Kaip skelbiama pranešime spaudai, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) prezidiumas ketvirtadienį nutarė nesvarstyti Seimo narių inicijuotą susitarimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija dėl bendro darbo Lietuvai.

Už susitarimo turinio svarstymą balsavo 8 prezidiumo nariai, prieš buvo – 25 prezidiumo atstovai. Iš viso posėdyje dalyvauja 40 prezidiumo narių.

Praėjusiame posėdyje prezidiumas vienbalsiai kreipėsi į skyrius ir LSDP tarybą, prašydamas įvertinti LSDP darbo prasmę valdančiojoje koalicijoje su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Rugsėjo 14 dienos duomenimis, iš 60 LSDP skyrių nuomonę jau išreiškė 55.

Iš jų 42 skyriai siūlo socialdemokratams trauktis iš valdančiosios koalicijos su valstiečiais žaliaisiais, 6 skyriai ragina persiderėti dėl koalicijos sutarties ir 7 norėtų toliau dirbti koalicijoje.

„Sprendimą dėl koalicijos sudarymo ar nutraukimo priima partijos taryba - taip yra pagal statutą. (...) Taip arba ne - rugsėjo 23 dieną - nuo to atsispyrę priimsime kitus sprendimus“, - ketvirtadienį po partijos prezidiumo posėdžio žurnalistams sakė G. Paluckas.

Jis nesiėmė atsakyti į klausimą, ar pasitraukus iš valdančiosios koalicijos bus reikalaujama visų socialdemokratų deleguotų ministrų pasitraukimo iš Vyriausybės.

„Tai yra kitas žingsnis, nes tai yra techniniai dalykai, tai susiję ne tik su Vyriausybės nariais, bet ir su Seimo komitetų pirmininkais. Esminis apsisprendimas yra dėl koalicijos likimo, po to seka visi kiti techninio pobūdžio klausimai“, - sakė G. Paluckas.

Viename iš Vilniaus viešbučių už uždarų durų diskutuota apie Seimo narių socialdemokratų ketinimus pasirašyti susitarimą su „valstiečiais“ dėl bendro darbo.

Partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, per vidurį diskusijų išėjęs trumpam susitikti su žurnalistais, teigė, kad svarstoma galimybė, jog parlamentarų parengtas susitarimas galėtų tapti bendradarbiavimo su „valstiečiais“ pagrindu ir socialdemokratams pasitraukus į opoziciją.

Jis svarstė, kad toks scenarijus gali būti patvirtintas per partijos tarybos posėdį kitą šeštadienį.
„Frakcijos susitarimas, kokį aš jį šiandien perskaičiau, koks jis buvo pateiktas, jis yra abstraktokas ir mes būtume linkę taryboje jį koreguoti, pildyti. Jei apsispręstume trauktis iš valdančiosios koalicijos, teikti tokiu atveju buvusiems koalicijos partneriams kaip būdą bendradarbiauti su konstruktyvia opozicija“, - kalbėjo G.Paluckas.

Jis pabrėžė, kad socdemai negrasina Sauliaus Skvernelio Vyriausybės stabilumui ir neketina reikalauti interpeliacijų premjerui ar atskiriems ministrams.

G.Paluckas ir dauguma socialdemokratų partijos skyrių siūlo trauktis iš valdančiosios koalicijos, bet atstovai Vyriausybėje ir Seime siūlo likti valdžioje. Parlamentarai artėjant tarybos posėdžiui iškėlė idėją pasirašyti susitarimą su „valstiečiais“ dėl bendro darbo, bet galiausiai nuspręsta šią iniciatyvą aptarti prezidiumo posėdyje.

Socialdemokratų prezidiumui priklauso apie 50 partijos vadovybės narių, tarybai - penkiskart daugiau.

Valdančioji „valstiečių“ frakcija Seime turi 56 parlamentarus, socialdemokratų frakcijoje yra 19 parlamentarų.