Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius pirmadienį po premjero Sauliaus Skvernelio susitikimo su ministrais teigė įteikęs Vyriausybės vadovui atsistatydinimo pareiškimą.

„Įteikiau atsistatydinimo pareiškimą, kaip ir buvau žadėjęs. Elgiuosi nuosekliai, manydamas, kad partija, kuri šeštadienį nusprendė trauktis, partija, kuri delegavo mane į šitas pozicijas, natūralu, kad jeigu partijos nėra, kuri mane delegavo, tai matyt, kad ir aš, kaip partijos narys, nors tam sprendimui nepritariu, turiu atitinkamai elgtis, ir tą padariau“, - sakė M. Sinkevičius.

Premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas teigė, kad S. Skvernelis jį gavo, tačiau dar neapsisprendė, ar jį tenkins.

„Ministras M. Sinkevičius įteikė atstatydinimo pareiškimą, ir premjeras sprendimo dar nepriėmė. Jis turi penkias darbo dienas tam sprendimui priimti. Kai tas sprendimas bus priimtas, mes jį pagarsinsime“, - sakė T. Beržinskas.

M. Sinkevičius nebuvo linkęs vertinti jo partijos deleguotų kolegų užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus ir teisingumo Mildos Vainiutės sprendimus likti savo postuose.

„Aš manau, kad kiekvienas yra laisvas apsispręsti, juolab, kad ministras pirmininkas nėra išsakęs jiems kritikos, darbų tęstinumas yra reikalingas, ir kiekviena situacija yra skirtinga. Mano apsisprendimas yra šiandien toks, jų valia yra galbūt kitokia. Tai nekvestionuočiau kitų kolegų apsisprendimo“, - sakė jis.

M. Sinkevičius, kuris nėra Seimo narys ir į ministro postą atėjo iš Jonavos mero pareigų, apie ateities planus nedaugžodžiavo.

„Dirbsiu. Aš dar kol kas nesu atleistas, kol nesu atleistas, pabendrausiu su jumis, ir eisiu į darbą. (…) Esu jaunas žmogus, kuris neturi nei verslo, nei kažkokių sukauptų milžiniškų kapitalo lėšų,dividendų ar pajamų, tai, natūralu, kad pabaigęs šitą darbą, ieškosiu kito. (…) Aš niekur iš Jonavos nebuvau dingęs, kiekvieną dieną iš Jonavos važiuoju į Vilnių. Jonava yra mano namai, į kuriuos ir grįšiu“, - sakė M. Sinkevičius.

M. Vainiutė lieka teisingumo ministre

Nepartinė, bet socialdemokratų deleguota Milda Vainiutė lieka teisingumo ministre.

„Premjeras išreiškė pasitikėjimą, taigi norėčiau darbuotis toliau“, - sakė M. Vainiutė.

Ministrė nemato problemos tame, kad ją delegavo iš valdančiosios koalicijos besitraukią socialdemokratai.

„Taip delegavo, bet, kaip vakar ir pirmininkas pasakė, šituo atveju pasibaigus koalicijos sutarčiai tampu laisva tuo požiūriu“, - sakė M. Vainiutė.

Paklausta, ar etiška likti dirbti Vyriausybėje, nors buvo deleguota socialdemokratų, ministrė pritilo, ir po pertraukos atsakė, kad „ko gero taip“, nes ji yra nepartinė.

Ji teigė ateityje svarstysianti, ar stoti į valstiečių ir žaliųjų partiją, tačiau patikino, kol kas tokio pasiūlymo negavusi.

L. Linkevičius nebus opozicijoje

Iš socialdemokratų partijos besitraukiąs Linas Linkevičius linkęs toliau dirbti užsienio reikalų ministru. Tai jis paskelbė pirmadienį po Premjero Sauliaus Skvernelio susitikimo su ministrais.

„Aš sprendimą jau pasakiau ir anksčiau, galiu tik pakartoti, kol įmanoma dirbsime toliau, turiu galvoje Vyriausybėje“, - sakė L. Linkevičius.

Jis neketina atsisakyti Seimo nario mandato, o dėl likimo socialdemokratų frakcijoje teigią apsispręsiąs tuomet, kai ji paskelbs savo sprendimą dėl buvimo valdančiojoje koalicijoje.

„Išrinko partijos rinkėjai, (…) ir jie suteikė mandatą, mano supratimu, dirbti, o ne būti opozicijoje. Tai čia tam tikra prasme yra nesiskaitymas ir su rinkėjų nuomone. (…) Frakcijoje likčiau tuo atveju, jeigu frakcija nepasiskelbtų opozicine. Kol ji to nepaskelbė, kol kas kitokių sprendimų nesu priėmęs“, - sakė L. Linkevičius.

Į kitą partiją ministras stoti neketina. „Ne tikrai, aš taip jau nesiblaškau paprastai“, - sakė L. Linkevičius.

Ministras nespekuliavo, kokiomis sąlygomis reikės dirbti Vyriausybei, tačiau sutiko, kad paprasta nebus.

„Akivaizdu, kad bus trapi ta parama, jeigu ji ir bus, matyt, kiekvienu klausimu reikės ieškoti daugiau kompromisų ir bendrų sprendimų, lengva nebus, bet tokia yra situacija. Tai, kaip ji vadinsis, ar mažumos, ar turės kažkokį palaikymą Vyriausybė, paaiškės artimiausiu metu“, - sakė L. Linkevičius.

Traukiasi teisingumo viceministras

Pirmadienį prašymą dėl atleidimo iš pareigų M. Vainiutei parašė socialdemokratas teisingumo viceministras Justas Pankauskas. Savo prašymą J. Pankauskas paviešino savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

„Na ką, sprendimai priimti. Ačiū visiems, su kuriais teko dirbti šiame etape“, - komentare po nuotrauka prirašė J. Pankauskas.

Partija apsisprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos

Lietuvos socialdemokratų partijos taryba šeštadienį nusprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Pasak socialdemokratų vadovybės, „valstiečiai“ nepaiso socialdemokratų pasiūlymų koalicijoje, neginamos socialdemokratinės vertybės, už jų nugaros sudaromi susitarimai su opozicija.

Už tokį žingsnį balsavo 140 partijos tarybos narių, prieš buvo 46. Balsavime dalyvavo 187 iš 235 tarybos narių.

Socialdemokratų partija pastaruosius keletą mėnesių vykdė savo skyrių apklausą. 44 iš 60-ies jos skyrių siūlė trauktis iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“. Persiderėti dėl koalicijos sutarties siūlė aštuoni skyriai, septyni buvo už darbą koalicijoje, vienas nepareiškė nuomonės.

Pernai žiemą pasirašę koalicijos sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga socialdemokratai gavo trijų ministrų portfelius. Teisingumo ministre tapo nepartinė Milda Vainiutė, užsienio reikalų – partijai priklausantis Linas Linkevičius, ūkio – socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius.

L.Linkevičius jau šeštadienį pranešė paliekąs Socialdemokratų partiją, kad galėtų toliau eiti ministro pareigas. Tuo metu ūkio ministras M.Sinkevičius sakė paklusiąs partijos sprendimui ir atsistatydinsiąs iš pareigų.