„Kaune, Panevėžyje, Klaipėdoje artimiausiu metu skyriai įvertins, išanalizuos rinkimų rezultatus (...) ir tikriausiai suras kitus lyderius“, - pirmadienį per spaudos konferenciją sakė A.Butkevičius.

Šiuose miestuose socialdemokratų kandidatai nepateko į antrąjį rinkimų turą ir gavo nedaug vietų tarybose.

A.Butkevičius prisipažino tikėjęsis, kad Šiaulių miesto mero postą išsaugos socialdemokratas Justinas Sartauskas, tačiau šis taip pat nepateko į antrą rinkimų turą. A.Butkevičius tvirtino, kad greičiausiai taip įvyko, nes jo nuveikti darbai esą nebuvo viešai pristatomi.

„Matome, kad visuomenė ieško tam tikrų lyderių (...). Manau, kad mes turime pripažinti, jog dideliuose miestuose su lyderiavimu kai kurių žmonių buvo silpnoka“, - tvirtino premjeras.

Anot jo, LSDP Vilniaus skyriui vadovauja nauja jauna komanda, ji dar nespėjo pasireikšti, nėra žinoma.

„Tikimės, kad rengiantis Seimo rinkimams jų žinomumas bus daug didesnis“, - sakė A.Butkevičius.

Paklaustas apie galimą socialdemokratų dalyvavimą naujoje valdančiojoje daugumoje sostinėje, LSDP lyderis tokią galimybę įvertino pozityviai.

„Manau, kad Vilniuje mūsų kandidatai tarsis, diskutuos su naujuoju meru. Tai matyčiau, kaip vieną iš galimybių parodyti savo kompetenciją ir sudalyvauti valdančiojoje daugumoje“, - teigė A.Butkevičius.

Kitas socialdemokratų atstovas krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sakė, jog valdančiojoje koalicijoje Vilniuje ir Kaune socialdemokratai dalyvaus, jei išsikovos galimybę įgyvendinti savo programą jiems patikėtose srityse.

LSDP rinkimų štabo vadovo Algirdo Syso tvirtinimu, socialdemokratai taip pat turėtų būti valdančiosios koalicijos Kaune nariai.

Socialdemokratų vadovas savo ruožtu tvirtino iš esmės esąs patenkintas savivaldos rinkimų rezultatais.

„Turėsime 16 merų, ir skaičius mus džiugina, turint galvoje, kad socialdemokratai šiuo metu yra valdžioje. Būdami opozicijoje, noriu pabrėžti, mes gavome mažiau balsų - 188 tūkstančius. Šį kartą už mūsų partiją balsavo 218 tūkst. rinkėjų. Tai mus nuteikia gana teigiamai“, - per spaudos konferenciją kalbėjo Vyriausybės vadovas.

„Visose savivaldybių tarybose turime savo atstovus ir turime galimybę dalyvauti formuojant valdančiąsias daugumas“, - pabrėžė jis.

Daugiausia - 17 mandatų - socialdemokratai gavo Druskininkuose, Jonavoje, Vilkaviškyje ir Kauno rajone - po 14 vietų, Marijampolėje - 13, Mažeikiuose - 11. Iš viso LSDP miestų ir rajonų savivaldybėse iškovojo 364 mandatus.

Pasak A.Butkevičiaus, rezultatai galėjo būti dar geresni, jeigu nebūtų paklausyta skyrių prašymo suteikti jiems daugiau veiklos laisvės.

„Prieš šiuos savivaldybių rinkimus pritaikėme kitą organizacinę schemą, skyriai norėjo daugiau sau teisių ir mažesnio reguliavimo iš centro. Praktiškai šitaip šį kartą buvo organizuojami rinkimai. Bet kai kur mes kėlėme tam tikras abejones, ypač dideliuose miestuose, ir sakėme, kad mūsų manymu, rezultatai gali būti šiek tiek per kuklūs. Praktiškai vadovybės išsakytos abejonės ir pasitvirtino. Skyriai buvo garantavę, kad jie prisiima asmeninę atsakomybę ir rezultatai bus geresni. Bet gyvenimas parodo, kad kai kada demokratija turi labai ploną liniją, kai kada iš demokratijos pereinama į anarchiją ir niekas nepajunta, kada esi anarchinėje pusėje“, - sakė LSDP lyderis.