„Jis yra išspręstas, dalintis nieko nereikia – arbatinukai, puodukai yra Seimo nuosavybė, ne frakcijos, o toliau belieka tik paskelbti mums, kad septyni asmenys priklauso opozicijai, išsirinkti seniūną, seniūno pavaduotoją“, - sakė Algimantas Salamakinas.

Pasak socialdemokrato, naujasis socialdemokratų frakcijos seniūnas turėtų būti išrinktas šią savaitę. O buvusiems partiečiams esą teks kurti naują frakciją, ir ieškoti naujo pavadinimo.

„Jei jie nepriklauso šitai partijai, tai jie turi ieškotis kito pavadinimo ir viskas. O tie, kurie lieka partijoje, jie vadinsis toliau socialdemokratų partijos frakcija, ir čia jokių problemų nėra“, - sakė A. Salamakinas.

Socialdemokratas priminė, kad tai nėra pirmas frakcijų išsiskyrimas Seimo istorijoje.

„Tas buvo užpraeitą kadenciją su Arūno Valinsko frakcija, kada dalis jų liko partijoje, tai jie ir liko Tautos prisikėlimo frakcija, o dalis kurie išėjo, tai jie pasivadino Ąžuolais, ir viskas išspręsta. Taip, kad analogas yra“, - sakė A. Salamakinas.

Buvę socialdemokratai su tuo nesutinka

Tuo tarpu buvęs socialdemokratų partijos narys Juozas Bernatonis su A. Salamakinu nesutinka, ir teigia, kad „visi dirba kaip dirbę“.

„Frakcija vadinasi Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija. Aš išėjau iš partijos, bet nematau problemos dirbti su tais, kurie turi partinius bilietus, nes esu socialdemokratinių pažiūrų. Mes praktiškai bendraminčiai. Šiandien visais darbotvarkės klausimais buvo vienodas požiūris. Mes siūloma dirbti toliau“, sakė J. Bernatonis.

Rezga planą, kaip išprašyti socialdemokratus iš jų pačių frakcijos

Iš socialdemokratų partijos pasitraukęs Andrius Palionis nemato galimybės vienoje frakcijoje dirbti opozicijoje esantiems partijos nariams ir valdančiajai daugumai priklausančius buvusiuosius.

„Tikrai tokios galimybės neįsivaizduoju, net neįsivaizduoju darbo, kai frakcijoje būtų žmonės atstovaujantys ir poziciją, ir opoziciją. Faktas tas, kad išsiskyrimas bus, tik kokiomis priemonėmis – ar mes turėsime palikti, ar paliks. Aš spėju, kad paliks mažuma mūsų frakciją“, - sakė A. Palionis.

Pasak jo, to būtų pasiekta, jei būtų pakeistas frakcijos pavadinimas. Koks jis galėtų būti, kol kas A. Palionis nesakė.

„Pagal Seimo statutą gali vadintis partijos vardu, kol toje frakcijoje yra partiečių. Jeigu pasižiūrėtume, net ir tarp tų mūsų, kurie nesame partijos nariai, Antanas Vinkus dar mėnesį bus partijos narys. Aš manau, kad per mėnesį viską ir išsispręsime“, - sakė A. Palionis.

DELFI primena, kad šeštadienį iš socialdemokratų gretų pasitraukė aštuoni partinę etiką pažeidę partiečiai. Dar vienas – Antanas Vinkus iš partijos buvo išmestas. Anksčiau iš partijos pasitraukė ir Linas Linkevičius.

Dirbti opozicijoje liko septyni Seimo socialdemokratai.