„Reikia žiūrėti, kuo pagrįsta šita valstybė. Stalinas kaip ir ir Leninas su savo kompanija turėjo tam tikrą ideologiją: jie norėjo nukariauti pasaulį, atnešti ten savo valdžią, nesigviešė pinigų.

Net Chruščiovas ko gero buvo toks, kad jį ko gero galėjai vadinti idėjiniu priešu. O čia tai mes turime tik žmones, kurie nori pralobti ir kuo daugiau turėti. Jų kertinis akmuo yra pinigai“, – „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ kalbėjo apžvalgininkas Romanas Bogdanas.

Tačiau čia jis prisiminė ir žydį posakį, kad pinigai reikalingi tik gyvam.

„Jeigu prisimintume 2014 ar 2015 metus, kai Putinas pasakė vadinamąją Krymo kalbą, (…) kad „jei ką, tai mes kaip duosime, mes eisime į rojų, o jie tiesiog nudvės“. Atrodė poetinė metafora . Dabar galvoju, kad jis gal taip rimtai galvoja, kad jis keliaus kažkur kitur, ir bus atlikęs milžinišką istorinę misiją.

Bet labai abejoju, kad šalia jo yra žmonių, kurie sakytų: „gerai, einame su tavimi į rojų“. Manau, kad jie sakytų, kad „norime būti gyvi ir naudotis tuo turtu, kurį tau prižiūrint sugebėjome susigrobti“, – kalbėjo R. Bogdanas.

Nustebinęs Abramovičiaus žingsnis

Apžvalgininką nustebino Romano Abramovičiaus elgesys.

„Jis saugiai sėdi Londone, jam niekas negresia. Turi „Chelsea'io“ klubą, o kadangi futbolas yra anglų nacionalinis sportas, tai čia yra labai svarbus aktyvas. Jis prieš keletą dienų tą klubą perrašė labdaros fondui, paaiškinęs, kad nenori pakenkti jo veiklai, ir jis pasitraukia, bus – savininkas, bet valdys labdaros fondas.

Praeina pora dienų, ir vakar – Abramovičiaus pareiškimas: „parduodu „Chelsea'io“ klubą, uždirbtus pinigus (…) skirs Ukrainai, nukentėjusiems nuo karo“, – pasakojo R. Bogdanas.

Pasak apžvalgininko, už klubą jis gali uždirbti apie du milijardus svarų.

„Ką tai reiškia? Žmogus yra pasiruošęs du milijardus paaukoti, kad jam išliktų tos sąlygos, kuriose jis gyvena, vardan ko jis sukčiavo, darė visokias schemas, uždirbinėjo pinigus, ir rėmė Putiną, kad būtų tos sistemos stabilizatorius. O dabar stabilizatorius pavirto į griovėją“, – sakė R. Bogdanas.

Pinigus įsimylėjęs elitas

Jis neatmestų varianto, kad Rusijoje gali atsirasti sluoksnių, kurie gali norėti pakeisti V. Putiną.

„Tie žmonės yra be galo įsimylėję pinigus. (…) Prisiminkite Tarybų sąjungoje buvo keičiami vadai, kurie atrodė nepajudinami: Chruščiovas išvažiuoja atostogų, atvažiuoja , sako, „mes čia padarėme politbiuro posėdį, ir tave nuėmėme“, Gorbačiovas išvažiuoja atostogų, ir viskas, komitetas perima valdžią.

Putinas pasislepia bunkeryje Urale, ir tada kyla klausimas. Jeigu yra kaip nors susitariama, kad kažkokia grupė žmonių, tarkime Dūmos deputatai , kurie balsavo už Donecko ir Luhansko Liaudies Respublikų pripažinimą, gauna indulgenciją už tai, kad jie sunaikina pavojų, jie gali tiesiog konstituciškai nubalsuoti, kad jis nesugeba eiti pareigų, ir nuimti“, – svarstė R. Bogdanas.

Netiki tokiu scenarijumi

Buvęs užsienio reikalų ministras, Seimo narys Audronius Ažubalis sako, kad toks scenarijus nebūtinai įvyks.

„Čia yra lengviausias kelias tuo tikėti. Prisiminkite Hitlerį, jo aplinką ir generolus. Tai rodo, kad toks scenarijus nebūtinai įvyks, kad tai gali vykti iki katastrofos. Kas ir įvyko Vokietijoje“, – sakė A. Ažubalis.

Jo nuomone, Vakarai neišvengiamai turės įsikišti į konfliktą.

„Pradedant nuo ultimatumo režimui. (…) Čia jau diplomatinės ir karinės meistrystės dalykas, kaip ir kokiu laiku tas turėtų būti pateikta. Dabar mes stovime laukiančiųjų pozicijoje, kad kažkaip savaime išsispręs. Savaime neišsispręs.

Idealus variantas, kad būtų kažkas , kas Putiną izoliuoja ar nušauna. To nebus. Mažai tikėtina“, – kalbėjo A. Ažubalis.

Putiną vadina banditu

Politiko nuomone, Vakarai kartais savo elgesiu V. Putiną dar padrąsina.

„Paimkime atvejį dėl lėktuvų „Mig29“. Gali būti, kad čia patys ukrainiečiai sugalvojo, ir paskelbė, kad jie ruošiasi duoti, ir galvojo, kad tada ir bulgarus, ir slovakus, ir lenkus prirems. (…) Bet atsakymas buvo visiškai idiotiškas, manau, kad čia Lenkiją paspaudė Vakarai: „ne, mes lėktuvų neduosime, todėl, kad tada Lenkija jau taps dalyvaujančia šalimi“, – kalbėjo A. Ažubalis.

Jis nesupranta, kuo iš esmės skiriasi „Javelin“, „Stinger“ nuo lėktuvo.

„ Tas didesnis, bet raketos tai panašios. Tai parodė, kad mes bijome chuligano. Ir banditas tą puikiai jaučia“, – teigė A. Ažubalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją