Ketvirtadienį paskelbtoje peticijoje Vyriausybė raginama atsižvelgti į kintančią situaciją dėl koronaviruso ir visuotinį karantiną Lietuvoje atšaukti.

Peticijoje pažymima, kad susirgimų skaičius Lietuvoje palaipsniui mažėja, situacija taisosi, tad pagrindo laikyti visą šalį šiame režime nėra.

„Karantino metu Vyriausybė atvirai leidžia diskriminuoti senjorus ir vyresnio amžiaus žmones – jų laisvalaikis bei profesinė veikla yra ribojamos. Vis daugiau požymių, kad teisinis visuotinio karantino režimas valdantiesiems reikalingas ne dėl objektyvių priežasčių, o dėl artėjančių rinkimų ir didesnės valdžios – taip galima greičiau priimti ne visada būtinus ir reikalingus sprendimus“, – rašoma peticijoje.

Taip pat priduriama, kad visuotinius karantinus viena po kitos atšaukia ir kaimyninės šalys – taip siekiama kuo greičiau grįžti prie įprasto gyvenimo ritmo.

„Kelis kartus per dieną skelbiami vis nauji nurodymai ar rekomendacijos vargina ir sekina visuomenę, augina psichologinę įtampą, rodo apklausos. Visa tai nėra suderinama su atviros visuomenės principais. Priešingai, žmonių sąmoningumą reikia skatinti“, – teigiama peticijoje.

Kaip skelbiama pranešime spaudai, socialdemokratai laikosi nuomonės, kad reaguoti į viruso protrūkius, jei tokie būtų, galima kitais būdais – pavyzdžiui, skelbti tikslinius karantinus konkrečioje vietovėje ir panašiai.

Saulius Skvernelis

Peticijoje teigiama, kad Lietuvoje ir toliau reikia vykdyti aktyvią testavimų strategiją: „Tai leidžia matyti realią viruso cirkuliavimo visuomenėje situaciją ir, reikalui esant, ją suvaldyti“.

Visuotinis karantinas Lietuvoje įvestas kovo 16 d. ir nuo to laiko tęsiamas. Trečiadienį Vyriausybė nusprendė karantiną tęsti iki birželio 16 d.

ELTA primena, kad S. Skvernelis nepagailėjo kritikos opozicijai, reikalaujančiai nutraukti karantiną. Aštresnio žodžio premjeras nepagailėjo opozicinei LSDP, kurios lyderis Gintautas Paluckas pareiškė, kad visuotinį karantiną pratęsusi Vyriausybė Lietuvą laiko „emociniame kalėjime“.

„Drąsūs kiškiai išlindo iš urvelių, porą mėnesių jų nesimatė. Tokie pareiškimai – iš baimės, iš pasimetimo, neturėjimo ką pasakyti“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė S. Skvenelis.