Seimo narė Laima Liucija Andrikienė „Žinių radijui“ teigė, kad Taivano atidarymas yra ilgalaikės šalies užsienio politikos rezultatas.

„Aš manau, kad Lietuva šiuo atveju veikia super profesionaliai. Štai kodėl – kai ši Seimo kadencija pradėjo savo darbą, pirmasis dokumentas užsienio politikos srityje buvo Seimo rezoliucija apie strategines užsienio politikos kryptis. Mes ten labai aiškiai sakome, kad iki šiol mes tame regione koncentravomės į Kiniją. Deja, mūsų lūkesčiai liko neįvykdyti ir kad dabar mes gręžiamės nuo koncentracijos į Kiniją“, – sakė L. L. Andrikienė.

Ji teigė, kad, nors Kinija ir išreiškė nepasitenkinimą, su laiku šis klausimas išsispręs.

„Aš labai tikiuosi, kinai yra pakankamai išmintingi, kad suvoktų – šiuo atveju jie taiko dvigubus standartus“, – kalbėjo politikė.

Laima Andrikienė

Boruta: tai retas Kinijos žingsnis

Tuo metu Rytų Europos studijų centro (RESC) ekspertas Raigirdas Boruta pažymėjo, kad toks Kinijos sprendimas yra pakankamai išskirtinis.

„Kinijos atveju šis būdas parodyti, jog Kinija nesutinka su šia pozicija, yra gana retas. Ypač kinų spaudoje ir Kinijos analitikai bei Rytų Europos regiono ekspertai tai įvardija kaip labai retą iš išskirtinį veiksmą – kai Kinija atšaukia savo ambasadorių iš kitos šalies“, – pastebėjo R. Boruta.

Jis atkreipė dėmesį, kad paskutinį kartą dėl Taivano klausimų Kinijos ambasadorius buvo atšauktas 1995 m. iš JAV, o vietinė oficialioji spauda tai įvertino paprastai.

„Tai įvardijama kaip paskutinis žingsnis nuo visiško svarstymo dėl diplomatinių santykių nutraukimo. Tai vienas laiptelis žemiau nuo tokio diplomatinio veiksmo“, – komentavo RESC ekspertas.

R. Boruta paaiškino, kad viena iš Kinijos pasipiktinimo priežasčių – planas, kad ambasada bus atidaryta Taivano, o ne Taipėjaus vardu.

„Kitose atstovybėse naudojamas žodis Taipėjaus. Lietuvos atvejis yra gana išskirtinis, nes norima naudoti žodį Taivanas“, – pasakojo jis.

„Nors ir Amerika mums išreiškė paramą dėl mūsų šių planų atidaryti atstovybę, tačiau gana svarbu paminėti tai, kad pati Taivano atstovybė Amerikoje yra vadinama Taipėjaus. Praėjusiais metais buvo kilę gandai, kad Amerika svarsto pervadinti atstovybę šalyje, tačiau Taivano vyriausybė oficialiai paneigė šiuos gandus“, – pridūrė R. Boruta.