„Socialdemokratai kelia klausimą dėl pačios prezidentės atsakomybės, gebėjimo vykdyti tiesiogines pareigas ir jos vykdomos politikos pasekmių šalies ir visų žmonių gyvenimui“, – teigiama antradienį LSDP Infocentro išplatintame pranešime.

„Kalbėdama apie korupcijos apraiškas, ydingą viešųjų pirkimų tvarką, prezidentė nereikalauja atsakomybės ir darbo rezultatų iš tų institucijų, už kurias atsako ji pati. Prokuratūra viešųjų pirkimų istorijoje kažkodėl neliečiama ir dangstoma“, – rašoma jame.

Taip socialdemokratai reagavo į D.Grybauskaitės antradienį po susitikimo su Seimo valdyba padarytą pareiškimą, jog krašto apsaugos ministras dėl „auksinių šaukštų“ skandalo turi trauktis iš posto, kad nekompromituotų krašto apsaugos sistemos ir valstybės.

„Tokia situacija kompromituoja ir mūsų politines pastangas apsaugoti valstybę, skirti didesnį finansavimą (gynybai), kompromituoja mūsų sprendimus mūsų žmonių akyse, ir todėl politinę atsakomybę turi prisiimti ministras, kad nekompromituotų ne tik krašto apsaugos sistemos, bet ir valstybės, ir Socialdemokratų partijos“, – antradienį Seime žurnalistams sakė prezidentė.

„Kreipiuosi tiek į ministrą, tiek į socialdemokratų vadovybę – prisiimti politinę atsakomybę reiškia nustoti daryti gėdą valstybei ir krašto apsaugos sistemai, tai reiškia, toks ministras negali dirbti ir dar išėjęs meluoti ir aiškinti, kad kreipėsi į prokuratūrą. Dėl pavadinimo, ne dėl kainos“, – pridūrė prezidentė.

LSDP pareiškė, kad reikalaudama krašto apsaugos ministro atsakomybės „dėl jo paties sukontroliuoto ir teisėsaugai perduoto pernelyg brangaus viešojo pirkimo prezidentė šioje istorijoje nemato savo atsakomybės dėl visiškai neatsakingo prokurorų darbo“.

„Dvejus metus vilkinusi ir nutraukusi tyrimą prokuratūra prezidentei įtiko leisdama paviešinti medžiagą kaip viešą kaltinimą. Kodėl įtarimai nebuvo pateikti teisėtu keliu?“ – rašoma Infocentro pareiškime.

J.Oleko teigimu, Krašto apsaugos ministerija dar 2015 metų kovą kreipėsi į prokuratūrą dėl galimo sukčiavimo per viešąjį pirkimų konkursą, kai kariuomenė iš bendrovės „Nota bene“ įsigijo virtuvės reikmenų. Iš pradžių pradėjusi ikiteisminį tyrimą prokuratūra šių metų birželį jį nutraukė, nes nepadaryta nusikalstama veika. Viešųjų pirkimų tarnybai pranešus, kad kariuomenė už virtuvės įrankius permokėjo aštuonis kartus, rugpjūčio 30 dieną prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Šie įrankiai iš „Nota bene“ įsigyti iš viso už 4 tūkst. eurų vykdant sutartį, kurios vertė siekia maždaug 174 tūkst. eurų. Anksčiau su bendrove buvo sudaryta preliminari 1,6 mln. eurų vertės sutartis dėl lauko virtuvių atsarginių detalių ir agregatų pirkimo.

Pirmadienį kariuomenė pranešė grąžinanti bendrovei „Nota Bene“ įsigytas lauko virtuvės atsargines dalis ir agregatus bei pareikalavo grąžinti lėšas.