Miškininkai pasistatė gyvenamą namą

Turto bankas Delfi žurnalistams sudarė galimybę patekti į dviejų pastatų vidų ir pasidairyti, ką paliko miškininkai. Pamatyti, kas pastatų viduje, galite ir jūs peržiūrėję Delfi fotografo nuotraukų galeriją.

Vis dėlto reikia priminti, kad urėdija iki Delfi tyrimo publikavimo teigė neketinanti atsisakyti šio Vilniuje esančio turto. Ji aiškino, kad jis reikalingas. Galiausiai urėdijos vadovai, Delfi šaltinių teigimu, piktinosi Aplinkos ministerijos paraginimu šio turto atsisakyti.

Delfi tyrimą galite rasti čia.

Vaikštinėjančių Balsio ežero pakrante akys tikriausiai ne kartą yra užkliuvusios už medinės sodybos, stovinčios ant paties ežero kranto. Šis pastatų kompleksas priklauso valstybės valdomai įmonei Valstybinių miškų urėdija. Jį sudaro trys statiniai: gyvenamasis namas su administracinėmis patalpomis ir du ūkiniai pastatai.
Valstybinių miškų urėdija

Šie pastatai stovi Žaliųjų ežerų kraštovaizdžio draustinyje. Du iš jų atnaujinti dar sąlyginai neseniai.

Gyvenamasis namas su administracinėmis patalpomis pradėtas statyti 2007, o pabaigtas 2008 metais. Kaip nurodyta Registrų centre, jo pagrindinė naudojimo paskirtis – gyvenamoji (vieno buto pastatai). Name yra įdiegtas vietinis centrinis šildymas ir vietinis vandentiekis. Pastato plotas – 137.77 kv. m. Gyvenamasis plotas – 78.20 kv. m., verslo plotas – 30.78 kv. m.

Antras statinys – ūkio pastatas. 2017 metais jis baigtas rekonstruoti. Jo bendrasis plotas – 112.49 kv. m. Galiausiai nurodoma, kad teritoriją juosianti tvora įrengta 2014 metais.

Taip pat Registrų cente pažymima, kad vienas urėdijai priklausantis ūkio pastatas yra už sklypo ribų. Delfi užfiksavo, kad jo būklė yra pati prasčiausia. Dokumentuose nurodoma, kad jis pastatytas 1940 metais. Remonto šis statinys tikriausiai nėra matęs. Nekilnojamojo turto registro išraše pažymėta, kad statinys yra fiziškai pažeistas.

Kaip jau anksčiau rašė Delfi, matyti, kad teritorija apleista, neprižiūrima ir tikrai nėra kasdien joje lankomasi. Be to, panašu, kad joje kažkada nuolat gyventa. Tai išduoda gyvenamajam namui būdinga infrastruktūra: šiltnamis, šuns būda ir kt.

Registrų centro NT išraše matyti, kad Gulbinų gatvėje esantis sklypas yra 0,1303 ha dydžio.

Pastatų komplekso atiduoti Turto bankui nenorėjo

Vis dėlto 2022 m. urėdijos atstovė Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė Delfi teigė, kad valstybės valdoma įmonė neketina atsisakyti regioniniame parke esančių pastatų: „VMU neplanuoja šių statinių perduoti Turto bankui.“

Tąkart ji pripažino, kad šiuose urėdijos valdomuose pastatuose nėra nuolat dirbama, tačiau darbuotojai periodiškai atvyksta apžiūrėti pastato: „Pastatas naudojamas VMU veiklai: jame laikomi įrankiai, reikalingas inventorius. Taip pat užtikrinama turto apsauga. Pastate yra signalizacija, jį saugo apsaugos tarnyba. Girininkijos darbuotojai periodiškai apžiūri pastatą.“

S. Trinkūnaitė-Rimkienė anuomet teigė, kad 2022 m. pastatuose niekas negyveno, tačiau apie praeitį kalbėti nenorėjo. Ar kažkada pastatuose kas nors gyveno, ji nepasakė.

