Tiltu per Širvintos upę prieš 20 ir daugiau metų Kudirkos Naumiesčio gyventojai vykdavo pas kaimynus į Kaliningrado sritį, iš čia veždavosi pašarus galvijams. Dabar tiltas – uždarytas, tačiau dėl tris mėnesius jau besitęsiančio drebėjimo kelia nerimą vietiniams, nes tiltas tapo savotiška fronto linija.


Rusų karinis poligonas driekiasi pagal Lietuvos–Kaliningrado srities sieną beveik 25 kilometrus, todėl namai dreba ir sienos trūkinėja ne tik Kudirkos Naumiestyje, bet ir Kybartuose, kituose pasienio kaimuose.

„Dreba visi mūsų namai. Mes taip galvojame, kadangi ir anksčiau čia prieš 20 metų poligone buvo sprogdinamos senos minos. Įtariame, kad šiuo metu yra sprogdinami seni sprogmenys iš sandėlių. Manome, kad tai yra daroma padidintom normom. Toks stiprus tas žemės drebėjimas pas mus“, – aiškino Šakių rajono Kudirkos Naumiesčio seniūnas Vincas Alfredas Puida.

„Buvo šiek tiek aprimę, dabar vėl atsinaujino. Laiptais lipant trenkė, tai net krūptelėjau.Tikrai nejauku, langai net dreba“, – įspūdžiais dalinosi Kudirkos Naumiesčio gyventojas Jonas Jaseliūnas.

„Sprogimų metu namas tiesiog sujuda, jauti sėdėdamas ant fotelio ar ant lovos. Susiūbuoja namas, braška langai, barška stiklai, juda šildytuvai, indai ir svarbiausia – trūkinėja namo siūlės. Tinkas išbyrėjęs, ir kiek laikys tas namas, niekas nežino“, – skundėsi Kudirkos Naumiesčio gyventojas Povilas Piešina.

Sprogimų garsas, anot Kudirkos Naumiesčio seniūno, ne tik gąsdina žmones, ne tik gadina jų turtą, bet kenkia ir palydovinėms antenoms, dažnai išsijungia televizoriai.

„Yra dėl to, kad vyksta tie sprogdinimai ir yra išreguliuojama geometrija antenų. Atvyko po trijų dienų ir sako, turbūt jūsų namas per 15 centimetrų pasmuko, ar kas čia nutiko, sureguliavo anteną ir aišku reikėjo užmokėt už atvykimą“, – pasakojo V. A. Puida.

Kudirkos Naumiesčio gyventojai surinko parašus, prašydami valdžios institucijų išsiaiškinti padėtį Kaliningrado srityje.

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos Kaliningrade atstovai, anot mūsų diplomatų, apie tai informuoti, tačiau atsakymo kol kas nesulaukta. Apie tai mūsų diplomatai žada kalbėtis su Kaliningrado srities gubernatoriumi per jo vizitą balandį.