Ketvirtadienį Seime susitikę LSDP lyderis A.Brazauskas, LSDP frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė, socialliberalų vadovas Artūras Paulauskas bei socialliberalas buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis aptarė galimybes bendradarbiauti.

Premjeras Gediminas Kirkilas šiame susitikime nedalyvavo.

A.Brazauskas po šio susitikimo DELFI pripažino, jog šiuo atveju kalbama apie galimą socialliberalų prisijungimą prie valdančiųjų, tačiau kol kas neaišku, kokia forma.

„Kalbame apie galimybę sudaryti politinį bloką Seime - tai taip, formų mes nesvarstėme, svarstėme tik principus. (...) Tai būtų parlamentinis blokas, koalicija, kol kas be jokių sąlygų. (...) Čia yra abipusiai interesai“, - sakė A.Brazauskas.

A.Paulauskas žurnalistams taip pat pripažino, jog šiuo atveju buvo pasikeista nuomonėmis apie galimą bendradarbiavimą, tačiau socialliberalų vadovas vengė minėti kokias nors bendradarbiavimo formas.

Pačiam A.Paulauskui atrodytų kiek priimtinesnė galimos opozicinių socialliberalų paramos mažumos Vyriausybei forma, kaip kad ir konservatorių paramos mažumos Vyriausybei atveju.

„Gyvenimas kol kas niekur nesuka. Liekame ten, kur buvę. Tik apsikeitėme nuomonėmis. Kalbėjome apie galimybę bendradarbiauti, pozicijų derinimą, tik išsakėme savo nuostatas, jokių susitarimų nepasiekta“, - tikino A.Paulauskas.

Anot socialliberalų vadovo, apie galimą prisijungimą prie valdančiųjų sudarant daugumą Seime svarstyta nebuvo, šiuo klausimu reikėtų platesnės diskusijos.

Klausiamas, ar mato pagrindo dabartinės socialliberalų laikysenos būnant opozicijoje pasikeitimui, A.Paulauskas atsakė: „niekada nesakyk niekada“.

Buvęs užsienio reikalų ministras A.Valionis minėtą ketvirtadienio susitikimą pavadino neįpareigojančiomis konsultacijomis.

„Mes visą laiką buvome konstruktyvioje opozicijoje. Kalbėjome, kaip padaryti paskutinius pusantrų metų Seimo darbo pakankamai efektyvų darbą Lietuvai. O ne sąskaitų suvedinėjimu, kuris įgriso Lietuvos žmonėms. Labiausiai nepopuliarus klausimas susitinkant su žmonėmis yra apie politiką. Dar negirdėjau tokios vieningos blogos nuomonės apie tai, kas vyksta Seime. Su tuo reikia baigti“, - sakė A.Valionis.

Socialliberalas teigė šiuo atveju visuomet buvęs nuoseklus ir manąs, jog „Lietuvoje turi dirbti daugumos Vyriausybė“.

„Deja, visi bandymai su įvairiom paramom veikti mažumos Vyriausybei, mano nuomone, patyrė fiasko. Trypčiojimas vietoje, kuris kenkia visai valstybei. Matome Rytų politikos lėta mirtį, matome užsienio politikos šlubčiojimą, matome įvairiausių ekonominių ir reikalingų įstatymų klimpimą Seime arba priėmimą tokia forma, kad Seimui turėtų būti gėda“, - teigė A.Valionis.

Iki praėjusių metų pavasario socialliberalai buvo valdančiojoje koalicijoje su socialdemokratais, Darbo partija ir valstiečiais liaudininkais, tačiau iš šios koalicijos pasitraukė atstatydinus iš Seimo pirmininko pareigų socialliberalų lyderį Artūrą Paulauską.

Praėjusių metų birželį iš koalicijos pasitraukus "darbiečiams" ir žlugus A.Brazausko Vyriausybei, buvo sufomuota nauja valdančioji koalicija - socialdemokratų, valstiečių liaudininkų, liberalcentristų ir "pilietininkų". Ši koalicija turi mažumą Seime.

„Mes taip ir buvome sutarę, kad tarsimės su kitomis frakcijomis dėl paramos, o ar ji išvirs į koaliciją - tai kitas klausimas. Tačiau tai nereiškia, kad mes atsisakom konservatorių paramos“,- DELFI ketvirtadienį sakė G.Kirkilas.

Anot premjero, kalbėtis su socialliberalais nuspręsta dar praėjusią savaitę vykusiame LSDP prezidiumo posėdyje.

Paklaustas, kiek realu, kad po šių pokalbių valdančioji mažuma gali virsti valdančiąja dauguma, G.Kirkilas atsakė: „Kol kas nerealu, nes kaip žinote, ne pirmą kartą tokios derybos vyksta ir iki šiol nerezultatyviai“.

Klausiamas, kodėl pats nedalyvavo derybose su socialliberalais, G.Kirkilas teigė negalėjęs dalyvauti dėl užimtumo, tačiau teigė, jog ir pats yra derybų grupės narys.