„Tenka konstatuoti, kad Lietuvoje išgyvename COVID-19 „antrąjį piką“. Nuo protrūkio Kaune (liepos 15 d.) buvo užregistruoti 187 nauji koronaviruso infekcijos atvejai, o sergančiųjų (aktyvių atvejų) skaičius padidėjo nuo 209 iki 330, t.y. +121. Tai didelis padidėjimas, tačiau jis galėjo būti gerokai didesnis, jei pas mus būtų atsikartoję kitų šalių (pvz.: Australijos, Juodkalnijos, Bulgarijos) „antrųjų pikų“ scenarijai“, – feisbuke rašė M. Stankūnas.

Pasak mokslininko, galime dėl to šiek tiek pasidžiaugti, tačiau daugeliui iš mūsų kyla klausimas dėl tolimesnės raidos.

„Ją bandyti nuspėti yra labai sunku, nes veikia daug veiksnių ir situacija gali pasikeisti bet kurią akimirką. Bet vis tik... Na manyčiau, kad tikėtis kreivės patraukimo žemyn artimiausiu metu būtų sunku. Plečiasi atvejų geografiją, didėja neatsekamų atvejų skaičius, dar prisideda įvežtiniai atvejai ir tas dideliam optimizmui pagrindo nesuteikia. Tačiau aš tikiuosi, kad Lietuvai artimoje perspektyvoje gali pavykti išvengti eksponentinio atvejų augimo, t.y. staigaus kreivės šuolio į viršų“, – teigė M. Stankūnas.

Pasak LSMU profesoriaus, tam pagrindą suteikia grąžinamas kaukių naudojimas, kad vis dar dauguma atvejų susiję su žinomais židiniais, intensyvus testavimas, neblogas kontaktų atsekimas, šiltas oras ir žmonių praleidžiamas laikas lauke, didelės dalies tautiečių sąmoningumas bei tam tikros lietuvių charakterio savybės, pvz., gerokai mažesnis fizinio kontakto naudojimas bendraujant.

„Tad labiausiai tikėtina, kad artimiausiu metu mes matysime nuosaikų COVID-19 atvejų augimą. Pritaikius nesudėtingą linijinės regresijos modelį (žr. skaidrę), galime spėti, kad sekančios savaitės pabaigoje (jei išliks dabartinės tendencijos ir nebus naujų protrūkių bei būsime išlaikę „Jūros šventės“ egzaminą) mes galime turėti +/- 420 aktyvių COVID-19 atvejų. Jei mano spėjimai pasitvirtintų, sakyčiau, kad įvertinus visas aplinkybes, tai būtų neblogas rezultatas Lietuvai“, – teigė M. Stankūnas.

Antras pikas. M. Stankūno grafikas

Antra banga dar neprasidėjo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė, epidemiologė Rolanda Lingienė ketvirtadienį pakomentavo dabartinę situaciją šalyje. Per penkias dienas buvo užfiksuota per 70 naujų koronaviruso atvejų.

„Dauguma atvejų yra susiję su esamais židiniais. Panevėžyje – trys aktyvūs židiniai. (…). Pirmasis antstolių kontoroje, yra 6 atvejai, ten 12 susirgimų atvejų, tarp kontoros darbuotojų ir jų šeimos narių“, – apie židinį Panevėžyje kalbėjo R. Lingienė.

„Susirgo šios antstolių kontoros artimieji asmenys, tame tarpe ir nepilnamečiai, jie lanko ikimokyklinę ugdymo įstaigą, situacija yra valdoma“, – tikino ji.

Kaip ir buvo skelbta, Panevėžyje šis židinys užkabino ir vaikų darželį. Epidemiologė teigė, kad Lietuvoje šiuo metu yra apie 10 aktyvių židinių.

„Ko gero labiausiai paplitęs Panevėžyje, šios dienos duomenimis. (…) Taip pat židiniai – Kėdainiuose, Kaune, Salininkuose, turime apie 10 aktyvių židinių“, – žurnalistams sakė R. Lingienė. NVSC Vilniaus departamento vadovė R. Lingienė priminė, kad nuo šeštadienio, rugpjūčio 1–osios dienos apsauginės veido kaukės bus privalomos uždarose viešose vietose.

„Delfi“ primena, kad per praėjusią parą patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų, bendras skaičius siekia 2062, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.