Generalinio komisaro teigimu, jau dabar aišku, kad į iškvietimą nevykti nusprendę pareigūnai netinkamai reagavo į pranešimą apie smurtą.

„Akivaizdžiai galima konstatuoti. Tarnybinis patikrinimas yra atliktas. Yra netinkamas sureagavimas į įvykį. Švelniai tariant, įtariame pareigūnų tam tikros pareigos neatlikimą, kuris sukėlė tam tikras pasekmes“, - Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, dėl pareigūnų darbo atliekamas ikiteisiminis tyrimas. Jis esą parodys, kiek pareigūnai atsakingi už šiurpias žudynes.

Komisaro teigimu, čia kalti ir švelnūs teismo sprendimai ne sykį už smurtavimą teistam vyriškiui. Jis esą sulaukė tik švelnių sankcijų, pvz., įpareigojimo registruotis policijoje ir gyventi atskirai su moterimi, prieš kurią jis pakėlė ranką.

Smurtautojas buvo keturis kartus teistas. Jo biografijoje – ir pasipriešinimas pareigūnams. S. Skvernelio teigimu, ši informacija taip pat buvo interpretuota netinkamai.

„Bet, kaip minėjau, tai nekeičia mūsų reagavimo situacijos“, - pripažino S. Skvernelis.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje taip pat paaiškėjo, kad Bendrajam pagalbos centrui (BPC) paskambino pati vėliau nužudyta moteris. Ji pranešė, kad į namus atvyko vyras, kuriam teismo sprendimu uždrausta prie jos artintis. Taip pat moteris pasakė, kad namie yra mažų vaikų. Tačiau paklausta, ar vyras smurtauja, moteris atsakė neigiamai.

BPC informaciją klasifikavo kaip C kategorijos pranešimą. Tai, anot S. Skvernelio, buvo viena iš netinkamo policijos reagavimo priežasčių. „Triukšmas be smurto yra C tipo įvykis“, - aiškino komisaras, pridurdamas, kad budintis pareigūnas bandė prisisikambinti moteriai, tačiau ji neatsiliepė.

„Vienu iš momentų tiesiog buvo sprendimas priimtas, kad jau nebeaktualus šitas pranešimas. (...) Būtų kvaila man neigti, kad čia mes viską padarėme, ką turėjome padaryti“, - neslėpė S. Skvernelis.

Pasak jo, į C tipo įvykį turi būti sureaguota per valandą, tačiau tuo metu patruliai turėjo aukštesnės kategorijos pranešimų.

Paaiškėjo ir dar viena detalė. Pats kaltinamasis tą patį vakarą skambino į policiją ir prašė konsultacijos dėl jam paskirtų teismo apribojimų. Pirminiais duomenimis, skambučio metu moteris dar buvo gyva.

Klaipėdos policijos vadovų iš kėdžių nestumia

S. Skvernelis žurnalistus informavo, kad moterį nužudęs vyriškis jau buvo nuteistas, tačiau teismo nuosprendis kruvinų įvykių dieną dar nebuvo įsiteisėjęs, ir smurtautojas galėjo pasinaudoti „sistemos liberalizmu“.

„Vien sausio mėnesį yra priimti bent du teismo sprendimai. O iš viso jis yra keturis kartus nuteistas dėl tokių veikų. Tačiau nei karto nepaskirta reali laisvės atėmimo bausmė. Išskyrus paskutinį, jeigu neklystu, sausio 28 d. sprendimą, kur jau pagaliau paskirta reali laisvės atėmimo bausmė. Tačiau yra 20 dienų apskundimo terminas. Ir nebuvo pritaikyta jokia reali kardomoji priemonė. Jis turėjo nesiartinti, registruotis policijoje ir t.t. Dėl to žmogus, keliolika kartų teistas, padaręs keliolika administracinių pažeidimų, tiesiog naudojosi tuo, sakykim, mūsų teisinės sistemos liberalizmu. Ir tai privedė prie labai tragiško įvykio, dėl kurio mes tikrai apgailestaujame“, - žurnalistams teigė generalinis komisaras.

Pasak jo, tarnybinis patikrinimas neatskleidė jokių požymių, kad pareigūnai į iškvietimą nesureagavo tyčia ar piktybiškai. Policijos departamentas šiems pareigūnams suteiks teisinę pagalbą.

Tuo tarpu Klaipėdos policijos vadovų atsistatydinimo S. Skvernelis reikalauti neketina.

„Klaipėdos rajono komisariato vadovui, kaip ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovui, rudenį baigiasi penkerių metų kadencija. Ir bus vertinama dėl tolesnės tarnybos – būtent per visą penkerių metų veiklą. (...) Visi mes turime prisiimti atsakomybę dėl šių faktų. O šiuo atveju jos tikrai nesikrato nei vyriausiojo policijos komisariato vadovas, nei rajono komisariato vadovas. Nes tai yra jų pareigūnų veiksmai. Ir aš už juos atsakomybę jaučiu. Ir šiandien galima pasakyti: „eik ir pasitrauk“. Nors tokios teisės neturiu nei aš, nei kas kitas. Ir tikrai, ar reikia šitoje situacijoje tokius sprendimus priiminėti, aš labai abejoju“, - aiškino generalinis komisaras.

Pasak jo, policija ketina stiprinti kovą su smurtu artimoje aplinkoje pasitelkdama modernias technologijas. Tikimasi, kad greitu metu policija galės disponuoti kur kas išsamesniais duomenimis apie vietą, kurioje pranešama apie smurtą.

„Ateityje, kai kuriose apskrityse tai jau yra, kada bus kad ir C tipo įvykis, jeigu bus nurodytas tikslus adresas, mes matysime automatiniu būdu, kas tame bute arba name yra įvykę. Kokie buvo anksčiau padaryti nusikaltimai, kokie buvo iškvietimai, ar buvo ta pati situacija su smurtu artimoje aplinkoje. Ar yra tenai gyvenantys asmenys, kuriems išduoti ginklai, ar asmenys, kurie yra teisti, ir t.t. Dar vieną žmogiškos klaidos galimybę eliminuosime“, - žadėjo S. Skvernelis.

BPC vadovas: reagavome tinkamai

Bendrojo pagalbos centro (BPC) viršininkas Artūras Kedavičius žurnalistams teigė, jog jo pavaldiniai savo darbą atliko teisingai.

„Neturiu pagrindo nieko keisti, nes BPC darbuotojų veiksmai atitiko visus reikalavimus. Jie viską padarė taip, kaip ir privalėjo padaryti. Jie priėmė visą reikalingą informaciją, ją pilnai užpildė pranešimo forma, perdavė policijai. Jų veiksmai šitoje vietoje ir pasibaigė. Reagavimas jau priklauso policijos kompetencijai“, - sakė A. Kedavičius.