Ši partijos institucija turi pareikšti galutinį sprendimą dėl socialdemokratų ateities po to, kai paskutinę Seimo pavasario sesijos dieną, liepos 11-ąją, valdančiosios koalicijos partneriai „valstiečiai“, užsitikrinę opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) paramą, davė startą urėdijų reformai, kuriai prieštaravo LSDP. Tuo metu socialdemokratų pirmininkas G. Paluckas prabilo apie tai, kad koalicinė sutartis turėtų būti peržiūrėta, o priimti sprendimą buvo patikėta partijos skyriams.

Iki rugsėjo 20-osios svarstę, socialdemokratų „apačios“ nusprendė taip: 44 skyriai pasiūlė trauktis iš koalicijos, 8 siūlė persiderėti, 7-ių pareiškė norą likti koalicijoje, vienas savo pozicijos nepateikė.

Taryba turėtų patvirtinti ir LSDP tarybos rezoliuciją „Dėl tolesnio LSDP darbo Lietuvai“. Joje konstatuojama, kad šios Vyriausybės vykdomos reformos stokoja ambicijos, be to, yra įgyvendinama dešinės pakraipos ekonominė politika, o Vyriausybės programos įgyvendinimo plane įtvirtinti įsipareigojimai nevykdomi.

Socialdemokratai skelbia, kad pasitraukę į opoziciją, jie yra pasirengę paremti tuos valdančiųjų sprendimus, kurie neprieštarauja „LSDP programai, kairiosioms vertybėms ir yra naudingi didžiajai daliai visuomenės“. Tai esą gali būti daroma padedant priimti konkrečius sprendimus arba sudarant išsamesnį susitarimą dėl paramos mažumos Vyriausybei.

LSDP tarybą sudaro 236 nariai: partijos pirmininkas, 10 prezidiumo narių, 15 frakcijos Seime narių,196 skyrių atstovai, 2 Europos Parlamento nariai, Moterų sąjungos atstovė, buvę LSDP pirmininkai, 4 Kovo 11-osios Akto signatarai, 5 Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos atstovai. Šeštadienio posėdyje dalyvavo 186.

Reiškė skiritigas nuomones

Tarybos posėdyje kalbėjęs parlamentaras Juozas Bernatonis teigė, kad jei partija apsispręstų išeiti iš koalicijos, reikėtų bent koreguoti reezoliucijos dėl tolesnio darbo tekstą, nes jis kol kas "primenąs konservatorių propagandą".

"Manau,kad yra ne prieštaravimai tarp partijos ir frakcijos, kaip bando pateikti tie, kuriems tai patogiau, bet yra dvi nuomonės. Mes, frakcijos nariai, kurie dirbame su "valstiečiais", esame įsitikinę, kd su jais galima sėkmingai dirbti - atsikratyti pralaimėjusiųjų komplekso ir toliau dirbti Lietuvai", - kalbėjo J. Bernatonis.

Jis negailėjo kaltinimų opoziciniams konservtoriams - esą jie primetė šią situaciją, nes tik jiems tai yra naudinga.

Pasak J. Bernatonio, lengviausia yra partijai "bolševikiniais metodais" primesti sprendimą. Pasak jo, parlamentaras Gediminas Kirkilas buvo prengęs "labai gerą" memorandumą dėl tolimesnio darbo su "valstiečiais" (jis prieš kelias savaites buvo pateiktas partijos prezidiumui, bet taip ir liko "pakibęs ore"), ir siūlė jo laikytis.

Tuo metu skyriams atstovaujantys tarybos nariai piktinosi, kad Seime susibūrusi 17 narių grupė neatstovauja visos partijos, o "skubotai pasitaršyta" koalicijos sutartis buvo desperacijos pasireiškimas. "Todėl geriau atitraukti", - tvirtino jie.

Pasak tarybos nario, Seimo frakcijos seniūno pavaduotojo Juozo Oleko, partija yra labai sudėtingoje situacijoje nuo pat rinkimų pabaigos. "Bet mes, pralaimėję rinkimus, seime vis dėlto turėjome galimybę vienaip ar kitaip prisidėti prie mūsų partijos programos realizavimo. Ir VYriausybės programa vienaip ar kitaip atitinka mūsų partijos programą", - pabrėžė jis.

Pasak J. Oleko, santykiai su koalicijso partneriais nuo bendro darbo pradžios pakito. "Šiandien mes labai rimtai galime tartis su koalicijos partneriais", - pabrėžė jis.

Tuo metu Varėnos skyriaus atstovė Angelė Malinovskienė rėžė tiesiai: "Seimo nariai, ar jums atrodo, kad jūs Dievo pateptieji"?

Socialdemokratė pareiškė: Seimo nariais dabartiniai parlamentarai tapo rajonų bičiulių darbo dėka. "Mes raginome už juos balsuoti, o galėsime ir neraginti. Ką, nepatinka?", - sakė ji.

Auddringais plojimais buvo sutiktas A. Malinovskienės rginimas socialdemokratams trauktis iš koalicijos ir pagyros naujajam partijos pirmininkui G. Paluckui.

Nesupranta ir eiliniai, ir tarybos nariai

LSDP tarybos posėdžio išvakarėse jos nariams buvo išplatinta eilinės socialdemokratės laiškas.

„Esu įsitikinusi, kad rytoj (šeštadienį – red.) tarybai teikiamas nutarimas (dėl pasitraukimo iš koalicijos – DELFI) yra parengtas atmestinai ir absoliučiai netinkamas save gerbiančiam rimtos partijos organui. Priimdama nutarimą dėl koalicijos ateities, taryba turėtų atsakyti į klausimus, kodėl būtent toks nutarimas. Preambulėje turi būti išdėstyti argumentai, kokią žinią perduodame LSDP nariams, rinkėjams, koalicijos partneriams, visiems žmonėms. Žinia turi būti aiški, argumentuota, kiekvienas žodis pasvertas. Juk diskutuojame nuo liepos mėnesio, taigi, turime ką pasakyti, ar ne?“, - rašo LSDP atstovė.

Ji siūlo kalbėti apie ateitį, o ne apie tai, kas buvo. „Jei būčiau LSDP tarybos narė, nežinočiau, kaip balsuoti. Nes ir šiandien neturiu aiškaus atsakymo, kodėl reikia nutraukti sutartį“, - savo nuomonę dėstė eilinė socialdemokratė.

Nematanti jokių rimtų argumentų, kodėl socialdemokratai jau dabar turėtų trauktis iš valdančiosios koalicijos, tarybos posėdžio išvakarėse savo profilyje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė ir LSDP tarybos narė, buvusi parlamentarė Birutė Vėsaitė.

„Taip, nusivylimą kelia bendravimo stilius tarp koalicijos partnerių, tačiau ši Vyriausybė yra daug kairesnė, nei A. Butkevičiaus (buvęs socialdemokratų lyderis ir premjeras - DELFI). Jeigu Saulius Skvernelis pasirašytų dėl progresinių mokesčių, atsisakytų „Sodros“ lubų - būtų galima toliau dirbti koalicijoje“, - teigė politikė.

Kitokios nuomonės nei dauguma besilaikantys socialdemokratai iki paskutinės minutės tikėjosi, kad sprendimas pakryps kita linkme. Daug vilčių buvo dedama į balsavimą dėl koalicijos, kurį siūlyta rengti slaptą.

Pasitraukimui duoda laiko

Nutraukus koalicinę sutartį, iš postų turėtų pasitraukti socialdemokratų deleguoti ministrai bei Seimo komitetų vadovai. Socialdemokratai šiuo metu vadovauja Užsienio reikalų, Ūkio ir Teisingumo ministerijoms. Partijos nariai taip pat yra Seimo Teisės ir teisėtvarkos, Europos, Užsienio reikalų, Socialinių reikalų ir darbo komitetų pirmininkai, be to, socialdemokratė Irena Šiaulienė eina Seimo vicepirmininkės pareigas.

Vykstant socialdemokratų susistumdymams dėl koalicijos, apsisprendimą paklusti partijos daugumos sprendimui iš ministrų viešai yra išreiškęs tik Ūkio ministerijai vadovaujantis Mindaugas Sinkevičius.

Šiuo metu su vizitu Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) besilankantis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius DELFI teigė, kad savo žodį tars po galutinio partijos apsisprendimo. Neoficialiai kalbama, kad būtent šį politiką užsistojo prezidentė Dalia Grybauskaitė. Esą planuojant rudens sesijos darbus įvykusiame jos bei Seimo valdybos susitikime buvo aiškiai pasakyta - L. Linkevičiaus „neliesti“.

LSDP pirmininkas G. Paluckas teigė, kad nusprendus trauktis iš daugumos, aptarti tolimesnių žingsnių pirmadienį susitiks socialdemokratų valdyba, paaskui vyks susitikimai su LVŽS atstovais, nes reikia „pereinamąjį laikotarpį sustyguoti“.

Anksčiau šią savaitę jis kalbėjo, kad tarybai patvirtinus daugumos skyrių išsakytą norą trauktis iš valdančiosios koalicijos, socialdemokratų ministrams bei Seimo komitetų vadovams apsispręsti dėl postų duodama savaitė. Jo teigimu, politikams nusprendus priešintis LSDP tarybos valiai, jų narystė partijoje galės būti stabdoma arba jie bus šalinami iš partijos.

Parlamentarai žada laikytis

Didesnių problemų pergalę dėl savo pozicijos partijoje užsitikrinusiam G. Paluckui kils su Seimo frakcija. Nors socialdemokratai parlamentarai tvirtino skubotų žingsnių nedarysiantys, ne vienas jų užsiminė, kad partijos vadovui paklusti neketinama, dar daugiau – nepaisant G. Palucko grasinimų šalinti iš partijos tuos, kurie nepalaiko bendros linijos, iš postų Seime trauktis esą nežadama.

Andrius Palionis

Kaip DELFI sakė Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Andrius Palionis, jis pats gerbs tarybos sprendimą, bet neslėpė, kad frakcijoje yra įvairių nuomonių. Pasak jo, kaip elgsis frakcija po tarybos sprendimo, dar ketinama tartis.

"Yra ir svarstymų, kad dalis žmonių gali išeiti iš frakcijos, yra nuomonių, kad toliau dirbant frakcijoje, galima palaikyti valdančiųjų siūlymus", - pasakojo A. Palionis.

Tuo metu kiti DELFI kalbinti parlamentarai tvirtino, kad iš Seimo frakcijos trauktis jie neketina. Esą už tolesnį darbą su valdančiąja LVŽS pasisako 14 parlamentarų, kitokios nuomonės laikosi vos trys – Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė bei Algimantas Salamakinas.

„Tai kodėl mes turėtumėme išeiti iš frakcijos, jei nesutinkame su partijos sprendimu? Jei reikia, tai gal tegu išeina mažuma, kuri nenori toliau dirbti. Nelogiška, kad dauguma išeitų, o mažuma liktų. Be to, trys žmonės net negali sudaryti frakcijos“, - tvirtino pašnekovas.

Jo teigimu, frakcija neatsisakys ir socialdemokratų pavadinimo, nes jį naudoti įpareigoja LSDP statutas. Jame numatoma, kad partijos remti kandidatai, patekę į Seimą, turi dirbti Socialdemokratų frakcijoje.

„Iš mūsų niekaip negali atimti socialdemokratų vardo, nes mes esame partijos kandidatai, išrinkti Seimo nariais. Mus gali nebent išvaryti. Bet klausimas toks: koaliciją sudarė partijos, tai partija tegu ir išeina. Kuo čia dėta frakcija? Ji gali toliau bendradarbiauti, nes pats G. Paluckas kalba apie tai, kad, pasitraukus iš koalicijos, su „valstiečiais“ gali būti pasirašyta kažkokio bendradarbiavimo sutartis“, - aiškino pašnekovai.

Seimo socialdemokratai stebėjosi: kaip jie gali trauktis į opoziciją, jeigu šiuo metu veikiančios Vyriausybės programoje yra įtvirtintos socialdemokratų nuostatos.

„Kaip mes oponuosime savo pasirašytai programai, kuri yra mūsų rinkimų programos atspindys?“, - teigė DELFI kalbintas socialdemokratas.

Praėjusios savaitės pabaigoje Seimo Socialdemokratų frakcija parengė kitą dokumentą, pavadintą labai panašiai, kaip ketvirtadienį į viešumą patekusi rezoliucija – „Dėl tolesnio bendro darbo Lietuvai“. Kaip pranešė LRT.lt, šiame dokumente, kurį pasirašė 13 iš 17 Seimo socialdemokratų, teigiama, kad koalicijos partneriai yra pasiryžę toliau dirbti kartu, „suprasdami stabilaus valdymo reikšmę Lietuvos žmonėms ir Lietuvos valstybei“.