„Gyvenamas namas su administracinėmis patalpomis buvo atnaujintas 2009 m. Investicijų vertė – 855 696,79 litų. Ūkinis pastatas atnaujintas 2014 m. už 219 240 litų“, - tąkart informavo S. Trinkūnaitė-Rimkienė.

Ministro sprendimu nesidžiaugė

Vis dėlto publikavus Delfi tyrimą Aplinkos ministerija išplatino savo poziciją, kad Valstybinių miškų urėdijai priklausantį statinių kompleksą planuojama perduoti Turto bankui. Pastatų atsisakoma, kadangi jie nėra būtini įstaigos funkcijoms atlikti, tąkart informavo ministerija.

Taip pat ji nurodė, kad kurį laiką čia veikė Verkių girininkija, o galiausiai buvo laikomi įrankiai ir miško inventorius.

„Šie pastatai ant ežero kranto nėra būtini ūkinėms urėdijos reikmėms, todėl bus perduoti Turto bankui. Nuo 2014 m., kai buvo atnaujinamas ūkinis pastatas, į juos lėšos nebuvo investuojamos“, – publikavus Delfi tyrimą teigė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Tačiau, kaip teigė Delfi šaltiniai, urėdija esą labai skaudžiai sureagavo į tai, kad reikės Turto bankui atiduoti šį pastatų kompleksą. Ir esą jos vadovai ieškojo būdų, kaip pakeisti Aplinkos ministerijos nuomonę. Šaltinių teigimu, urėdijos vadovai kai kuriuose sluoksniuose reiškė pasipiktinimą tokiu aplinkos ministro sprendimu.

Nepaisant to, pastatai buvo perduoti Turto bankui.

„Gera matyti, kad turtas, t.y., pastatai, kuris nebuvo būtinas valstybės įstaigų reikmėms, yra sėkmingai perduotas Turto bankui, kuris jį tinkamai realizavęs galės papildyti valstybės biudžetą, o valstybės įstaigos ir įmonės galės daugiau resursų skirti funkcijoms atlikti, o ne nereikalingam nekilnojam turtui prižiūrėti”, - pastatus perdavus Turto bankui teigė aplinkos ministras S. Gentvilas.

Aplinkos ministerija

Mano, kad realu gauti pusę milijono eurų

Turto banko atstovas Karolis Vaitkevičius Delfi teigė, kad šis pastatų kompleksas bus parduotas aukcione už didžiausią pasiūlytą kainą.

„Planas objektą parengti ir atiduoti pardavimui 2023-10-31 d. Tada vyks turto vertinimas (apie mėn.), aukciono sąlygų rengimas (dvi sav.) ir aukcionas. Jei viskas vyks pagal planą, objektas aukcione turėtų būti 2024 m.”, - teigė K. Vaitkevičius.

Taip pat jis nurodė, kad Vyriausybės nutarimas dėl turto perdavimo priimtas 2022 m. gruodžio 7 d.

Registrų centro NT registre nurodyta, kad pastatai Turto banko perimti 2023 02 24 pasirašius turto perdavimo – priėmimo aktą.

Delfi kalbėjo su keliais turto vertintojais ir jie teigė, kad už šį pastatų kompleksą galima gauti maždaug pusę milijono eurų.

Pastatuose – namų apyvokos daiktai

Turto bankas Delfi žurnalistams leido apsilankyti pastatų viduje. Vieno iš pastatų dalis iš tiesų buvo naudojama administraciniam darbui. Ant stalo paliktas kompiuterio monitorius, matosi sukamos kėdės sugadina grindų danga. Šioje patalpoje palikta miškininko uniformos viršutinė dalis, spintose palikta senų dokumentų segtuvų, ant stalo guli įrėmintas buvusios prezidentės Dalios Grybauskaitės portretas.

