Beveik visų Seimo frakcijų vadovai giria prezidentės pasirinktą Ukmergės apylinkės teismo vadovą Evaldą Pašilį, tačiau pirmadienį dar negalėjo atsakyti, kaip bus balsuojama už jo kandidatūrą.

Kai D. Grybauskaitė buvo pateikusi Kauno apygardos teismo vadovo Nerijaus Meilučio ir Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkės Editos Dambrauskienės kandidatūras, iš Seimo į prezidentūrą lėkė priekaištų strėlės dėl to, kad nei su frakcijomis, nei su komitetais šalies vadovė ar jos patarėjai nesitarė.

Evaldas Pašilis

Kaip LRT.lt teigė Seimo vicepirmininkas ir vienas įtakingiausių socialdemokratų Algirdas Sysas, dėl E. Pašilio iš prezidentūros taip pat nebuvo sulaukta kokių nors konsultacijų arba pasitarimų: „Esu girdėjęs, kad šį kartą būta ne vieno kandidato, bet prezidentė dėl E. Pašilio tarėsi tik su premjeru Algirdu Butkevičiumi ir Seimo vadove Loreta Graužiniene. Kaip žinome, jie pritarė teisėjo iš Ukmergės kandidatūrai.“

Politologas Lauras Bielinis skeptiškai vertino galimybę prieš didžiąsias metų šventes turėti Kalėdų dovaną – naują generalinį prokurorą: „Manau, kad greičiausiai dar neturėsime taip laukiamo Generalinės prokuratūros vadovo, nes iš tikrųjų ir šį kartą nebuvo rimto prezidentės dialogo su Seimu. Dėl E. Pašilio kandidatūros nesigirdėjo jokių diskusijų ar pasitarimų. Kaip ir kitų buvusių kandidatų pavardės, šio teisėjo pavardė buvo „nuleista iš viršaus“. Kad ir koks būtų margas Seimas, jis vis dėlto turi savo principų sistemą. Parlamentarai turi žinoti, už ką balsuoja. Be to, mano galva, dalis Seimo narių ir šį kartą gali užsimoti parodyti prezidentei, kad mūsų šalis – parlamentinė respublika.“

Lauras Bielinis

Tačiau politologas Kęstutis Girnius teigė manąs, jog antradienį Seimas turėtų būti palankesnis šalies vadovės pasirinkimui.

„Svarbiausia išvada po dviejų atmestų prezidentės kandidatų į generalinio prokuroro postą ta, jog Seimo nariai jau parodė D. Grybauskaitei, kad ji negali veikti vienašališkai. Kažin, ar ir trečią kartą parlamentarų balsavimas bus priešiškas prezidentūrai. Tokiu atveju galima jau būtų neigiamai vertinti ir paties Seimo darbą“, – svarstė politologas.

Kęstutis Girnius

Jeigu Seimas pritars E. Pašilio kandidatūrai, Generalinė prokuratūra turės naują vadovą po daugiau nei pusmečio pertraukos. Birželio 11 d., pasibaigus penkerių metų kadencijai, iš šių pareigų pasitraukė daug kritikos sulaukęs Darius Valys.

Jei ir trečiasis prezidentės kandidatas neįtikins Seimo, tuomet generalinio prokuroro poste laikinai ir toliau dirbs šiuo metu vienintelis nesančio generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.