„Pasirodo, toleranciją galima skatinti įvairiais būdais. Tai – graži iniciatyva. Gaila, kad Lietuvai žaidynėse nebus atstovaujama. Per mūsų organizaciją niekas nesiregistravo, nebent kas nors sugalvojo dalyvauti individualiai. Negaliu kaltinti mūsų bendruomenės narių. Puikiai suprantu, ką jie išgyvena“, - DELFI sakė Lietuvos gėjų lygos (LGL) prezidentas Vladimiras Simonko.

Žaidynėse mūsų šaliai esą galėtų atstovauti ne tik mėgėjai, bet ir profesionalai. Pašnekovo žiniomis, tarp daugiau ar mažiau žinomų Lietuvos sportininkų esama homoseksualų, tačiau viešai savo seksualinės orientacijos jie nedeklaruoja.

Į pirmąsias gėjų žaidynes, kurios prieš porą metų vyko Monrealyje, iš Lietuvos taip pat niekas nevyko.

Anot V. Simonko, organizatoriai prašo žaidynėms susiburti vietos gėjų ir lesbiečių bendruomenes, tačiau ne visoms šalims gali būtų tolygiai atstovaujama.

„Tolerantiškos šalys turi gilias tradicijas. Pavyzdžiui, Anglijoje net yra gėjų futbolo klubai. O pas mus priespauda didelė ir kuo toliau, tuo blogiau. Priespauda neleidžia žmonėms atsiskleisti sporto aikštelėje“, - apgailestavo LGL lyderis.

Prieš dešimtmetį jam teko dalyvauti viename homoseksualų sporto renginyje Amsterdame. Ypač didelį įspūdį vyrui padarė varžybos garsiame „Ajax“ stadione, kur sportininkų pasirodymą vienu metu stebėjo apie 50 tūkst. žmonių.

Nors Lietuvos atstovai sporto žaidynėse nedalyvaus, LGL atstovai vyks į tuo pačiu metu Kopenhagoje organizuojamą didelę tarptautinę konferenciją apie lygybę ir žmogaus teises. Be to, kartu vyks nemažai parodų, performansų, kitų kultūrinių renginių, vakarėlių.

Pasaulinės homoseksualų žaidynės „World Outgames“ yra ne tik sporto, bet ir kultūros renginys, kurį organizuoja gėjų bendruomenė. Jos Kopenhagoje vyks kitais metais, nuo liepos 25-osios iki rugpjūčio 2-osios..

Sportininkai galės rungtis 38 sporto šakų varžybose – nuo aerobikos iki imtynių. „World Outgames“ gali dalyvauti bet kurios seksualinės orientacijos žmonės. Sportininkams nereikia įveikti jokių kvalifikacinių barjerų, tačiau varžybos organizuojamos atsižvelgiant į dalyvių pajėgumą.

Pirmosiose žaidynėse, kurios 2006 m. vyko Monrealyje (Kanada), dalyvavo apie 12 tūkst. žmonių. Tai buvo didžiausias tarptautinis sporto renginys šiame mieste po 1976 m. vasaros olimpiados. Tiesa, žaidynės nebuvo tokios sėkmingos, kaip tikėjosi organizatoriai, - jos atnešė per 5 mln. dolerių nuostolių.

„World Outgames“ jau turi keletą tradicijų – jos rengiamos ne olimpiniais metais, o šeimininkais paeiliui tamp Amerikos ir Europos miestai.

Beje, tai ne vienintelis ir ne didžiausias pasaulinis homoseksualų sporto renginys. Didžiausiojo titulas tenka „Gay Games“ (liet. „Gėjų žaidynėms“), kuris organizuojamas specialiai homoseksualios ir biseksualios orientacijos sportininkams, menininkams ir pan. Pirmą kartą šios žaidynės buvo surengtos 1982 m. San Franciske. Po dvejų metų turėtų vykti jau septintosios žaidynės.