„Dar vasarą vienas po kito nusirito skandalai apie „gėjus kanibalus“, neparengtas naujas metodologijas bei beviltišką senųjų metodinių priemonių atsilikimą - jose mergaitės buvo raginamos rinktis vaikinus pagal jų piniginės storį, berniukai — tikrinti, ar merginos nėra išlaidūnės“, - atkreipia dėmesį Žmogaus teisių centras.

Diskusijoje „Lytiškumo ugdymo kokybės užtikrinimas - kada ir kaip?“, kuri rengiama trečiadienį Vilniaus jaunimo informacijos centre, bus kalbama, ką daryti, kad vaikai negimdytų vaikų.

„Ar pagrįsti gandai, kad šiai programai į mokyklas dėstyti kviečiami vyskupijų šeimos centrų atstovai? Kas rengia mokytojus šiai programai dėstyti ir kokius standartus tokioms programoms kelia Pasaulio sveikatos organizacija?“ - klausimus kelia Lietuvos žmogaus teisių centras.

Diskusiją moderuosianti žmogaus teisių portalo manoteises.lt redaktorė Jūratė Juškaitė Eltai sakė, kad pagimdžiusios 12-metės mergaitės atvejis verčia suklusti, ar mokiniams pakanka lytinio švietimo, ar nereikėtų jo pradėti anksčiau.

Gimdyvių iki 15 m. skaičius šiek tiek mažėja, bet nežymiai”, - sakė J. Juškaitė. Iki šio atvejo jauniausia Lietuvos gimdyvė buvo 12,5 metų amžiaus mergaitė, gimdžiusi prieš 5-7 metus.

Higienos instituto duomenimis, jaunesnių nei 15 metų amžiaus gimdyvių 2014-2016 metais atitinkamai buvo 11, 6 ir 5. Vyresnių, 15-17 metų amžiaus, gimdyvių 2014-aisiais buvo 286, 2015 metais - 274 , 2016 metais - 276 gimdyvės.

Diskusijoje „Lytiškumo ugdymo kokybės užtikrinimas - kada ir kaip?“ dalyvaus Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos teisininkė Laima Vengalė-Dits, edukologė, žmogaus teisių ugdymo specialistė, VŠĮ Įvairovės ir edukacijos namai direktorė Vilma Gabrieliūtė, sociologė Vaida Tretjakova.