„Etika rinksis spalio 7 dieną, ir tada pasikvies kiekvieną frakcijos narį, ir paprašys paaiškinimų, ir tada priiminės sprendimus, ir teiks siūlymus Tarybai. O paskui jau Taryba rinksis ir priiminės galutinį sprendimą“, - DELFI sakė Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Praėjusį trečiadienį socialdemokratų Etikos ir procedūrų komisija nutarė, kad per savaitę tarybos sprendimui nepaklusę Seimo socialdemokratai turi ištaisyti klaidas, kuriomis pažeidė partijos statutą, tačiau partijos pirmininkas kol kas neturi žinių, kad kuris nors bendrapartietis būtų tą padaręs.

Galimas scenarijus – vienintelis

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Virgis Valentinavičius dabartinėje situacijoje įžvelgia vienintelį galimą scenarijų.

„G. Paluckas įrodo, kad valdo partiją ir turi palaikymą arba grąžindamas tuos žmones atgal į partiją ir išimdamas juos iš frakcijų koalicijos, arba išmesdamas iš partijos. Bet kokie kiti variantai iš principo silpnina ir skaldo socialdemokratų partiją dideliam valstiečių-žaliųjų ir Ramūno Karbauskio džiaugsmui“, - sakė V. Valentinavičius.

Politologas paaiškino, kad valstiečiams-žaliesiems socialdemokratų silpnėjimas palankus, nes jie kovoja dėl tos pačios grupės rinkėjų balsų.

Virgis Valentinavičius
„Aš labai sunkiai įsivaizduoju konservatorių rinkėją balsuojant arba už valstiečius, arba už socialdemokratus, ir atvirkščiai. Tuo tarpu paskutinis Algirdo Butkevičiaus vedamų socialdemokratų pralaimėjimas pernai metų rinkimuose labai aiškiai parodė, kur nuėjo negauti socialdemokratų balsai. Jie beveik be išimties, manau, kad nuėjo valstiečiams-žaliesiems, nes jie pasiūlė kairiąją alternatyvą“, - sakė V. Valentinavičius.

MRU eksperto vertinimu, vienintelis būdas susigrąžinti tuos rinkėjus – atkurti naują socialdemokratų partiją, kaip kairiąją socialdemokratinę partiją, kuria, pasak jo, ji iki šiol niekada nebuvo.

„G. Palucko tikslas yra būtent toks, ir manau, kad jeigu jam pavyktų, tai nuo to laimėtų visi, Lietuvos politinis peizažas būtų aiškesnis ir, galų gale, atsirastų solidi partija, už kurią galėtų balsuoti kairieji rinkėjai, kurių Lietuvoje yra dauguma“, – sakė V. Valentinavičius.

G. Paluckas nėra vienas lauke karys

Politologo nuomone, valdančiojoje koalicijoje apsisprendusius likti partiečius reikia mesti iš partijos.

„Stebėtina, bet tą patį sako ir Bronius Bradauskas, kurį šmaikštieji komentatoriai priskiria prie „bebrų partijos“, ir tą patį sako Vytenis Andriukaitis, kad kitos alternatyvos nėra. Bent jau dabar atrodo, kad G. Paluckas turi platų palaikymą partijoje“, - sakė V. Valentinavičius.

Pasak politologo, parodomojo – vieno frakcijos nario išmetimo iš partijos užtektų tik tokiu atveju, jei po to likę sugrįžtų.

„Bet iš principo reikia mesti visus, kurie nepasirašo po partijos linija.(…) Pirmiausia, dinozaurai partijoje stumia save į tokią situaciją, kad tarpinių sprendimų nebelieka. Arba grįžta pas partiją, arba išeina iš jos“, - sakė V. Valentanavičius.

Jo teigimu, jeigu G. Paluckas šitą situaciją suvaldys, iš jos gali išeiti stipresnis: parodyti, kad partija yra valdoma, kad jis turi palaikymą, kad partijos vertybės yra aiškios. Dirbant opozicijoje, būtų galima pradėti kultivuoti kairiąją poziciją.

„Iki rinkimų dar yra daug laiko, treji metai, tuos dalykus pademonstruoti rinkėjui yra laiko net daugiau negu reikia. Į rinkimus socialdemokratai galėtų ateiti labai sustiprėję“, - sakė V. Valentinavičius.

Politologo vertinimu, G. Paluckas nėra vienas savo kovoje.

„Kiek man tenka girdėti ir skaitau, tai G. Paluckas skyrių palaikymą turi. Kiek žinau, jis labai aktyviai bendrauja su skyriais, net tie dinozaurai, konkrečiai A. Butkevičius, skundėsi, kad jis nuteikinėjo skyrius. Vieniems atrodo, kad nuteikinėjo, o kitiems atrodo, kad bendrauja su skyriais. Vadinasi, bendrą kalbą randa, ir G. Palucko stipriausia pusė, ir tą jis nuolat pabrėžia, kad jis ne šiaip sau iš lubų ištraukė sprendimą eiti iš koalicijos, bet jis aktyviai bendravo su skyriais, surinko jų nuomones, ir tai demokratinės partijos daugumos nuomonė“, - sakė V. Valentinavičius.