„Pagal mūsų ministerijos kompetenciją mes tikrai esam pasiruošę, nes pabėgėlių turime daugiau kaip dešimt metų ir kasmet pabėgėlių atvyksta per šimtą, ir turime susidėlioję etapus ir procesus. Pačią sistemą turime, aišku, kai turėjome mažus srautus, buvo ilgesnis integracinis laikotarpis, dabar suskirstėme į du etapus ir sutrumpinome“, - opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje trečiadienį sakė A.Pabedinskienė.

Pasak jos, į Lietuvą perkelti pabėgėliai iš pradžių tris mėnesius praleis Rukloje, kur vyks pirminis integracijos etapas, o vėliau vyks gyventi į savivaldybes, čia metus jiems bus priskirtas kuratorius.

„Rukloje iki trijų mėnesių vyksta identifikavimas, t. y. supratimas ir suvokimas, kokie jo gebėjimai, profesija, lūkesčiai, taip pat turime sutvarkyti visus sveikatos klausimus, ten įgyjami ir pirmieji kalbos įgūdžiai“, - pasakojo ministrė.

Klausiama, ar Ruklos pabėgėlių centras realiai sugebės per dvejus metus priimti 1105 asmenis, ministrė tvirtino, kad čia vienu metu galima priimti 160 asmenų.

Vėliau pabėgėlis su šeima vyks į savivaldybę. „Čia mums talkina „Caritas“ ar „Raudonasis kryžius“, ir jie tą šeimą kuruoja, yra šeimai kuratorius paskirtas“, - sakė A.Pabedinskienė.

Pasak jos, kuratorių paslaugos yra perkamos, šiemet konkursas jau paskelbtas.

Klausiama, ar „Caritas“ su „Raudonuoju kryžiumi“ turės pakankamai žmonių pasirūpinti pabėgėliais, ministrė teigė turinti šių organizacijų atstovų patvirtinimą, kad joms užteks pajėgų kuruoti, kad ir 200 šeimų.

„Caritas“ ir „Raudonasis kryžius“ gali padengti visą Lietuvą“, - sakė ministrė.

Lietuva yra įsipareigojusi per dvejus metus priimti 1105 asmenis iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja. Šiemet Viduržemio jūrą perplaukė jau daugiau negu 500 tūkst. žmonių, o beveik 3 tūkst. žuvo arba dingo pakeliui.

Migrantams užplūdus dalį ES šalių, antradienį nuspręsta dėl solidaraus pabėgėlių pasidalijimo, šalims paskirstant 120 tūkst. pabėgėlių. ES jau anksčiau patvirtino 40 tūkst. pabėgėlių paskirstymą po valstybes nares.