„Kažkada Arūno Valinsko partija buvo suskilusi. Kur jie dabar yra? Buvo nuo konservatorių atskilęs Vidmantas Žeimelis su savo bendražygiais, su Laima Andrikiene ir po to sugrįžo. Dažnai atskilėliai nieko gero yra nepadarę“, – pastebi politologas.

Socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas Andrius Palionis neatmeta, kad dėl vidinių nesutarimų Socialdemokratų partija gali skilti. Vis dėlto Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Mindaugas Jurkynas LRT RADIJUI sako, kad kol kas prognozuoti nedrįsta, nes nežinia, kaip ir kas dėliosis ateityje, kaip elgsis atskilę frakcijos nariai – ar jie grįš, ar kurs savo partiją, ar bandys atskilti nuo dabartinės Socialdemokratų partijos.

„Bet viena aišku, socialdemokratai ir dauguma tų, kurie dabar Seime, ne kartą viešai akcentavę apie partijos vidinę demokratiją, lyderių kaitą, atsakomybę už rezultatus, staiga pasielgia priešingai ir nei daugumos skyrių, nei partijos tarybos absoliučios daugumos nuomone nesiremia, ją ignoruoja. Jie randa argumentų, kurie paneigtų partijos, kaip demokratinės vidinės institucijos, reikšmę ir leistų elgtis priešingai“, – pastebi politologas.

Vis dėlto, jo žodžiais, nors prognozuoti sunku, bet kitų atskalūnų politinės karjeros perspektyvos būdavo miglotos arba nulinės.

„Kažkada Arūno Valinsko partija buvo suskilusi. Kur jie dabar yra? Buvo nuo konservatorių atskilęs Vidmantas Žeimelis su savo bendražygiais, su Laima Andrikiene ir po to sugrįžo. Dažnai atskilėliai nieko gero yra nepadarę“, – priduria M. Jurkynas.

Taigi, mano jis, jei Socialdemokratų partijos etikos komisijos sprendimu Seimo nariai, nepaklusę demokratinei partijos valiai, bus šalinami iš partijos, jų politinei karjerai kils daug iššūkių arba karjeros visai nebus, jeigu jie „negrįš į partiją atgailaudami ir mušdami į krūtinę“.

„Bet kokiu atveju, dabar jų komunikacija ir perspektyvos atrodo daug silpnesnės nei iki partijos tarybos sprendimo“, – sako M. Jurkynas.