Departamentas, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos narkotikų, tabako ir alkoholio prevencijos tarpinstituciniu veiklos planu, patvirtintu Vyriausybės 2015 m. vasario 25 d. nutarimu, rengia ir skelbia statistinę informaciją apie legalių alkoholinių gėrimų vartojimą.

2016 m. birželio 10 d. Lietuvos statistikos departamento generalinio direktoriaus įsakymu metodika buvo atnaujinta, naudojant daugiau informacijos šaltinių, taip pat įvertinant turistų srautus ir pasienio prekybą.

Pagal šią metodiką iš alkoholio vartojimo pašalinamas atvykusių turistų suvartotas ir pasienio prekyboje įsigytas alkoholis. Lietuvos turistų užsienyje suvartotas alkoholis įskaitomas į alkoholio suvartojimą (žr. 1 pav.).

Lietuvos statistikos departamento generalinė direktorė Vilija Lapėnienė teigia, kad departamentas, rengdamas statistiką, vadovaujasi objektyvumo ir profesinio nepriklausomumo nuo politinių bei kitų interesų grupių principu. Rengiant visą statistiką, taip pat legalaus alkoholio suvartojimo, vadovaujamasi taikomų metodų ir metodikų skaidrumu, tai yra metodikos yra viešai skelbiamos ir prieinamos visai visuomenei. Departamentas pabrėžia, kad metodikos nekeičiamos su kiekvienos Vyriausybės atėjimu į valdžią ar Vyriausybių paliepimu. Metodikos keičiamos, atsižvelgiant į objektyvius ir realius pokyčius šalyje.

Lietuvos statistikos departamentas pagal atnaujintą metodiką perskaičiavo alkoholio suvartojimo rodiklius nuo 2010 m. ir 2016 m. birželio 10 d. paskelbė juos pranešime. Alkoholio suvartojimo rodikliai reikšmingai nesiskyrė bei nekeitė vartojimo tendencijų. Tame pranešime, remiantis išankstiniais duomenimis, skelbta, kad 2015 m. vienam 15 metų ir vyresniam šalies gyventojui teko 14 litrų suvartoto absoliutaus (100 proc.) alkoholio (0,2 litro mažiau nei 2014 m.) (žr. 2 pav.).

Legalaus alkoholio suvartojimas - mažmeninėje prekyboje ir maitinimo įmonėse įsigytų alkoholinių gėrimų kiekis litrais, įvertinus atvykusių ir išvykusių turistų įsigytą alkoholį, perskaičiuotas į absoliutų alkoholį (100 proc.), tenkantis vienam gyventojui arba vienam 15 metų ir vyresniam gyventojui.

Kaip skelbė ELTA, Lietuvoje šią savaitę viešėjęs Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovas Gadenas Galėja (Gauden Galea) teigė, kad, remiantis 2016 metų duomenimis, Lietuvos gyventojai suvartoja daugiausia alkoholio pasaulyje. Žurnalistams jis sakė, kad Lietuvoje per metus, 2016 metais, vienas gyventojas vidutiniškai suvartojo apie 16 litrų absoliutaus alkoholio. Svečias, kalbėdamas apie Lietuvos ir kitų šalių statistiką, akcentavo, kad alkoholio vartojimo mastai Lietuvoje dideli, o sukeliama žala - dažnai mirtina.