Laidoje „DELFI Diena“ viešėjęs Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigė, kad pensininkų vis daugės, tad tam „Sodra“ ruošiasi jau dabar. Ministro teigimu, jau nuo 2017-ųjų yra kaupiamas „Sodros“ rezervas, kuris ir bus skirtas šiai demografinei duobei užglaistyti.

„Mes į ją pamažu leidžiamės, nes vis mažiau darbuotojų moka įmokas, o pensininkų ateitytje daugės lyginant su dabartiniu skaičiumi, – teigė ministras. – Tos lėšos kaupiamos tiems, kurie į pensiją išeis penkių-dešimties metų laikotarpyje nuo dabar, kad tos pensijos būtų adekvačios.“

Ministro L. Kukuraičio teigimu, „Sodra“ jau yra sukaupusi šimtą milijonų šiai demografinei skylei užglaistyti.

Nuo sausio mažiausias pensijas gaunantys asmenys gaus priedus

„Sodra“ skelbia, kad pensijos šįmet padidėjo nuo 20 iki 36 eurų, o pensininkai sako, kad anaiptol – vos 7 eurais. Ministras Linas Kukuraitis teigė, kad besiskundžiantys pensininkai greičiausiai neturi didelio darbo stažo. „Ir pensijų, ir atlyginimų kilimą žmonės jaučia skirtingai. Vieniems auga sparčiai, kitiems – lėčiau, o tretiems visai neauga. Jei kalbame apie pensiją, tai pensija šįmet turėjo išaugti dvidešimt keliais eurais tiems, kas turi būtinąjį darbo stažą. Tie, kuriems išaugo 7 eurais, turbūt turi labai mažą stažą“, – kalbėjo L. Kukuraitis.

Tačiau net ir augančios pensijos džiugina ne visus. Pusė pensininkų tebegauna 300 eurų neviršijančias pajamas. „Kaip tokiems žmonėms išgyventi?“ – klausė laidos vedėjas Arnas Mazėtis

„Iš tiesų tai yra didžiulė problema. Turime suprasti, kad pensininkai yra tie žmonės, kurie gyvena iš dabartinių darbuotojų įmokų. Tuo metu, kai dabartiniai pensininkai dirbo, jie mokėjo įmokas ir to metu pensininkai gyveno iš to, – vardijo L. Kukuraitis. – Mūsų pensija pagrįsta solidarumo būdu. Kiek dabartiniai darbuotojai moka mokesčių, tokias ir turime pensijas. Jei mes turime ne iki galo tvarkingą mokesčių sistemą, kur pakankamai didelis kiekis žmonių moka mažus mokesčius arba visai jų nemoka (kalbame apie šešėlį), tai tokias mes ir galime mokėti pensijas.“

Laidos vedėjas, išgirdęs L. Kukuraičio atsakymą, dar kartą pabrėžė, kad klausia apie mažiausias pensijas, už kurias neįmanoma išgyventi. „Nuo sausio pirmosios dienos bus mokamas papildomas mokestis mažiausias pensijas gaunantiems žmonėms“, – atsakymą sukonkretino Socialinės apsaugos ir darbo ministras.

L. Kukuraičio teigimu, šis priedas turėtų siekti apie 20 eurų ir jis bus mokamas tiems, kurių pensijos vidurkis – apie 170 Eur. „Visiems tiems, kurių pensija yra iki 230 eurų, jiems atitinkamai paaugs, bet tai bus skaičiuojama pagal stažą ir mokėtas įmokas, kad išlaikytume tam tikrą teisingumą“, – teigė L. Kukuraitis.

Naujoji pensijų sistema

Nuo Naujųjų keisis pensijų sistema. L. Kukuraitis teigia, kad netrukus bus paviešinta informacija, kuri gyventojams padės susigaudyti: toliau kaupti pensiją privačiuose fonduose ar atsisakyti šio kaupimo.

L. Kukuraitis įvardijo, kad pensijas privačiuose fonduose kaupia apie 800 tūkst. žmonių. „Jie visi apie galimybę toliau dalyvauti arba išeiti iš sistemos bus informuojami per viešąją erdvę, viešąją kampaniją, kuri šiuo metu rengiama ir turėtų netrukus būti paleista“, – teigė L. Kukuraitis.

Apsisprendimui bus skirta pusė metų: nuo sausio 1 d. iki liepos 1 d.

Tačiau taip pensijas kaupia ne visi. „Kita grupė yra labai svarbi, nes tai naujas būdas, kaip mes juos įtraukiame į tą privatų kaupimą. Tie jauni žmonės iki keturiasdešimties metų, kurie nedalyvauja privačiame kaupime, pagal įstatymą nuo sausio 1 d. jie būtų automatiškai įtraukiami“, – įvardijo ministras ir pabrėžė, kad ir jiems bus suteikta teisė apsispręsti: per pusę metų jie galės atsisakyti privataus kaupimo galimybės arba pakeisti fondą.

Kaip bus parenkami tie fondai, kuriuose ši grupė žmonių kaups pensijas? Ministro teigimu, atsitiktinai. „Tai jau sutarta su Lietuvos banku, kuris prižiūri fondus tam, kad būtų išskirstyta panaši našta visiems fondams“, – tvirtino L. Kukuraitis.

Nuo Naujųjų pensijas tokiu būdu kaupsiantys asmenys gaus asmeninę informaciją apie pensijų kaupimą.

Ką reiktų daryti tiems, kurie nepamena, kur kaupia pensiją? Pirmiausia, ministro teigimu, atsiminti, kur kaupiate pensiją, o vėliau, per pirmąjį kitų metų pusmetį, nuspręsti: likti tame fonde, jį pakeisti ar iš viso atsisakyti.

Anksčiau sutartis pasirašę asmenys liko apgauti?

Tuo metu, kai dirbantys asmenys buvo viliojami pasirašyti sutartis ir kaupti pensijas privačiuose fonduose, buvo kalbama apie kitokias kaupimo sumas. Dabar procentai keičiasi į 3 ir 1,5. Ar tai nepažeidžia sutartis turinčių asmenų teisių?

„Tai ir etinė, ir teisinė problema, – neslepia L. Kukuraitis. – Tuo metu, kai kaupiant šitą privataus kaupimo sistemą buvo apsispręsta, kad reikia dalį pinigų paimti iš „Sodros“ ir pervesti į fondus, niekas nepasiklausė to meto pensininkų ir ateities pensininkų, kad jų „Sodros“ pensija bus mažesnė.“

Ministro teigimu, dabar atlikti skaičiavimai parodė, kad tie, kurie nebuvo pasirašę sutarčių, per šiuos metus „Sodroje“ sukaupė daugiau nei tie, kurie kaupė privačiuose fonduose. Vis dėlto dabar jis teigia, kad tie, kurie nuo sausio pirmosios nuspręs kaupti pensijas privačiuose fonduose – laimės.

„Mes dabar padarėme, kad visi gautų maksimalią „Sodros“ pensiją ir žmonės daugiau sukauptų. Bendra vertė bus didesnė, jei pasirinks dalyvauti abejose sistemose“, – įsitikinęs L. Kukuraitis.

Nuo kitų metų pradžios žmonės turės apsispręsti: keliauti į bankus ar fondus ir pasirašyti sutartis. Ministro teigimu, plūstančios minios neturėtų stoti į eiles, nes esą tam ir yra skirtas visas pusmetis.

DELFI DIENA. Pokalbis su Kukuraičiu – apie didėjančias pensijas ir augančius atlyginimus: