Vasariški orai su pirmomis kalendorinio rudens dienomis nesibaigė ir dar beveik pusę rugsėjo lepino šiluma.

Pirmas rugsėjo dešimtadienis buvo 3,3 °C šiltesnis ir 60 proc. sausesnis nei įprasta ir vietomis oro temperatūra buvo pakilusi iki 29 °C. Antrasis jau buvo artimesnis įprastiems lietuviškiems orams.

Rugsėjo 13 d. daugelyje šalies rajonų vidutinei paros oro temperatūrai nukritus žemiau 15 °C, oficialiai baigėsi meteorologinė vasara – tai įvyko vidutiniškai 3 savaitėmis vėliau, nei įprasta. Šiais metais meteorologinė vasara, daugelyje šalies rajonų prasidėjusi gegužės 17 d., visoje šalyje tęsėsi vidutiniškai 120 d. – net 6 savaitėmis ilgiau lyginant su standartinė klimato norma.

Prognozuojama, jog spalio antros pusės oro temperatūra Lietuvoje bus iki 0,5 °C žemesnė nei paprastai. Žvelgiant bendrai į visą mėnesį numatoma, kad oro temperatūra turėtų būti iki 0,5 °C žemiau standartinės klimato normos (7,2 °C).

Numatoma, kad spalio antroje pusėje iškritęs kritulių kiekis turėtų būti iki 15 proc. didesnis nei daugiametis vidurkis, o per visą mėnesį iškritęs kritulių kiekis gali būti iki 30 proc. didesnis nei įprastai (standartinė klimato norma - 66 mm).

Apibendrinant galima sakyti, kad kol kas spalis numatomas vėsesnis ir drėgnesnis nei įprasta Lietuvoje.

Nuo 1961 m iki šiol:

• Šilčiausi spaliai Lietuvoje buvo registruoti: 1967 ( vidutinė mėnesio oro temperatūra 10,2 °C), 2000 (9,8 °C), 2006 (9,7 °C)
• Šalčiausi: 1976 (2,9 °C), 1992 (3,7 °C), 2002 (4,4 °C)
• Žemiausia oro temperatūra užfiksuota –19,5 °C (1956-10-31, Varėna);
Aukščiausia oro temperatūra užfiksuota +26,0 °C (1985-10-05, Kybartai).

Artimiausios dienos nedžiugins

Antradienio naktį, praslinkus šaltajam atmosferos frontui, vakarų, šiaurės vakarų vėjas dar labiau sustiprės, taps gūsingas ir pradės nešti šaltesnį orą. Daugelyje vietų vėjo gūsiai sieks 15–18 m/s, o pajūryje įsismarkaus iki 20 m/s. Temperatūra dėl vėjo ir gana tankių debesų nebus žema, daug kur laikysis apie 8–10 laipsnių šilumos, tik Žemaitijoje atvės iki 6–7 laipsnių. Daug kur palis, intensyviau rytinėje šalies pusėje, bet jau vyraus trumpalaikis lietus.

Antradienio dieną orai bus permainingi. Rytą ir pirmoje dienos pusėje bus sausiau, pasirodys saulė. Rytinius šalies rajonus ji pamalonins daugiau. Vėjas suksis iš pietvakarių ir truputį aprims. Deja, įdienojus dangų vėl ims traukti sluoksniniai debesys, o pietvakariniuose rajonuose vėl pradės lyti. Iki vėlaus vakaro lietaus zona apims daugelį šalies rajonų. Aukščiausia temperatūra antradienį sieks 10–15 laipsnių šilumos.

Trečiadienį per mūsų kraštą keliaus dar vienas Atlanto ciklonas. Naktis bus apniukusi, sodriai palis visoje šalyje. Pūs smarkokas pietų, pietvakarių vėjas. Temperatūra pažemės iki 7–12 laipsnių šilumos. Trečiadienio dieną intensyviausiai lis pietiniuose ir rytiniuose šalies rajonuose. Vakarinėje šalies pusėje daugės pragiedrulių, palis jau tik trumpai ir ne visur. Laikysis smarkokas vakaris vėjas. Didesnėje šalies teritorijos dalyje temperatūra sieks 12­–15 laipsnių šilumos, o pietrytiniuose rajonuose gali sušilti iki 16 ar net 17 laipsnių.

Ketvirtadienio naktį lietaus tikimybė mažesnė, debesys prasisklaidys, aprims vėjas, tad bus palankios sąlygos formuotis rūkui. Temperatūra naktį kris iki 4–9 laipsnių šilumos, truputį šilčiau liks tik pajūryje. Dieną trumpas lietus tikėtinas vėl daugelyje vietovių. Temperatūra dieną kils nenoriai ir tesieks 10–14 laipsnių šilumos.

Penktadienio naktis žada būti rami, lietaus tikimybė nedidelė, tad šilumos beliks tik 3–8 laipsniai, vėl kai kur pasirodys šalnos. Dieną šaltasis atmosferos frontas į daugelį rajonų atneš trumpą lietų ir pažemins dienos temperatūrą iki 9–14 laipsnių šilumos.

Dabartiniais duomenimis, savaitgalį į mūsų regioną turėtų atkeliauti šaltas arktinis anticiklonas. Oras vėl sausės, kritulių tikimybė mažės, tačiau gerokai atšals.

Šaltinis
Temos
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)