Birželį sostinės savivaldybė paskelbė patalpų Švitrigailos g. 7 nuomos konkursą darželio veiklai vykdyti. 380 kvadratinių metrų ploto patalpos išsidėsčiusios pirmame aukšte ir rūsyje. To paties pastato rūsyje įsikūręs gėjų klubas ,,Soho“. Į dalį darželiui nuomojamų patalpų patekti galima tik per gėjų klubą.

„Kad ir kokie tolerantiški bebūtų tėvai, vaikus leisti į darželius pro bet kokio klubo patalpas mažai kuris sutiks“, – laiške DELFI rašė vienas skaitytojas. Vis dėlto jis klydo: vaikams gėjų klubo durų varstyti nereikės.

Ugdys toleranciją

„Klausimas dėl įėjimo dar sprendžiamas. Tačiau su įėjimu į darželio patalpas viskas gerai, darželio patalpos visiškai atskiros, nei su klubu, nei su kavine nesusijusios“, – paaiškino privačių vaikų darželio tinklo „Abadelė“ vadovė Ieva Jagminienė.

Pasak I. Jagminienės, vaikų ugdymo veikla vyks pirmame aukšte: čia yra atskiras įėjimas, taip pat išėjimas į kiemą. Nesutarimų buvo kilę dėl rūsio patalpų, tačiau jose, pagal įstatymus, vaikų ugdymo veikla bet kokiu atveju vykti negali.

Darželio vadovė svarstė rūsyje įrengti virtuvę, skalbyklą, tačiau jei tomis patalpomis darželis naudotis negalės, puikiai apsieis ir be jų. Kadangi rūsio patalpos nuomojamos kartu su pirmo aukšto patalpomis, nuomotis tik pirmo aukšto nebuvo galimybės.

Naujas darželis duris turėtų atverti per tris mėnesius. I. Jagminienė pasirinktos vietos nesiūlo sieti su gėjų klubu: tai didžiulis pastatas, kuriame kažkada veikė ir konservatorių būstinė. „Ten veikia įvairių įstaigų, ne tik gėjų klubas. Iš kitos pusės, ugdoma tolerancija, jie veikia sau, mes – sau, jie veikia tik savaitgaliais naktimis, mes – darbo dienomis dienos metu, vieni kitiems neturėtume trukdyti“, – kalbėjo „Abadelės“ vadovė, iki šiol iš tėvelių klausimų šia tema nesulaukusi.

Tiko ir konservatoriams

Vilniaus miesto savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento Turto valdymo skyriaus vedėja Laura Jagusinskienė DELFI aiškino, kad anksčiau šiose savivaldybei priklausančiose patalpose veikė konservatorių būstinė, vėliau jas nesėkmingai bandyta parduoti aukcione. Atsiradus darželių poreikiui, nuspręsta skelbti konkursą ir jose įrengti vaikų darželį.

„Bėda ten vienintelė – patekimas į rūsį yra per gėjų klubui priklausančias patalpas. Bet mes, nuomodami patalpas, visus nuomininkus informavome apie tokią situaciją ir mūsų ūkiškas siūlymas buvo nuomininkams pasidaryti tiesioginį įėjimą į rūsį iš pirmo aukšto patalpų įsirengiant laiptus“, – sakė L. Jagusinskienė.

Savivaldybės atstovė užsiminė, kad tokia situacija nebuvo patenkinti gėjų klubo savininkai: esą jie patys norėtų rūsio patalpas nuomotis arba pirkti. Savivaldybė turimų patalpų nenorėjo skaidyti.

„Darželį ketina įrengti pirmame aukšte, kur yra atskiras įėjimas, apie jokį bendrą įėjimą su klubu patekimui į darželį nežinome. Mes – už naujų ugdymo vietų steigimą. Mes niekuo nesame nuskriausti ar nepatenkinti. Visos bendruomenes turi ir gali sugyventi taikiai ir darniai“, – DELFI sakė „Soho“ klubo atstovas.