„Buvau du kartus sumuštas, mane kiti kaliniai kankino elektra“, – apie realybę įkalinimo įstaigoje pareigūnams kalbėjo jau antrą kartą dėl seksualinių nusikaltimų prieš mažamečius vaikus ir nepilnamečius asmenis nuteistas 38 metų šiaulietis Artūras Dagys.

Ir čia pat pridūrė, kad dėl tokio savo elgesio dabar „savęs nekenčia“ ir „viską atiduotų, kad taip nebūtų nutikę“.

Tačiau A. Dagio, kuris teisėsaugos pareigūnams jau antrą kartą įkliuvo dėl analogiškų nusikaltimų, atgaila nesugraudino – teismas nusprendė, kad dėl keturis berniukus ir dvi mergaites tvirkinęs pedofilas už grotų privalės praleisti 3 metus 2 mėnesius.

Įkalinimo įstaigoje A. Dagys jau buvo praleidęs 7 mėnesius – tiek laiko truko, kol tyrėjai surinko ir teismui perdavė, o šis išnagrinėjo baudžiamosios bylos medžiagą. Būtent šiuo laikotarpiu šiaulietis iš kitų nuteistųjų patyrė prievartą, tačiau dėl to pareigūnams neišdrįso skųstis.

„Daugiau taip nesielgsiu, nes kalėjime tikrai yra nelengva, be to, bijau, kad mane gali susekti vaikų tėvai“, – prisiekinėjo pedofilas.

Į teisėsaugos pareigūnų akiratį A. Dagys pateko praėjus metams po to, kai išėjo į laisvę iš pataisos namų, kur buvo įkalintas dėl tvirkinimo ir neteisėto disponavimo pornografinio turinio medžiaga. Tąkart vyras buvo įkalintas vos daugiau kaip dvejiems metams.

Savo draugo namuose apsigyvenęs, tačiau oficialiai gyvenamosios vietos nedeklaravęs vyras iš karto puolė ieškoti naujų aukų – socialiniame tinkle „Facebook“ susikūrė paskyrą ir kaip įmanydamas į draugus bandė prisikviesti kuo daugiau draugų.

Asociatyvi nuotrauka
„Tiesiog norėjau turėti kuo daugiau draugų“, – vyras negalėjo paaiškinti, kodėl „draugauti“ kvietė daugybę žmonių, o labiausiai – nepilnamečius. O kai su jais susipažindavo, net nebandydavo slėpti nei savo veido, nei savo amžiaus.

Nežinia, kiek laiko būtų besitęsusios šios „draugystės“ ne tik su nepilnamečiais, bet ir mažamečiais, neturinčiais nė keturiolikos metų, jeigu ne vieno berniuko motina – ji turėjo galimybę prisijungti prie sūnui priklausančios feisbuko paskyros. Kai kartą tai padarė, liko šokiruota – jos sūnui buvo atsiųsta intymių nuotraukų, be to, ir pats vaikas buvo siuntęs savo lytinių organų nuotrauką.

„Skaitydama žinutes, pamačiau, kad vyriškis mano sūnui siunčia savo lytinio organo nuotraukas, taip pat buvo atsiuntęs mažos mergaitės nuotrauką, su kuria neva tenkino lytinę aistrą, – pareigūnams sakė berniuko motina. – Šis vyriškis mano sūnui, kuriam nėra nė trylikos metų, ne kartą siūlė susitikti, nors mes gyvename kitame mieste, nežinau, ar jis taip ir nebuvo su juo susitikęs. Kiek man pavyko sužinoti, tas vyriškis ne kartą mano sūnui siuntė pinigus už nuotraukas, kuriose šis fotografavo lytinius organus.“

Moteris negalėjo pasakyti, kokiu būdu jos sūnus galėjo gauti pinigus: „Bandžiau kalbėtis su sūnumi, klausiau, kas čia vyksta, kodėl suaugęs vyras jam siunčia savo lytinių organų nuotraukas, bet jis man nieko konkrečiai nepaaiškino, tepasakė, kad kelias žinutes išsiuntė kažkokiam vyriškiui – daugiau nieko neaiškino.“

Kadangi tai, ką pamatė feisbukui priklausančioje pokalbių programėlėje, motinai sukėlė pasibaisėjimą ir šoką, ji kreipėsi į teisėsaugos pareigūnus.

Kiek atviresnis nei su savo motina dvylikametis berniukas buvo per apklausą, kurioje dalyvavo psichologai. Vaikas sakė, kad su vyru bendravo apie suaugusius žmones ir seksą.

