„ Aš manau todėl ir skubama greituoju būdu išspręsti šitą klausimą, kad ir mūsų eiliniai partiečiai nepakeistų savo pozicijos, todėl taip operatyviai ir rengiamas ir prezidiumo posėdis, ir partijos taryba, nors nemanau, kad tai yra partijai į naudą“, - sakė viena iš frakcijų valdančiajai koalicijai priklausančių socialdemokračių Irena Šiaulienė pirmadienį po susitikimo su dalimi bendraminčių Seime.

Socialdemokratė prasitarė, kad dar iki partijos tarybos posėdžio bus bandoma kreiptis partiečius.

„Po Etikos ir procedūrų komisijos turėtume paaiškinti, ir turėtume apie tai pakalbėti. (…) Kaip visuomet išleisime savo pareiškimą ir tiek“, - sakė I. Šiaulienė. Koks bus to pareiškimo turinys, parlamentarė kol kas nekalbėjo.

Jos manymu, sprendimų priėmimas partijoje yra skubinamas. Esą po partijos tarybos sprendimo trauktis iš valdančiosios koalicijos šį klausimą buvo galima atidėti ir svarstyti po Naujų metų.

„Bet čia buvo labai staigiai užsikepta ir nežiūrint visų argumentų ir bandymų siūlyti variantus išaiškinti, nueita tokiu būdu, ir dabar po šito sprendimo, kada artėjame prie galutinio taško padėjimo, vadovaujantis partijos vadovybės logika, tas procesas yra skubinamas“, - kalbėjo I. Šiaulienė.

Pati parlamentarė kol kas neatskleidžia, kokį kelią yra linkusi pasirinkti – trauktis iš partijos ar laukti tarybos sprendimo.

„Jaučiuosi ramiai, todėl kad aš nesijaučiu, kad darau nusikaltimą“, - sakė I. Šiaulienė.

Partijos sprendimus vadina neteisėtais

Socialdemokratų senbuvis Juozas Bernatonis paaiškino, kad socialdemokratų parlamentarai dėl to, ką daryti po priimto Etikos ir procedūrų komisijos sprendimo svarstys antradienio rytą per frakcijos posėdį. O pirmadienį susitikę dalis jų esą tik apsikeitė nuomonėmis.

Jis neteisėtu pavadino partijos sprendimą dėl valdančiosios koalicijos nutraukimo, „kadangi nebuvo svarstyti tie statuto pažeidimai, kurie buvo padaryti priimant atitinkamą tarybos nutarimą“.

Jis taip pat pernelyg nedetalizuodamas paaiškino, kad svarstomi nariai dėl įvairių priežasčių šeštadienį neatvyko į Etikos ir procedūrų komisijos posėdį.

„Tačiau aš noriu pasakyti, kad tai buvo tiesiog farsas, nes iš anksto buvo nuspręsta, pirmininkas buvo pasakęs, kad šalins mus iš partijos, ir Etikos komisija tiesiog atlieka tam tikrą savo vaidmenį“, - sakė J. Bernatonis.

Paklaustas, kaip yra geriau, ar trauktis patiems, ar laukti pašalinimo, socialdemokratas pareiškė, kad skirtumas yra tik laiko tarpe, po kurio gali sugrįžti į partiją.

„Aš tiesiog nežinau, pagal statutą, jeigu pats pasitrauki, grįžti po dvejų metų, jei pašalina – po trejų. Bet tai skirtumo nėra, nes jau po dvejų metų, manau, kad daug kas bus pasikeitę partijoje“, - sakė J. Bernatonis.

Per šį laikotarpį jis prognozuoja ideologinius pokyčius partijoje. „Per du metus daug kas keičiasi, aš manau, kad ir mūsų partijoje bus pasikeitimų. Matau tam tikrus ideologinius pasikeitimus, nes yra paskelbtas labai radikalus kairiųjų manifestas, tai nieko bendro su socialdemokratija neturi“, - kritikavo J. Bernatonis.

Jis net neabejojo, kad net ir pašalinimo atveju, parlamentarai Seime ir toliau vadinsis socialdemokratais.

„Mes esame socialdemokratai, ponas Paluckas gali atimti iš manęs bilietą, bet negali pakeisti mano pažiūrų“, - sakė J. Bernatonis, tačiau patikslino, kad kol kas nesvarstyta, kaip tiksliai galėtų vadintis frakcija.

Šeštadienį posėdžiavusi Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Etikos ir procedūrų komisija (EPK) rekomendavo šalinti iš partijos bendrai pozicijai trauktis iš koalicijos pasipriešinusius Seimo socialdemokratus. Galutinį sprendimą dėl sankcijos priims taryba. Ją sušauks spalio 10 dieną vyksiantis prezidiumas.