Į šią sumą įėjo lėktuvų bilietai ir apgyvendinimas viešbučiuose. Dar papildomai iš merų atstovaujamų savivaldybių biudžetų mokesčių mokėtojai į užjūrio kelionę išsirengusiems merams apmokėjo jų komandiruočių dienpinigius.

Savaitę laiko Kolumbijos sostinėje Bogotoje Lietuvos merai sėmėsi patirties pasaulio savivaldos ir regionų lyderių organizacijos UCLG kongrese, dar savaitę – Ekvadoro sostinėje Kite dalyvavo Jungtinių tautų konferencijoje apie tvariąją ekonomiką ir darnią miestų vystymosi plėtrą.
Išlaidos merams buvo apmokėtos iš Lietuvos savivaldybių asociacijos biudžeto.

Už Atlanto – asociacijos valdybos sprendimu

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidento, Druskininkų savivaldybės mero Ričardo Malinausko vadovaujama šalies merų delegacija savo kelione į Pietų Ameriką perspjovė ir prieš kadencijos pabaigą mokesčių mokėtojų pinigus kelionei į Ekvadorą nutarusį pataškyti aplinkos ministrą „tvarkietį“ Kęstutį Trečioką.

DELFI jau rašė apie ministro K. Trečioko kelionę į Ekvadoro sostinę Kitą, kur Jungtinių Tautų surengtoje tvarios miestų plėtros konferencijoje Lietuvos atstovavimas atsiėjo mažiausiai 5 tūkst. eurų.

Kol ministro atstovė žurnalistams aiškinosi dėl K. Trečioko komandiruotės tikslingumo, paaiškėjo, kad Pietų Amerikoje – Ekvadore ir Kolumbijoje beveik dvi savaites (nuo spalio 10 iki spalio 22 dienos) viešėjo penki Lietuvos merai su savo antrosiomis pusėmis, lydimi LSA direktorės Romos Žakaitienės.

Pasak R. Žakaitienės, sprendimas dėl Lietuvos savivaldybių asociacijos delegacijos kelionės į Kolumbiją ir Ekvadorą ir kelionės išlaidų apmokėjimo buvo priimtas asociacijos valdybos sprendimu 2016 metų birželio 21 dieną.

Esą tuomet buvusi patvirtinta ir delegacijos sudėtis: R. Žakaitienė, LSA prezidentas ir Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas, viceprezidentai - tvarkietis“ Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis, Panevėžio rajono savivaldybės vadovas „valstietis“ Povilas Žagunis ir Liberalų sąjūdžio atstovai - Trakų savivaldybės merė Edita Rudelienė bei Klaipėdos miesto savivaldybės meras Vytautas Grubliauskas.

Bilietai ir nakvynė – beveik 16 tūkst. eurų

Penkių šalies savivaldybių merų ir LSA direktorės R. Žakaitienės dviejų savaičių kelionė po Kolumbiją ir Ekvadorą mokesčių mokėtojams atsiėjo nemažus pinigus.

DELFI žiniomis, vien skrydžio bilietai ir nakvynė viešbučiuose asmeniui kainavo po daugiau nei 2,6 tūkst. eurų, taip pat apmokėtos komandiruotės išlaidos ir dienpinigiai.

Iš Vilniaus aerouosto delegacija išskrido į Frankfurtą Vokietijoje, iš čia – į Bogotą Kolumbijoje, vėliau – į Ekvadoro sostinę Kitą ir analogiškai atgal į Lietuvą.

Į Vilnių kompanija iš kelionės po Pietų Ameriką parskrido naktį iš praėjusio penktadienio į šeštadienį, vidurnaktį reisu iš Frankfurto.

Klaipėdos miesto, Trakų ir Panevėžio rajono savivaldybių merų darbotvarkėse praėjusias dvi savaites oficialiai buvo nurodoma, kad savivaldybių vadovai išvykę į komandiruotę.
Vadinasi, jiems pagal įstatymo nustatytą tvarką, vietos savivaldybės tai pat išmokėjo ir komandiruotpinigius.

Druskininkų savivaldybės interneto svetainė apie R. Malinausko darbus skelbė trumpai – „Išvykęs“.
Pasak R. Žakaitienės, iš viso kelionės sąmata buvo 15 822 eurai.

Į ją įėjo lėktuvų bilietai ir nakvynės apmokėjimas viešbučiuose šešiems asmenims.

