Anot jo, šiuo metu realesnis scenarijus, kad jungimasis - kurio idėja šiuo metu atrodo nuleista iš viršaus - bent jau artimiausiu metu neigiamai paveiks partijų elektoratą. Jis priduria, kad kol kas dar daug nežinomųjų dėl jungimosi aplinkybių, o žinia apie partijų jungimąsi buvo ganėtinai netikėta - taip pat ir partijų nariams.

"Matosi, kad ir partijų nariai nėra patenkinti - kažkas kažką jau pasakė, bet ir elektorato yra (neatitikimų - BNS). Darbo partijos elektoratui nepatinka Rolandas Paksas, "Tvarkos ir teisingumo" - Viktoras Uspaskichas nelabai patinka, visumoje tie elektoratai suderinami, bet kažkas kažkur nepatinka - gal ir ta forma - kažkaip čia labai greitai, ne visiems gali būti tai priimtina. Realesnis scenarijus - kad nubyrės - aš kalbu apie elektoratą", - BNS sakė V.Gaidys.

Anot jo, galima spėti, kad dalis rinkėjų gali nueis pas socialdemokratus, dalis - galbūt į Liberalų sąjūdį.

"Šiek tiek ir tie partijų vietos lyderiai ne visi bus patenkinti - kad juos susodino su senu konkurentu, pavyzdžiui. Suvaldyti tą situaciją taip vadybiškai - nėra paprasta. Partijos jau seniai politinėje scenoje, tikėtis didelių kompromisų ganėtingai sudėtinga. Gali būti pykčių ir kompromatų, galbūt ne aukščiausiu lygiu, bet vidutinio. Tada gali ir reitingai kristi.", - prognozavo sociologas.

Anot jo, galimi ir kiti scenarijai, pavyzdžiui, "gerasis" - kad rinkėjus patrauks partijų vienybės, stiprybės idėja, arba "juodasis" scenarijus - partijų viduje prasidės pykčiai ir kompromatai.

"Galbūt ne aukščiausiu lygiu, bet vidutiniai. Tada ir reitingai krenta, ir būtų didelis praradimas", - sakė V.Gaidys.

Paklaustas, kiek panašus partijų elektoratas, V.Gaidys teigė, kad elektoratai tikrai turi panašumo, jų rinkėjų daugiausia rajonuose, jie yra žemesnio išsilavinimo ir pajamų. Anot V.Gaidžio, šių partijų elektorato pajamos žemiausios iš visų parlamentinių partijų.

"Politikos apžvalgininkai nemėgsta tų partijų - nei vienos, nei kitos, nei tų partijų lyderių, jos sukelia neigiamas konotacijas. Darbo partijos elektoratas jaunesnis, toks elektoratas, kuris, nerasdamas čia darbo, emigruoja. Darbo partijos elektoratas ir platesnis yra - yra ir priešpensinio amžiaus žmonių. Elektoratai yra panašūs, vienas kitam jaučia psichologinį artumą, tačiau jungimasis yra nepaprastai sudėtingas reiškinys", - sakė V.Gaidys.

Anot jo, partijų panašumas joms gali pakišti koją: "Partijos šiuo atveju panašios, todėl jų jungimasis neturės sinergetinio efekto".

"Visuomenei svarbu, kokie bus šūkiai, ką bus bandoma pasakyti. Jei bus vienybės triumfas, rinkėjams tai patiks, tie, kurie neina į rinkimus, taip pat galbūt patiks, bet jeigu tai - pradžia užkoduotų konfliktų, laukia didžiuliai praradimai. Tai priklauso ir nuo lyderių ir kitų veiksnių. Perėjimas į didžiulius kivirčus irgi įmanomas", - prognozavo sociologas.

Darbo partijos ir "Tvarkos ir teisingumo" tarybos sekmadienį pritarė partijų jungimuisi. Skelbiama, kad jungiamasis suvažiavimas gali įvykti dar balandį.

Visuomenės nuomonės tyrimai rodo, kad už Darbo partiją Seimo rinkimuose balsuotų 14,4 proc. rinkėjų. "Tvarkos ir teisingumo" partija galėtų tikėtis 7,5 proc. rinkėjų paramos,