Taip pat sistemoje galima pateikti užklausą dėl savanoriško socialinio draudimo sutarties sudarymo, pakeisti pensijos ar pašalpos mokėjimo vietą bei sąskaitą, leisti asmeninę informaciją peržiūrėti kitiems asmenims, pavyzdžiui, kredito, draudimo bendrovėms, būsimiems darbdaviams.

„Šiandien į „Sodrą“ mūsų klientams vaikščioti beveik nereikia. Išimtis taikoma tik pranešant apie darbo stažą iki 1994 m., teikiant informaciją apie tremtį, deportaciją ar panašius atvejus arba kai draudėjas praneša neteisingą informaciją ir nori ją pakeisti. Laikinai į „Sodrą“ reikės atnešti popierinius laikino nedarbingumo pažymėjimus, tačiau ateityje to daryti nereikės“, – ketvirtadienio spaudos konferencijoje sakė „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Strumskis.

Tik prie elektroninių laikino nedarbingumo pažymėjimų ketinama pereiti vasarą.

Dauguma išmokų – tik su e.parašu

EGAS yra šešios paslaugos, kurioms reikalingas kvalifikuotas elektroninis parašas, o likusioms vienuolikai pakanka internetinės bankininkystės duomenų. Elektroninio parašo reikia pateikiant prašymą skirti motinystės (tėvystės) ir daugelį kitų išmokų.

Ligos pašalpai gauti pakanka elektroninės bankininkystės duomenų.

„Tokiais atvejais, kai reikalingas paties žmogaus akivaizdus sprendimas ir nuo to priklauso jo ateitis, mes reikalaujame elektroninio parašo. (...) Kalbant apie elektroninį parašą, noriu priminti, kad visos naujos asmens tapatybės kortelės išduodamos su elektroniniu parašu, taigi, manome, kad po dešimties metų visi Lietuvos gyventojai turės elektroninį parašą“, – kalbėjo M. Strumskis.

Taip pat klausiamas, ar bus populiarios paslaugos prašant Lietuvoje dar nelabai populiaraus elektroninio parašo, jis priminė, kad Registrų centras ir mobiliojo ryšio bendrovė „Omnitel“ yra pardavęs keliasdešimt tūkstančių e. parašo sertifikatų.

„Iš kitos pusės, kai yra paslauga, tada atsiranda ir pačių sertifikatų paklausa“, – svarstė jis.

Šia sistema, kurią galima rasti adresu https://gyventojai.sodra.lt, gyventojai galės naudotis nemokamai.

Laukiama pusės visų apdraustųjų

„Sodra“ prognozuoja, kad per penkerius metus šia sistema naudosis maždaug pusė visų apdraustųjų, todėl ateityje gali tekti mažinti personalo skaičių.

M.Strumskis nesiėmė prognozuoti, kiek darbuotojų reikės atleisti. „Tai labai priklauso nuo to, kaip žmonės šia sistema naudosis“, – sakė jis.

Šios sistemos diegimas kainavo per 6 mln. Lt. Jos kūrimas finansuotas europinėmis lėšomis. Prognozuojama, kad EGAS atsipirks per penkerius metus.