Pasak Č.Juršėno, partijoms susirūpinus savo vidiniais reikalais, "į šoną nueina valstybiniai".

Tuo tarpu, Seimo pirmininko pavaduotojo teigimu, "Seimui, kaip ir bet kuriam vakarietiškam parlamentui, reikalinga stipri opozicija".

Vidiniai neramumai opozicijoje prasidėjo prieš pusmetį, kuomet opozicinės Liberalų ir centro (LiCS) partijos lyderis, Vilniaus meras Artūras Zuokas neatsižvelgė į prezidento Valdo Adamkaus netiesiogiai išsakytus raginimus pasitraukti iš užimamų pareigų, kaip praradusį visuomenės pasitikėjimą.

A.Zuoką trauktis iš užimamų postų pareikalavo ir jų partneriai Seimo opozicijoje konservatoriai, ir dalis liberalcentristų.

A.Zuokui neatsižvelgus į šiuos reikalavimus, konservatoriai birželio mėnesį pareiškė suspenduojantys savo narystę Vilniaus miesto tarybos valdančiojoje koalicijoje, kurią sudarė su liberalcentristais ir socialliberalais.

Bendradarbiavimo su liberalcentristais Seimo opozicijoje konservatoriai formaliai nenutraukė, tačiau iš tiesų šios frakcijos savo veiksmų tarpusavyje nebekoordinuoja.

Pačių liberalcentristų gretose tuo tarpu tvyro perversmo nuotaikos - praėjusią savaitę A.Zuoko oponentai perėmė valdžią Seimo frakcijoje, jos seniūnu išrinkdami Algį Kašėtą.

Buvęs Seimo liberalcentristų vadas, A.Zuoko remiamas Algis Čaplikas frakcijos seniūno rinkimus pavadino "perversmu". LiCS vadovybė praėjusią savaitę vykusių frakcijos seniūno rinkimų nepripažįsta teisėtais.

Tikėtina, jog po pastarųjų įvykių Seime liberalcentristų partijoje vėl gali pradėti "lėkti galvos".

LiCS pirmininko pavaduotojas Vytautas Bogušis pareiškė, jog bus "visu rimtumu" svarstoma, kaip turėtų būti elgiamasi su partijos sprendimus ignoruojančiais liberalcentristais.

Anksčiau posėdžiavusi LiCS taryba rekomendavo frakcijai nekeisti seniūno tol, kol nesibaigs jo kadencija. A.Čaplikas iš frakcijos vadų nuverstas telikus kiek daugiau nei mėnesiui iki jo kadencijos pabaigos.

Partijos valdyba "maištininkus", nuvertusius lyderiui lojalų A.Čapliką, svarstys pirmadienį vakare.

Tokie svarstymai Kęstučiui Glaveckui baigėsi pašalinimu iš partijos, ant plauko kabo ir europarlamentaro Eugenijaus Gentvilo narystė LiCS.

Vienas pagrindinių A.Zuoko oponentų, Seimo narys Kęstutis Glaveckas partijos valdybos sprendimu iš LiCS buvo pašalintas liepą.

Liberalcentristų Etikos komisija LiCS valdybai už A.Zuoko kritiką siūlė sustabdyti E.Gentvilo narystę partijoje.

A.Zuokui oponuojantys liberalcentristai rugsėjį susibūrė į partinę Liberalios politikos frakciją.

Gegužę LNK televizija paskelbė neva "Rubicon group" "juodosios buhalterijos" įrašus, iš kurių matyti, jog už verslininkams palankius sostinės savivaldybės sprendimus bendrovė mokėjo pinigus asmeniui, vadinamam "abonentu" arba "kolega".

A.Zuokas kategoriškai atmetė prielaidas, jog jis galėjo būti tas asmuo. Tuo tarpu iš sostinės vicemero pareigų atsistatydinęs konservatorius Kęstutis Masiulis pareiškė neabejojantis, jog "abonentas" yra dabartinis Vilniaus meras.