Ketvirtadienį Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo pareigūnai krėtė minėtą įstaigą.

Kaip informuoja Alytaus AVPK atstovė Kristina Janulevičienė, „pareigūnai tikrina gautą informaciją, susijusią su galimu Rinkimų įstatymų pažeidimu, taip pat kitais veiksmais, galinčiais turėti nusikalstamoos veikos požymių“.

Anot policijos komisariato atstovės, ikiteisminis tyrimas kol kas nėra pradėtas, o Lazdijuose ketvirtadienį „pareigūnai atliko procesinius veiksmus“.

Aukojamus pinigus gavo iš kandidatės?

DELFI žiniomis, ketvirtadienį į Lazdijus atvykę teisėsaugininkai apklausė čia dirbančius specialistus, kurie rinkimų metu aukojo kelis šimtus eurų siekiančias sumas mero A. Margelio rinkimų komandai.

Informacija apie aukotojus ir jų paaukotas sumas yra skelbiama viešai Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto tinklapyje.

DELFI susisiekus su įstaigos Lazdijų socialinių paslaugų centras direktore Jolanta Marcinkiene, pastaroji sakė šiuo metu atostogaujantti, tačiau apie įstaigoje viešinčius teisėsaugos pareigūnus ją esą informavo įstaigos sekretorė.

„Sekretorė mane informavo, kad yra atvykę pareigūnai, ir mūsų darbuotojai yra apklausiami dėl rinkimams aukotų lėšų. Daugiau informacijos nežinau, skambinkite įstaigai laikinai vadovaujančiai mano pavaduotojai Odetai Lenkauskienei“, – DELFI sakė J. Marcinkienė.

Pati J. Marcinkienė mero rinkimų kampanijai paaukojo 700 eurų. Paklausus apie tai, savivaldybės įstaigos direktorė sakė, kad minėtą sumą grynais ji gavusi iš savo pavaduotojos Odetos Lenkauskienės, kuri buvo A. Margelio rinkimų sąrašo kandidatė į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą.

„Manęs pavaduotoja paprašė įnešti duodamus grynus pinigus į savo asmeninę banko sąskaitą ir vėliau pervesti į rinkimų komiteto sąskaitą kaip paramą“, – sakė J. Marcinkienė.

Šaltinių teigimu, panašiai aplinkybes apie paaukotas rinkimams lėšas šiandien teisėsaugininkams paliudijo ir socialinių paslaugų centro darbuotojai.

Susisiekti su pačia O. Lenkauskiene, kuri yra ir mero A. Margelio įkurto judėjimo „Pirmyn! Kartu mes galim“ atstovė Lazdijų rajono savivaldybės taryboje nepavyko. Moteris tarnybiniu telefono numeriu neatsiliepė.

O. Lenkauskienė su A. Margelio rinkimų komitetu yra išrinkta ir į naująją Lazdijų rajono savivaldybės tarybą.

Aukojo daugiau nei uždirba

Jau esame rašę apie tai, kad aštuoniolika Lazdijų socialinės paramos centro darbuotojų rinkimų metu į mero A. Margelio rinkimų komiteto sąskaitą suaukojo aštuonis tūkstančius eurų. Tiesa, net 3400 eurų grąžinti aukotojams kaip nepriimtinos aukos.

Tarp aukotojų – daug socialinių paslaugų centro atvejų vadybininkų, projektų koordinatorių, socialinių darbuotojų ir jų padėjėjų ir pati įstaigos direktorė Jolanta Marcinkienė.


Pastaroji mero komitetą parėmė 700 eurų, buhalterė Daiva Kizelienė – 310 eurų, ūkvedys Mindaugas Baranauskas – 400 eurų, informatikas Gintaras Fominas – 400 eurų, sekretorė Vilma Dulskienė – 400 eurų.

Po 400 eurų rinkimuose A. Margelio sąrašą parėmė Vilma Kubilienė, Lina Svipienė, Irena Draskinienė, Irina Poteliūnienė, Vilma Vaitkevičienė, Aldona Petruškevičienė, Donata Grėbliūnienė, po 500 eurų – Inga Jankauskienė ir Vilma Juškauskienė, net 800 eurų paaukojo centro projektų koordinatorė Dalia Galiauskienė, Aida Kėrienė parėmė 300, Raminta Mikelionienė – 200, Ingrida Petruškevičienė – 290 eurų.

Vidutinė darbuotojų mėnesio alga Lazdijų savivaldybės įkurtame Socialinių paslaugų centre pernai metų lapkritį buvo 543,34 euro iki mokesčių.

Praėjusių metų gruodį, pačiame rinkimų kampanijos įkarštyje, visiems Lazdijų socialinių paslaugų centro darbuotojams buvo išmokėtos naujametinės premijos.

Pasak direktorės J. Marcinkienės, tokios premijos buvo išmokėtos visų Lazdijų rajono savivaldybės viešųjų ir biudžetinių įstaigų darbuotojams.

„Toks buvo viešas mero nurodymas“, – DELFI sakė J. Marcinkienė.

Aukojo ir giminaičiai savivaldybėje

A. Margelio rinkimų kampanijai aukojo ne tik socialinių paslaugų centro darbuotojai. 400 eurų paaukojo ir Lazdijų seniūnijos socialinė darbuotoja Ilona Vasiliauskienė.

Pastarosios vyras Virginijus Vasiliauskas yra Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys. Patys Vasiliauskai su Lina ir Artūru Margeliais yra svainiai.

V. Vasiliauskas dirba savivaldybės biudžetinėje įstaigoje „Lazdijų priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba“ ugniagesiu, o dukra Akvilė Margelienė – bibliotekininke savivaldybės vaikų darželyje „Kregždutė“.

600 eurų A. Margelio rinkimų kampanijai paaukojo ir jo pusseserė Asta Pilvinienė, dirbanti savivaldybės viešojoje įstaigoje „Lazdijų ligoninė“.

Net 2900 eurų A. Margelio komandos rinkimams skyrė ir Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Investicijų skyriaus vedėjas, A. Pilvinienės sutuoktinis Vidmantas Pilvinis.

Pats A. Margelis savo rinkimų kampanijai paaukojo 6000 eurų.

Antrajame rinkimų ture kovo 17-ąją A. Margelis triuškinančiai pralaimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatei, žemės ūkio viceministrei Ausmai Miškinienei kovoje dėl Lazdijų rajono savivaldybės mero posto.