Pompastiškoje žiemos olimpiados atidarymo ceremonijoje didelę dalį užėmė Rusijos praeičiai dedikuota meninė dalis. O joje sovietmetis nušviestas gausiai ir didingai.

Sočio žaidynių organizatoriai didelę dalį ceremonijos skyrė Rusijos istorijai. Atskiri epizodai skirti Kijevo Rusios ir Romanovų dinastijos valdymo periodui.

Tačiau tai buvo tik įžanga. Sovietų Sąjungai dedikuota ceremonijos dalis sunkte persisunkusi totalitarinio režimo simboliais: pradedant pionieriais ir baigiant visiems puikiai pažįstamu kūjo ir pjautuvo vaizdu.

Būtent kūjis ir pjautuvas tapo vieno didžiausių ceremonijos akcentų dalimi. Sovietinio periodo pradžią pažymėjo pramonės atėjimas, iliustruotas masyviomis dekoracijomis, daugybe raudonos spalvos, moderniu šokiu ir TV laidos "Vremia" muzika.

Pionieriai, lakūnai, darbininkai: visos sovietmečiu šlovintos klasės atspindėtos taip, kaip tais laikais. Muzika taip pat pagal laikmetį. Pavyzdžiui, "Te visad šviečia saulė".

Ore įplaukė dvi milžiniškos vyro ir moters galvos, puikiai atitinkančios sovietinio realizmo meno tradicijas. Prieš vyro galvą – kūjis, prieš moters – pjautuvas. Žinoma, abi kompozicijos dalys viena pro kitą skriejo galiausiai susidėdamos į visiems žinomą simbolį.

Su sovietmečiu siejamų simbolių buvo jau pačioje ceremonijos pradžioje, kai žiūrovams pristatyta rusiška abėcėlė. Kiekviena raidė sieta su Rusijos istorine asmenybe. Tiesa, nei Stalino prie raidės S, nei Lenino prie raidės L nebuvo: juos pakeitė Sputnikas ir mėnuleigis "Lunachod".

Sovietmetis Rusijai nesibaigė?

Po ilgos ir pompastiškos meninės programos apie sovietmetį – tyla. Priešingai nei anksčiau rodytų Rusijos istorijos epizodų atveju, perėjimo į kitą istorijos tarpsnį iš esmės nebuvo.

Ar tokia ceremonijos eiga – tarsi užuomina, kad kai kam sovietmetis nesibaigė? Politologas Nerijus Maliukevičius DELFI teigė nebuvęs nustebintas tokio scenarijaus.

Nerijus Maliukevičius
„Tokių renginių – ne tik Sočio – choreografija yra savotiškas mini identiteto atpasakojimas. Tuom jis ir įdomus, kad siunčiama tam tikrai žinia apie šiuolaikinę Rusiją, jos požiūrį į istoriją užsienio auditorijai. Tiesą sakant, manęs nė kiek nenustebino pats scenarijus. Mane gal net nustebino, kad nebuvo akcentuoti esminiai identiteto momentai. Tai pergalė prieš nacizmą. Bet tikriausiai ne tokiam renginiui tokios žinios. Pats pasakojimas, sakyčiau, nestebina. Įdomu, kaip šitą žinią priims skirtingos auditorijos“, - kalbėjo N. Maliukevičius.

Pasak jo, su Sovietų Sąjungą tiesiogiai nesusidūrusioms tautoms tokia programa „nesukels netgi jokių emocijų“. Kitaip gali reaguoti sovietų okupuotų šalių publika. Tuo tarpu Rusijos publikai esą kaip tik rodomas toks vaizdinys, kuris atitinka Vladimiro Putino vizijas.

„Daliai visuomenių, kurios turėjo progos susidurti su šita sistema, tai, aišku, sukels gana neigiamas asociacijas. Iš kitos pusės – pačioje Rusijoje šitas pasakojimas yra labai natūralus, sujungiantis keliais labai paprastais vaidinimais imperinę Rusijos istoriją su sovietine Rusijos istorija. Parodantis tam tikrą tęstinumą. V. Putino ir buvo tokia ideologinė linija: sujungti praeitį ir panaudoti ją dabarčiai ir ateičiai. Ir nepaisyti didžiąja dalimi tragiškų tos praeities momentų“, - svarstė N. Maliukevičius.

A. Butkevičius liko už kadro

Beje, Sočyje viešintis premjeras Algirdas Butkevičius buvo pamirštas transliacijos režisierių. Lietuvos Vyriausybės vadovas nebuvo parodytas, kai stadionu žygiavo mūsų šalies olimpinė rinktinė. A. Butkevičius gali guostis nebent tuo, kad pateko į kadrą, kai buvo rodoma Italijos politikų delegacija.

Apie dar vieną įdomų sutapimą socialiniame tinkle "Facebook" pranešė buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

"Per Rusijos 1-ą kanalą žiūriu Sočio Olimpiados atidarymą. Kai tik ištarė "Lietuva", įsijungė reklama ir Lietuvos olimpiečių neišvydau... Sutapimas?" - retoriškai klausia V. Ušackas.

N. Maliukevičius pastebėjo šiuos akibrokštus, tačiau ragino neskubėti įžvelgti „piktų kėslų“.

„Tokio masto renginyje ir reklamos būna, ir kažką iškerpa, ir šiaip būna operatoriaus darbo niuansas. Bet noriu atkreipti dėmesį, kad tikriausiai Rusijos delegacijai tokie dalykai nepasitaikytų“, - konstatavo pašnekovas.

DELFI primena, jog daugelis valstybių vadovų dėl žmogaus teisių pažeidimų boikotuoja Sočio žaidynių atidarymą. Tarp jų – ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tiesa, Sočyje vieši premjeras Algirdas Butkevičius. Jis jau spėjo susitikti su Rusijos premjeru Dmitrijumi Medvedevu ir „Gazprom“ vadovu Aleksejumi Mileriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4453)