Tačiau kitose to paties pastato patalpose – jau gyvenimui pritaikytos patalpos, mėtosi namų apyvokos daiktai. Yra įrengtos vietos virtuvėms, įrengta vonia, kaba namų interjerui būdingi šviestuvai, kai kuriuos langus dengia ir jaukumo kažkada suteikė roletai. Galiausiai antrame pastato aukšte paliktas ir čiužinys. Iš antro aukšto atsiveria kerintis vaizdas į Balsio ežerą. Kitoje patalpoje yra dar viena vonia. Prie šio pastato stovi ir šuns būda.
Pastatas Gulbinų g. 31

Kitas pastatas yra visai arti upės. Matosi, kad anksčiau galbūt buvo gilinta jos vaga, jog būtų patogiau maudytis. Nuo pastato terasos iki upės – vos keli metrai.

Prie šio pastato prijungti 2 garažai. Tiesa, šis pastatas nėra iki galo įrengtas. Jame palikta statybinių medžiagų, medienos. Pastate numatyti keli sanitariniai mazgai, vietos poilsiui. Viduje paliktas puodas, slidės, badmintono raketė, kitų namų apyvokos daiktų, panašu, kad galėjo būti suplanuota netgi pirtis. Iš pagrindinės patalpos įrengtas patogus išėjimas į terasą, nuo kurios atsiveria vaizdas į upę.

Be to, sklype iškastas šulinys, įrengti nuotekų valymo įrenginiai.

Anksčiau šiame sklype stovėjo ir šiltnamis. Apskritai, teritorija apleista, nešienauta. Pastatų viduje – netvarka ir dulkės, primėtyta daug atliekų. Žvelgiant į visa tai, nors urėdijos atstovai ir teigė kitaip, panašu, kad šis turtas bent kelis metus nebuvo naudotas. Tačiau iš paliktų namų apyvokos daiktų ir gyvenimui pritaikytos infrastruktūros, panašu, kad anksčiau šiame komplekse buvo gyventa.

Urėdija turi gyvenimui skirtų pastatų

Valstybinių miškų urėdijos Delfi paklausė, ar teisinga informacija, kad urėdijos vadovai kritiškai priėmė Aplinkos ministerijos sprendimą atsisakyti turto Balsio ežero pakrantėje.

Urėdijos atstovė S. Trinkūnaitė-Rimkienė Delfi perdavė štai tokį atsakymą: „Po urėdijų reformos Valstybinių miškų urėdija atliko didžiulį darbą vertindama visą po reformos naujai įmonei perduotą turtą. 2018 m. Turto bankui bei savivaldybėms perduoti 162, 2019 m. – 158, 2020 m. – 252, 2021 m. – 116, 2022 m. – 98 veiklai nenaudojami pastatai. Per šiuos metus jau perduoti 24 pastatai.

Visą turimą nekilnojamąjį turtą VĮ Valstybinių miškų urėdija vertina pagal reikalingumą veiklai vykdyti. Kuršių nerijoje, kaip teikti atsakymai anksčiau, suplanuota efektyviau išdėlioti priešgaisrinę miškų sistemą, pasikeitus girininkijų riboms, bus peržiūrimos girininkijų darbuotojų darbo vietos, kad efektyviau būtų pasiekiami visi darbuotojų prižiūrimi miškų plotai.“

Remiantis viešai prieinamais duomenimis, urėdija turi ir daugiau objektų ežerų pakrantėse. Ar kitur nėra panašios situacijos, kai tokie pastatai nėra naudojami tiesioginėms funkcijoms vykdyti? Ar urėdija valdo pastatų, kuriuose yra gyvenama?

S. Trinkūnaitė-Rimkienė teigė, kad pastatų, kurie tinkami gyventi, yra: „Valstybinių miškų urėdija turi pastatų, kuriuose yra galimybė gyventi. Kadangi įmonė yra viena regioniškiausių Lietuvoje, pritraukiant darbuotojus į atokesnes vietas, yra galimybė LRV nustatyta tvarka ir įkainiais darbuotojams išsinuomoti gyvenamąją vietą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)