Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo vadovė Aistė Adomavičienė laidoje Delfi diena sako, kad naujausia atlikta apklausa atskleidė, jog karantino metas kai kuriems žmonėms ypač sunkus laikas, neužtenka lėšų net pačioms būtiniausioms išlaidoms.

„Mes šią apklausą atlikome įpusėjus karantinui, balandžio pabaigoje kartu su Lietuvos vartotojų aljansu ir pastebėjome, kad ryškiausias akcentas yra toks, kad maždaug vienas iš keturių asmenų vienaip ar kitaip nukentėjo nuo pandemijos: neteko darbo, pajamų, artimieji neteko pajamų.

Šis skaičius yra labai didelis. Apklausa taip pat patvirtino, kad šeimos su vaikais skundžiasi, kad trūksta maisto – ši apklausa taip pat tai patvirtino. Kitas dalykas, kurį patvirtino apklausa, beveik dvidešimt procentų žmonių sako, kad jiems yra sunku apmokėti būsto išlaikymą. Tai yra toks grėsmingas skaičius. Kitas dalykas – tos skolos gali kauptis, turėti ateityje neigiamų pasekmių, jos gali augti, deja, teks ilgai grąžinti“, – sako A. Adomavičienė.

Aistė Adomavičienė

Anot jos, vienkartinės išmokos gali padėti tik trumpuoju laikotarpiu, tačiau ateityje galime sulaukti ir antros pandemijos bangos, todėl turėtume mokytis iš padarytų klaidų.

„Tą mėnesį tai gali padėti, šeimos turės, iš ko nusipirkti valgyti, galbūt pavyks šeimoms kažkiek atidėti į priekį, bet tai neišspręs problemų, nes tos priemonės turėtų būti orientuotos į ilgalaikius sprendimus, o ne į vienkartines išmokas. Reikia žiūrėti, kur labiausiai stringa dalykai, pavyzdžiui, nuo pat karantino pradžios nebuvo organizuojamas šiltas maitinimas šeimoms, kurios neturi pakankamai socialinių įgūdžių, kad savo vaikams galėtų pagaminti reguliariai šiltą maistą. Visa tai nebuvo užtikrinta, o jeigu mes kalbame apie ateitį ir galvojame, kad galbūt bus antra pandemijos banga, bus nuotolinis mokymas, tai jau dabar turime galvoti, kaip mes užpildysime šias spragas, kaip daugiau investuoti ten, kur yra skaudžiausia ir opiausia Lietuvos gyventojams“, – tikino pašnekovė.

„Yra labai daug siūlymų, atrodo, kad dabar prasidėjo lenktynės, kas daugiau pasiūlys, bet kartais jau nebėra aišku, kaip dera tos priemonės viena šalia kitos. Dėl paramos įvyko tokie pokyčiai, kurie yra planuojami į ateitį, parama didės, bet ji nebus didelė – vienam vienišam asmeniui, jeigu neklystu, ji sieks 170 eurų. Tai tikrai nėra ta suma, iš kurios būtų galima puikiai išgyventi.

Juolab, kad ten yra daug patikros mechanizmų, o žmonės, kai baigsis karantinas, vėlgi eis į visuomenei naudingą veiklą ir tą sumą, švelniai sakant, turės atidirbti. Labai sveikiname darbo ieškančio žmogaus išmoką, bus mokama pusę metų po du šimtus eurų. Mes siūlėme kiek kitokį modelį, bet ši išmoka vis tiek bus reikalinga pagalba“, – sako A.Adomavičienė.

Moteris patvirtino, kad tikrai yra žmonių istorijų, kurios skamba labai liūdnai, pavyzdžiui, žmonės tiesiog nebegali išgyventi, ir net karantino metu ieškojo būdų išvykti iš Lietuvos.

„Taip. Tai vyksta. Net pačioje karantino pradžioje žmonės bandė išvykti, kaip tik galėjo, dabar irgi yra tokių, nes žmonės neišgyvena. Tas pats atvejis, kuris nutiko savaitgalį – kraupi vaiko netektis. Tėvas buvo Švedijoje, jis karantino metu išvažiavo į šalį, kurioje situacija yra sudėtinga.“

Paklausus, iš kiek pinigų tenka išgyventi kai kuriems asmenims, pašnekovė įvardijo gana šokiruojančią pinigų sumą.

„Mūsų nariai dirba ir su žmonėmis, kurie gauna ir 80 eurų per mėnesį šalpos pensiją“, – įvardijo A.Adomavičienė.

Paklausus, ar pandemija gali pagilinti visuomenės žaizdas ir skurdą, pašnekovė sako, kad net baisu įsivaizduoti, kas nutiks, jeigu skurdžiai gyvenantys asmenys bus palikti likimo valioje.

„Tiesą sakant net baisu pagalvoti, kas bus, jeigu nebeliks tų priemonių ir pandemija užsitęs ir nežinia, kiek laiko viskas truks. Nukentės labiausiai tie, kurie jau ir dabar labai vargsta, tie, kurie neturi aukštojo išsilavinimo“, – sako A.Adomavičienė.

„Taip, apklausa rodo, kad pagilins žaizdas, reikės situaciją stebėti“, – pridūrė ji.

Primename, kad Vyriausybė trečiadienį pritarė prezidento Gitano Nausėdos siūlymui dėl papildomų išmokų vaikams, siekiant pagerinti šeimų padėtį per koronaviruso epidemiją ir per didesnį vartojimą paskatinti ekonomiką.

Klausimą Vyriausybės posėdyje pristatęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pasiūlė pritarti įstatymo projektui, tačiau tuo pačiu teigė, jog Seimas projektą turėtų tobulinti.

Anot ministro, reiktų pratęsti terminą ir leisti išmoką skirti iki 2021 metų sausio, kad šį priedą galėtų gauti visi iki metų pabaigos gimę vaikai.

Vyriausybė šiems siūlymams pritarė bendru sutarimu.

Prezidentas siūlo šeimoms išmokėti vienkartinę 120 eurų išmoką už vaiką, o daugiavaikėms, nepasiturinčioms šeimoms ir auginančioms vaiką su negalia – 200 eurų išmoką, šiuos pinigus pervedant iki liepos 31 dienos.

Prezidento siūlymas dėl išmokų vaikams yra šalies vadovo teikiamo didesnio paramos paketo dalis.