„Norėjau su juo susitikti, siunčiau jam „tą dalyką“, nes jis prašė, – kalbėjo berniukas. – Jis man siūlė „daryti seksą“, žadėjo duoti pinigų“ – sakė, kad sumokės 40 eurų. Jis norėjo, kad mes susitiktume viešbutyje, bet aš jam pasakiau, kad tai yra per mažai. Tada jis sakė, kad galės sumokėti daugiau, kai gaus algą, prašė palaukti.“

Vaikas sakė, kad virtualus „draugas“ jo prašė šiam atsiųsti moteriškų liemenėlių ir apatinių kelnaičių.

„Sakė, kad galėčiau paimti ir atsiųsti, pavyzdžiui, savo mamos, bet aš tada jam pamelavau, jog mamos neturiu, nes nenorėjau į šį dalyką kišti savo šeimos“, – psichologei pasakojo dvylikametis.

Jo teigimu, tačiau ir tada vyras nuo jo neatstojo – vis tiek norėjo gauti apatinių drabužių.

„Pasakiau, kad nueik į internetą ir susirask, ten visko yra“, – aiškino berniukas.

Asociatyvi nuotrauka
Jis taip pat prisipažino, kad vyras, su kuriuo bendravo, žinojo, kiek jam yra metų – nors buvo 12, pamelavo, jog tuo metu jam jau yra suėję 14 metų. Tiesa, jų „draugystė“ tęsėsi neilgai – po kelių dienų susirašinėjimo mažametis nutarė jam labai dažnai rašiusį vyrą užblokluoti.

„Jis sakė, kad nieko negali padaryti, nes jam patinka vaikai ir mažos mergaitės, – per apklausą psichologei pasakojo kita baudžiamojoje byloje nukentėjusiąja pripažinta mergaitė. Jai – 15 metų, ji su A. Dagiu taip pat susirašinėjo feisbuke. – Aš tada jam pasakiau, kad jis yra pedofilas. Jis supyko, sakė, kad nėra pedofilas, tik jam tiesiog patinka vaikai. Jis man pasakojo, kad priešais vaikų nuotraukas „smauko“, o su vaikais, jeigu susitinka, santykiauja.“

Nepilnametė prisipažino, kad bendraudama su A. Dagiu buvo šiam išsiuntusi keletą intymių nuotraukų – ne tik savo, buvo nufotografavusi ir aštuonmetę pusseseserę, ir vos septynerių metukų broliuką. Už šias nuotraukas A. Dagys esą buvo pažadėjęs sumokėti 200 eurų, kuriuos turėjo atsiųsti paštu įdėjęs į voką. Bet paauglė pinigų negavo.

Be to, nukentėjusiosios teigimu, A. Dagys labai norėjo su ja bei jos mažamete pussesesere susitikti – esą už seksą net tūkstantį eurų žadėjo, atskirai žadėjo sumokėti, jeigu atsiųs apatines kelnaites. Paauglė sakė, kad vyras ne kartą pažymėjo, jog jį labai domina 5-8 metų mergaitės.

„Jis man sakydavo, kad turi dukrą, su kuria kasdien santykiauja“, – apie siaubingus dalykus per apklausą psichologei pasakojo paauglė. Pasak jos, kartą vyras prisipažino, kad lytinių santykių turėjo ir su savo kaimynės mažamete dukra – ją vakare buvo paprašiusi pasaugoti šios motina.

„Po to mūsų bendravimas nutrūko, nes jis parašė, kad turi kitą mergaitę, kuri su juo šnekasi ir siunčia nuotraukas“, – sakė penkiolikmetė.

Tyrimo metu pareigūnai apklausė ir daugiau vaikų, kuriuos tvirkino šiaulietis, taip pat liudijo vaikų tėvai, kurių dauguma net nenutuokė, į kokius spąstus buvo pakliuvę jų vaikai.

Asociatyvi nuotrauka
Į tyrėjų kabinetą buvo iškviesta ir viena motina, kuriai policijos tyrėjai nutarė pareikšti įtarimus – susipažinę su A. Dagio paskyra feisbuke, pareigūnai aptiko susirašinėjimą su šia moterimi. Ir ne tik – moteris vyrui siuntė nuotraukas, kuriuose ji pati nufotografavo savo mažamečius vaikus visiškai nuogus.

Apklausos metu moteris pripažino, kad išnaudojo savo vaikus – internete susipažinusi su A. Dagiu maždaug mėnesį su juo susirašinėjo, guodėsi, jog vienai sunku auginti mažamečius vaikus, rašė, kad trūksta pinigų net buto nuomai.

