlė gana keistą reakciją. Vakar privatų advokatą palaikė ir Seimo nariai Julius Veselka bei Petras Gražulis. Parlamentarai neatmeta galimybės patys kreiptis į teismą, kad būtų atnaujinta byla dėl Dainų slėnio.

Prieš keletą savaičių S.Dambrauskas Aukščiausiajam Teismui jau buvo pateikęs kasacinį skundą, tačiau jį atsisakyta nagrinėti.

“Rengiant šį skundą paaiškėjo naujų aplinkybių. Radau papildomų dokumentų, kurie nebuvo žinomi Savivaldybei ir teismui nagrinėjant bylą. Juos derėtų pateikti teismui ir siekti, kad bylos nagrinėjimas dėl Dainų slėnio būtų atnaujintas, paaiškėjus naujoms esminėms aplinkybėms. Kreipiausi į Savivaldybę, kad man būtų leista atstovauti viešajam interesui. Buvo paskirtas susitikimas su meru. Tačiau atvykus paskirtu laiku jis, neaišku kodėl, nepanoro susitikti”, - sakė advokatas.

Jis Savivaldybės interesus pasirengęs ginti nemokamai, tačiau kai kuriems valdininkams tai nepriimtina. Jau rengiant kasacinį skundą, S.Dambrauskui buvo daromos dirbtinės kliūtys.

Verslininkai nieko neinvestavo

S.Dambrauskas kol kas nenori atskleisti visų naujų aplinkybių. “Turiu beveik porą mėnesių, kad teismui galėčiau pateikti visus argumentus, kodėl reikėtų atnaujinti šią bylą”, - sakė teisininkas.

“Kauno dienai” pavyko sužinoti gana pikantiškų Dainų slėnio istorijos aplinkybių. 1997-aisiais bendrovės “Vytauto parkas” buhalteriniuose apskaitos dokumentuose slėnio įrenginių likutinė vertė - nulinė. “Net tada, kai jie pateikė dokumentus, kad norėtų privatizuoti įrenginius, nurodoma, kad jie visiškai susidėvėję ir niekam nereikalingi. Po privatizavimo “Vytauto parkas” į Dainų slėnį faktiškai nieko neinvestavo”, - teigė S.Dambrauskas.

Remontas už mokesčių mokėtojų pinigus

Dainų slėnis kasmet buvo atnaujinamas Savivaldybės lėšomis. Iki šiol miesto vadovai teigė, kad nemato prasmės ginčytis teismuose, nes jiems trukdo seniai tuometinio mero Arimanto Račkausko sudaryta nuomos sutartis.

Su tokia nuomone S.Dambrauskas nesutinka. “Tai buvo ne nuomos, o jungtinės veiklos sutartis. Savivaldybei buvo leista naudotis Dainų slėnyje esančiais įrenginiais”, - tvirtino teisininkas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad “nulinė įrenginių vertė” kelia įvairių minčių. “Kaip vertinti Savivaldybės investicijas?” - retoriškai klausė advokatas. Jo nuomone, Savivaldybės juristai šioje byloje neakcentavo pagrindinių aplinkybių, todėl ją ir pralaimėjo.

Dar keisčiau atrodo faktas, kad dar prieš dešimt metų miesto Valdyba pasiūlė verslininkams išsinuomoti 8 tūkstančių kvadratinių metrų teritoriją, kurioje yra jų privatizuoti įrenginiai. Tačiau “Vytauto parko” atstovai šį sprendimą ignoravo.

Tuo tarpu dabar privačiai bendrovei atiteko 11 tūkstančių kvadratinių metrų ploto objektas - Dainų slėnis, kuris, kaip atskiras savarankiškas tokios apimties objektas, buvo suformuotas tik prieš keletą metų. Teismai patvirtino “Vytauto parko” teisę į konkretų įvardytą plotą užimantį objektą, tačiau, advokato nuomone, jie tai padarė pagal ne visus turėtus duomenis, todėl ir reikia siekti atnaujinti bylą.

Derybos kelia rimtų įtarimų

Savivaldybės administracijos direktorius Giedrius Buinevičius teigė, kad “Vytauto parko” atstovai jau kreipėsi į Savivaldybę, siūlydami Dainų slėnį iškeisti į kitą objektą.

“Pirmiausia jie turi susitvarkyti visą dokumentaciją. Be to, sprendimą, ar derėtis su verslininkais, turės priimti miesto Taryba. Kol kas dar per anksti apie tai kalbėti. Tai ne administracijos funkcija. Jokių konkrečių pokalbių nevyko”, - tikino G.Buinevičius.

Paklaustas, ką Savivaldybė galėtų pasiūlyti mainais už Dainų slėnį, Savivaldybės administracijos direktorius nuo tiesaus atsakymo išsisuko. “Mes jiems pateikėme privatizuojamų objektų sąrašą”, - tikino jis.

Tuo tarpu advokatas S.Dambrauskas įtaria, kad kalbos apie derybas tėra fikcija. “Miesto centre nėra laisvų sklypų, kurie būtų patrauklūs ir priklausytų Savivaldybei. Nebent yra kažkoks konkretus sumanymas ar verslo planas, kaip prisidengus Dainų slėniu užvaldyti kitą teritoriją. Tačiau netikiu, kad turto mainai įvyks. Kam privačiai bendrovei atsisakyti melžiamos karvutės? Juk miestas visada už Dainų slėnio nuomą mokės tiek, kiek verslininkai pasakys”, - sakė teisininkas.

Meras pažadėjo susitikti

Kauno meras A.Garbaravičius vakar teigė, kad antradienį su advokatu S.Dambrausku negalėjo susitikti dėl įtemptos darbotvarkės. Tačiau “Kauno dienos” žiniomis, tuo metu pas miesto vadovą joks oficialus susitikimas nevyko.

“Šitą klausimą kuruoja kiti žmonės. Turiu juristų išvadas. Galiu susitikti ir su privačiu advokatu. Būtinai tai padarysiu”, - tikino meras.

Paklaustas, kaip miestas rengiasi išsaugoti Dainų slėnį, A.Garbaravičius pakartojo, kad tai labai sena istorija. “Su verslininkais nebuvau susitikęs, todėl nieko daugiau nežinau. Tuo užsiima kiti žmonės”, - sakė politikas.

Tuo tarpu S.Dambrauskas kol kas nelinkęs pasiduoti. “Nelaikau savęs kovotoju, tačiau noriu, kad man būtų leista iki galo atlikti darbą. Juk kalbame apie viešąjį interesą. Galėtų prisijungti ir kiti kolegos advokatai. Tai būtų žymiai galingesnis ginklas”, - teigė teisininkas.