Pataisos leistų rinktis "į taikius spontaniškus susirinkimus, kuriais siekiama pareikšti piliečių poziciją aktualiais tos dienos klausimais, atvirose ar uždarose erdvėse". Jeigu spontaniškas susirinkimas būtų rengiamas atviroje erdvėje viešoje vietoje, organizatorius privalėtų apie tai pranešti policijai žodžiu arba raštu ne mažiau kaip likus 2 val. iki renginio pradžios.

Spontaniškiems susirinkimams būtų netaikoma įstatymo nustatyta pranešimų apie susirinkimų organizavimą nagrinėjimo tvarka, tad tokiam susirinkimui rengti nereikėtų gauti savivaldybės leidimo.

"Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija dar 2007 metais paskelbė, kad galimybė taikiai spontaniškai reaguoti į atitinkamus įvykius yra svarbus susirinkimų laisvės elementas bei ragino valstybių institucijas ginti bet kokius stichinius susirinkimus ir padėti jiems vykti su sąlyga, jeigu jie yra taikaus pobūdžio", - pataisos aiškinamajame rašte sako S.Stoma.

Parlamentaras tvirtina, jog tokie spontaniški susirinkimai be apribojimų leidžiami Estijoje, Danijoje, Ispanijoje, Italijoje, Portugalijoje, o Suomijoje jie leidžiami pranešus kelias valandas prieš susirinkimo pradžią.

Lietuvos įstatymai leidžia nesankcionuotas ne daugiau kaip dešimties žmonių protesto akcijas, tuo tarpu didesniems mitingams, protestams reikia gauti savivaldybės, kurioje akcija rengiama, leidimą.

Nepriklausomybės akto signatarai Romualdas Ozolas ir Bronislovas Genzelis bei visuomenininkas Alvydas Medalinskas yra stoję prieš teismą dėl kovo 17 dieną prie Seimo surengto mitingo. Jiems gresia atsakomybė už susirinkimų organizavimo tvarkos pažeidimą. Tuomet mitingą jie surengė kitoje vietoje ir kitu laiku, nei leidime buvo nurodžiusi Vilniaus miesto savivaldybė.

Taip pat šalyje pastaruoju metu buvo surengta daugiau nesankcionuotų protesto akcijų dėl vadinamųjų Garliavos įvykių, kuomet Kauno rajone teismo sprendimu mažametė Laimutės Stankūnaitės dukra teismo sprendimu buvo perduota motinai. Šiuo metu jau miręs mergaitės tėvas Drąsius Kedys motiną kaltino vaiką pardavinėjus pedofilams.

Vilniaus teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje dėl to įtarimai pateikti jau irgi mirusiam kauniečiui Andriui Ūsui. L.Stankūnaitei jokie įtarimai nepateikti. Tuo remdamasis Kėdainių rajono apylinkės teismas mergaitės gyvenamąją vietą nustatė su motina.