Lėktuvo bilietai asmeniui atsiėjo po 1407 eurus, apgyvendinimas – po 1230 eurų asmeniui.
Vienam asmeniui asociacija padengė po 2637 eurus.

Šios lėšos, pasak R. Žakaitienės, buvo sumokėtos iš Lietuvos savivaldybių asociacijos sąskaitos.

Į kelionę – su antrosiomis pusėmis

Įdomiausia tai, kad į kelionę už Atlanto šalies merai susiruošė su savo antrosiomis pusėmis.
Tiek R. Malinauskas, tiek R. Žakaitienė tvirtina, esą Trakų savivaldybės merės Editos Rudelienės sutuoktinio Henriko Rudelio, Klaipėdos miesto savivaldybės mero Vytauto Grubliausko žmonos Ingos Grubliauskienės, Pagėgių savivaldybės mero Virginijaus Komskio žmonos Laimutės Komskienės bei paties R. Malinausko širdies draugės Jurgitos Kasperavičiūtės kelionės išlaidas pasidengė patys sutuoktiniai.

„Mano, kaip asociacijos prezidento, ir kitų delegacijos dalyvių išlaidas padengė asociacija. O kiti (bendrakeleiviai) apsimokėjo patys“, - Vilniaus aerouoste po skrydžio sakė Druskininkų meras R. Malinauskas.

Tačiau paklausti, ar antrosios pusės pačios apsimokėjo tik skrydžių bilietus, ar ir apgyvendinimo, transporto bei maitinimo išlaidas Pietų Amerikoje, savivaldybininkai tyli it musę kandę.

Už J. Kasperavičiūtę sumokėjo R. Malinauskas

Populiariausios viešbučių rezervavimo sistemos www.booking.com duomenimis, šešios nakvynės Kolumbijos sostinėje Bogotoje trijų žvaigždučių viešbutyje su įskaičiuotais pusryčiais kainuoja vidutiniškai 270-330 eurų.

Ričardas Malinauskas ir Jurgita Kasperavičiūtė

Keturių žvaigždučių viešbučio kaina, priklausomai nuo miesto dalies, atsieitų vidutiniškai 350-650 eurų.

Ištaigūs apartamentai su „viskas įskaičiuota“ atsieitų apie 1000 eurų už savaitės viešnagę Bogotoje.
Tokia pati nakvynė Ekvadoro sostinės Kito viešbučiuose atsieitų panašiai.

Taigi, žiūrint į LSA atstovės pateiktas išlaidas ir jų apmokėjimą – apgyvendinimas asmeniui atsiėjo po 1230, sumos atitinka padengtas Lietuvos merų nakvynės išlaidas Pietų Amerikos valstybių sostinių viešbučiuose.

Tačiau tai – dviviečio viešbučio numerio kaina! Būtent tai paaiškėjo, žurnalistams atlikus nedidelį eksperimentą.

Viešbučių rezervacijos sistemoje suvedus nakvynę vienam asmeniui, didžioji nurodomų viešbučio numerių dalis buvo nurodoma dviviečiai kambariai.

Vienvietis kambarys tokiuose viešbučiuose atsieitų ne ką pigiau savaitei nei dvivietis – skirtumas vidutiniškai sudaro 50-80 eurų.

Tikėtina, kad su sutuoktiniais vykę merai užjūrio viešbučiuose gyveno ne atskiruose viešbučių kambariuose.

Ar tai reiškia, kad Lietuvos savivaldybių asociacija padengė merų antrųjų pusių apgyvendinimo išlaidas iš valdiško biudžeto?

Ne visi buvo linkę atvirauti, už kokias lėšas beveik dvi savaites užjūriuose viešėjo ir kiek tai atsiėjo.
Pagėgių rajono savivaldybės meras Virginijus Komskis su žmona Vilniaus aerouoste praėjusio penktadienio naktį į šeštadienį nuo žurnalistų spruko nepratarę nei žodžio.

Savaitgalį pabandžius susisiekti su Trakų rajono merės E. Rudelienės vyru Henriku Rudeliu, pastarasis į telefono skambučius neatsakė.