„Tada jis man pasiūlė užsidirbti – parašė, atsiųsk savo vaikų nuotraukas, – kalbėjo ji. – Nusiunčiau, bet jis patikslino – nori matyti mano vaikus visiškai nuogus.“

Moteris teigė, kad nufotografavo miegančias savo dukras, nuotraukos buvo labai intymios, be to, A. Dagiui taip pat siuntė ir nuotraukas, kuriose ji pati buvo nusifotografavusi visiškai nuoga.

„Siunčiau jam nuotraukas, bet pinigų taip ir negavau, jis mane apgavo“, – kalbėjo moteris, kuri pedofilui savo dukras ne tik fotografavo, bet ir filmavo.

Šiuo metu moters vaikai yra valstybės žinioje – moteris ne kartą namuose buvo užtikta neblaivi, be to, pareigūnai vaiko teisių atstovams pranešė, kad motina savo dukras išnaudojo seksualiai jas fotografuodama ir filmuodama. Bet už tai ji nebus siunčiama į pataisos namus – teismas moteriai skyrė laisvės atėmimo metams ir keturiems mėnesiams bausmę, tačiau jos vykdymą atidėjo pusantrų metų.

Kad šiai moteriai, kaip ir mažametėms ir nepilnametėms mergaitėms žadėjo sumokėti pinigų už intymias nuotraukas, A. Dagys pripažino ne tik ikiteisminio tyrimo, bet ir teisminio nagrinėjimo metu. Vyras net neslėpė, kad su vaikais bendravo vaizdo skambučiais – jų metu atliko įvairius tvirkinamuosius veiksmus.

Pasakodamas apie pokalbius su vaikais, A. Dagys neslėpė, jog su šiais bendraudavo apie seksą.

„Su vienu berniuku bendravau ir buvome sutarę, kad susitiksime – jis manęs klausė, kiek aš jam sumokėsiu už lytinius santykius, jis, atrodo, prašė 60 eurų ir 3 pakelių cigarečių, – aiškino pedofilas. – Mes jau planavome susitikti, bet vėliau aš jam parašiau, kad man nepatinka berniukai ir tuo viskas baigėsi – jis mane užblokavo.“

Kur kas intymiau vyras bendravo su penkiolikmete – esą ši jam dažnai pati skambindavo: „Ji sakydavo, kad yra išgėrusi alkoholio, nori pakalbėti apie seksą. Esame apsikeitę intymiomis nuotraukomis, kartą pokalbio metu esu masturbavęsis, ji visa tai matė.“

Asociatyvi nuotrauka
Vyras taip pat prisipažino, kad buvo prašęs paauglės atsiųsti savo savo broliuko, kuriam tėra 7 metukai, ir vos metais vyresnės pusseseserės nuotraukų. Šias nuotraukas jis gavo, bet negalėjo paaiškinti, kam jų reikėjo.

Pedofilas neslėpė, kad vaikams už nuotraukas žadėdavo sumokėti pinigų, tačiau jų net neketino mokėti: „Nesumokėjau ir motinai, kuri siuntė nuotraukas su savo vaikų lytiniais organais, nors ji man ir buvo atsiuntusi savo banko sąskaitos numerį.“

„Bendraudamas su vaikais prašydavau parodyti liemenėles ir triusikėlius, taip pat ne kartą jų prašiau, kad juos man šie parduotų“, – A. Dagys negalėjo paaiškinti, kodėl taip elgėsi.

„Ant prikolo“, – pridūrė iškrypėlis.

Nors jau buvo teistas dėl tvirkinamųjų veiksmų, A. Dagys teisinosi esą nežinojęs, kad su vaikais bendraudamas apie lytinius santykius, taip pat prašydamas jų intymių nuotraukų bei šiems siųsdamas savo, daro nusikaltimus.

„Nelabai apie tai susimąsčiau – šiandien man labai dėl to gėda“, – kalbėjo vyras.

Šiaulietis tikino, kad daugiau taip nesielgs: „Ant to pačio grėblio nebelipsiu – tikrai trečio karto nebus. Nežinau, kaip man vertinti savo elgesį, tuo metu negalvojau apie pasekmes, suprantu, kad man pateikti kaltinimai, susiję su vaikų, kuriems tėra 8 metai, tvirkinimu. Aš nemoku paaiškinti, kodėl taip norėjau elgtis. Dėl to kreipiausi į psichologus, jis mane nukreipė pas psichiatrą, kuris man išrašė vaistų nusiraminimui.“

Tačiau tai tebuvo tik žodžiai – paaiškėjo, kad A. Dagys pas psichiatrą lankėsi vos du kartus, o daugiau jo kabinete taip ir nepasirodė, nors ir buvo laukiamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)