Vilniuje šalia Genocido aukų muziejaus vykstančius skaitymus pradėjo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, ištarusi pirmuosius skaitymų knygoje esančius vardus ir likimus. Kituose miestuose prie skaitymų tribūnų pirmieji stojo miestų merai.

Šiemet akcija pirmą kartą vyko net šešiuose iš dvylikos miestų, todėl organizatoriai džiaugiasi, jog naujos Gedulo ir vilties dienos minėjimo formos pasiekia vis daugiau Lietuvos kraštų.

„Noriu pakviesti kuo daugiau miestiečių prisijungti prie prasmingos akcijos ir nuoširdžiai tikiu, kad mums ištariant pavardę po pavardės suvirpės ir sakančių, ir girdinčių žmonių sielos ir bus išgirsta ne tik pavardė, bet ir jaudinanti konkrečios naikintos šeimos istorija. Susikaupkite tai ypatingai minutei, kad jūsų balse ir kūne būtų derama pagarba laisvei, kurią išsaugojo kankinti ir žuvusieji. Pagarba tam, ką šiandien turime, ir drąsa tai prisiminti bei pasiryžimas saugoti ir vertinti“, – apie pirmą kartą Kėdainiuose vykstančius skaitymus kalbėjo Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis.

Organizatoriai tikisi, jog per parą laiką prie skaitymų tribūnų stos daugiau nei 1 000 skaitančiųjų, o pačioje akcijoje sudalyvaus dar daugiau žmonių.

„Ištark, išgirsk, išsaugok“ pirmą kartą pasiekė ir pasaulio lietuvius, gyvenančius už Atlanto – nuo 19 val. Lietuvos laiku skaitymai vyks ir Vašingtone, JAV.

„Istorinė atmintis vienija visame pasaulyje gyvenančius lietuvius ir mūsų šalies piliečius. Tai yra mūsų tautos stiprybės pagrindas. Tik tinkamai įvertinę tą kainą, kurią už Lietuvos išlikimą ir laisvę atidavė šimtai tūkstančių nekaltų žmonių, galime kurti stiprią ir klestinčią valstybę. O birželio 14 d. Vašingtone įvyksianti akcija tik dar kartą parodo, kad trėmimų skausmo nesumažina nei laikas, nei atstumai“, – teigia Lietuvos Respublikos Ambasadorius Jungtinėse Amerikos Valstijose Rolandas Kriščiūnas.

Skaičiuojama, jog sovietų vykdytų represijų metu nukentėjo daugiau nei 300 000 Lietuvos gyventojų, kurie patyrė tremtį ir kalinimus. Dėl to „Misija Sibiras“ organizatoriai jau ketvirtus metus kviečia susivienyti šioje milžiniško visuomenės įsitraukimo sulaukusioje tremtinių ir politinių kalinių vardų, pavardžių ir likimų skaitymų akcijoje