DELFI pabandžius praėjusį sekmadienį susisiekti su Klaipėdos miesto mero V. Grubliausko žmona Inga Grubliauskiene, viešai nurodomu moters vadovaujamos asociacijos „Klaipėdos džiazo festivalis“ telefonu atsiliepusi moteris prisistatė „Grubliauskienės buhaltere“ ir patikino, kad „nėra jos Lietuvoje“.

Atviriausia ir sąžiningiausia buvo Druskininkų savivaldybės mero R. Malinausko gyvenimo drauge viešumoje įvardijama odontologė iš Kėdainių Jurgita Kasperavičiūtė. Moteris teigė, kad į kelionę vyko „R. Malinausko kvietimu ir už jo pinigus“.

Kelionė – gimtadienio dovana?

Labiausiai šioje kelionėje pasisekė Trakų rajono savivaldybės merei liberalsąjūdietei E. Rudelienei.
Su sutuoktiniu į kelionę po Pietų Ameriką vykusios moters lėktuvo bilietus ir nakvynę viešbučiuose, iš viso 2637 eurus, apmokėjo Europos savivaldybių ir regionų taryba CEMR (angl. Council of European Municipalities and Regions).

Edita Rudelienė, Virginijus Komskis

Šią informaciją patvirtino Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė R. Žakaitienė.

„Minėta suma asociacijai buvo kompensuota, ir mūsų kelionės biudžetas realiai nuo pirminės sumos šia suma buvo mažesnis“, - sakė R. Žakaitienė.

Ar tai tik sutapimas, kad kelis tūkstančius eurų siekusią kelionės po Pietų Ameriką kompensaciją gavo būtent Trakų rajono savivaldybės merė E. Rudelienė?

Politikė šių metų spalio 19 dieną, tarnybinės kelionės Ekvadore metu, atšventė savo 38-ąjį gimtadienį.

Diskutavo pasaulio vietos regionų lyderiai

Spalio 12-15 dienomis Bogotoje (Kolumbija) vyko 5-asis svarbiausios Pasaulio savivaldos organizacijos UCLG (angl. United Cities and Local Governments) kongresas.

Kongreso metu vyksta įvairūs debatai, seminarai bei diskusijos savivaldai aktualiomis temomis, tokiomis kaip vietos finansai, miestų darbotvarkė, moterų lyderių vaidmuo, migracijos politika, transportas, sveikata ir kitomis.

Lietuvos savivaldybių asociacija yra UCLG narė nuo 2000 metų.

Po UCLG kongreso Lietuvos merų ir jų antrųjų pusių kompanija persikėlė į Kitą (Ekvadoras), kur spalio 17-20 dienomis vyko būstui ir miestų plėtrai skirta Jungtinių Tautų konferencija „Habitat III“.
Šioje konferencijoje dalyvavo ir LR aplinkos ministras K. Trečiokas.

Kokios patirties už mokesčių mokėtojų pinigus pasisėmė Pietų Amerikoje Lietuvos savivaldybių asociacijos valdybos sprendimu atrinkti šalies savivaldybių merai, išvykę į tolimą kelionę už Atlanto?

Panevėžio rajono meras P. Žagunis po kelionės tvirtino, kad kelionė buvusi itin naudinga, žinių pasisemta daug.

„Darbotvarkė buvo itin intensyvi, daug pamatyta, sužinota, pasisemta patirties. Galėčiau čia ilgai pasakoti apie tai“, - sakė Aukštaitijos sostinės vadovas.

Panašiai apie kelionės tikslus ir rezultatus po kelionės oro uoste Vilniuje kalbėjo ir Druskininkų savivaldybės vadovas R. Malinauskas.

„Ir pasisėmėm (patirties), ir pritaikysim (Druskininkuose). Druskininkai plečiasi ir plėsis, kad ir kaip jūs pagalius kaišiojat“, - nepraleido progos žurnalistus „paauklėti“ žinomiausio Lietuvos kurorto galva.

Druskininkų savivaldybės mero R. Malinausko širdies draugė J. Kasperavičiūtė neslėpė laiką Pietų Amerikoje praleidusi puikiai.

Moteris sakė, kad specialios programos delegacijos dalyvių antrosioms pusėms nebuvo, tačiau jai didžiausią įspūdį paliko susitikimas Kolumbijoje su išeivijos lietuvių bendruomene ir lietuviškų šaknų turinčio buvusio Bogotos miesto mero Antano Mockaus surengta iškilminga vakarienė Lietuvos delegacijos garbei.