Iš dalies arba visiškai Ūkio ministerijos kontroliuojamos įmonės Rytų skirstomieji tinklai, "Lietuvos energija", Lietuvos elektrinė, "Klaipėdos nafta" ir "Mažeikių nafta" paskutiniais K.Daukšio vadovavimo mėnesiais įvairioms nevyriausybinėms organizacijoms skyrė apie 11 milijonų litų labdaros.

Naujajam ministrui V.Navickui suabejojus, ar ši labdara skirstyta pagrįstai ir skaidriai, buvo sudaryta tyrimo komisija. Ji nustatė, kad parama skirstyta teisėtai, tačiau nepagrįstai. Todėl įmonėms, greičiausiai, teks paramą perskirstyti iš naujo.

"Komisija konstatavo, kad iš 11 mln. paskirstytų lėšų 2,7 mln. litų, komisijos nuomone, skirta ne visiškai pagrįstai. Komisija siūlo, kad paramos lėšos būtų persvarstytos stebėtojų tarybose tose bendrovėse, iš kurių pinigai buvo skirti paramai", - sakė V.Navickas.

Anot išvadų, kai kurios įmonės, pavyzdžiui, "Mažeikių" nafta", skyrė dešimtis tūkstančių litų organizacijoms, net neįsigilinusios, ar jos pagal įstatymus gali gauti paramą.

Neatmetama, kad labdara paskubomis galėjo būti skirta Darbo partijai artimoms nevyriausybinėms organizacijoms. Buvęs ministras K.Daukšys komisijos išvadų kol kas nekomentuoja, tačiau aiškina, kad į "darbiečiams" artimas organizacijas labdara nepateko.

"Jeigu Bažnyčia yra artima Darbo partijai, tada taip. Arba, jeigu ten kokia futbolo federacija, arba M.K.Čiurlionio muzikos rėmimo fondas, arba Šachmatų federacija, Kristupo festivalis yra artimi Darbo partijai, tai taip tada", - sakė K.Daukšys.

"Galima tik kitą konstatuoti, kad, iš tiesų, parama buvo skirstoma neapgalvotai ir nebuvo nustatyta aiškių taisyklių, kokiais kriterijais vadovaujantis ministerijų ar kitų žinybų atstovai, dalyvaujantys valdybose, galėtų priiminėti sprendimus tokiais klausimais", - sako ūkio ministras V.Navickas.

Ūkio ministras žada, kad, pasimokiusi iš klaidų, artimiausią pusmetį ministerija parengs labdaros skirstymo taisykles. Esą tuomet labdara būtų skirstoma pagal objektyvius kriterijus.