Anot V. Gaidžio, pagal spalio mėnesį apklausos rezultatus, apklausiant visus gyventojus, 25 proc. jų palaikytų V. Ušacką, 32 proc. I. Šimonytę, likusieji nė už vieną iš šių kandidatų nebalsuotų. TS-LKD rėmėjų apklausoje rezultatas būtų vienas prie keturių I. Šimonytės naudai.

„Jeigu žiūrėti pagal partijas, tai Darbo partijos arba Tvarkos ir teisingumo rinkėjai Ušacko naudai balsuotų, bet jų nėra labai daug. Tarp tų, kurie žada nebalsuoti arba nežino, už ką balsuoti, už kurią partiją, tose pozicijose Šimonytė stipriai pirmauja. Ji yra kandidatas ne tik Tėvynės Sąjungos, bet daugelio žmonių, kurie nežino, už ką balsuoti“, – DELFI sakė V. Gaidys.

Pasak jo, tai, kad į pirminius TS-LKD rinkimus įsitraukė net 19 tūkst. ne partijos narių rodo, kad konservatorių elektoratas pamažu plečiasi – keičiasi jo struktūra, jis jaunėja.

Paklaustas, ar gera idėja buvo rengti pirminius rinkimus, V. Gaidys sakė, kad TS-LKD jie pavyko neblogai.

„Žmonės pasiilgo rinkimų, ypač pasiilgę tokių prezidentinių rinkimų. Reikėtų manyti, kad 10 metų tokių prezidentinių rinkimų nebuvo. Yra tas poreikis ir žmonės domėjosi, sekė ir žiūrėjo. Nei kokių skandalų buvo ypatingų, taip gražiai, su aukšta politine kultūra praėjo, tas labai maloniai nuteikia. Pats principas kai balsuoja ne tik tos partijos nariai, aš jo nelabai supratau“, – sakė sociologas.

Turi „kažką tokio“

Savo ruožtu, kalbėdamas apie I. Šimonytę kaip apie kandidatę, V. Gaidys mato joje nemažai liberalumo, kas gali pritraukti liberalius rinkėjus.

„Labai svarbus yra momentas, kalbant apie Ingridą Šimonytę, kad 2009 metai, krizės metais ir kai vyko visa naktinė reforma, ji vėliau buvo Finansų ministrė ir ji turėjo 2009 metų antroje pusėje teigiamą reitingą. Vienu metu ji buvo netgi trečia pagal balansą iš visų įmanomų politikų. Ji turi kažką tokio, kas žmones pritraukia. Ir krizės etiketė nelimpa, ir Tėvynės sąjungos etiketė, jeigu ji kažkam nėra patraukli, irgi nelimpa. Kaip Degutienė turėjo kažką tokio, kas nėra išmokstama“, – mano sociologas.

Kalbėdamas apie galimus I. Šimonytės varžovus, V. Gaidys sakė, kad jeigu ji susikautų su Skverneliu, pagal apklausas jų reitingai kol kas yra apylygiai, tačiau I. Šimonytė šiek tiek pirmauja. Tačiau ji kol kas nusileidžia kitam kandidatui – Gitanui Nausėdai. Anot sociologo, I. Šimonytės reitingas auga greičiausiai iš visų kandidatų.

Tie keturi kandidatai, apie kuriuos buvo kalbama iki dabar, pas ją buvo didžiausia dinamika reitingo, labai sparčiai augo reitingas.

„Paminėti buvo Nausėda ir Ušackas, Šimonytė. Be faktiškai jie yra iš tikro artimi pagal savo elektoratus – aukštesnio išsilavinimo, didžiųjų miestų labiau žmonės, su aukštesnėmis pajamom. Bet yra ta kita Lietuva, kur rajonai, ir kaimai su žemom pajamom. Manau, kad jie turės savo kandidatą, šiuo metu Skvernelis labiau galėtų būti. Mažiau sėkminga Lietuva savo kandidatą turės, kas nors atsiras, jeigu ne Skvernelis, tai kažkas kitas“, – įsitikinęs sociologas.