„Naujasis Darbo kodeksas nustatė, kad pagal darbo sutartį dirbantys darbuotojai turi vos 20 darbo dienų kasmetinių atostogų. Daliai darbuotojų, kurie atostogas imdavo tik darbo dienomis, pagal naują kodeksą atostogos sutrumpėjo. Kodėl Seimo nariai turėtų turėti kitokias sąlygas nei kiti Lietuvos dirbantieji? Tam nepakanka argumentų, nes Seimo nario darbas neturi išskirtinės rizikos ar padidintos įtampos. Įtemptai dirba ir mokytojai, ir gydytojai, ir ugniagesiai, ir verslininkai“, - teigia Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Pasak Socialdemokratų frakcijos Seime seniūno Andriaus Palionio, tai suteikia Seimo nariams išskirtines sąlygas, nors parlamentarai yra tokie pat darbuotojai kaip ir visi žmonės. Jų atostogos galėtų būti reglamentuojamos atsižvelgus arba į naująjį Darbo kodeksą, arba į Valstybės tarnybos įstatymą, kuris taikomas valstybės tarnautojams.

Pagal naująjį Darbo kodeksą darbuotojui suteikiamos 20 darbo dienų kasmetinės atostogos. Pagal Valstybės tarnybos įstatymą valstybės tarnautojams šiuo metu suteikiamos 28 kalendorinių dienų kasmetinės minimalios atostogos, o tarnautojui, turinčiam penkerių metų stažą, už kiekvienų paskesnių trejų metų stažą suteikiamos 3 kalendorinės dienos kasmetinių papildomų atostogų. Tačiau esama planų Valstybės tarnybos įstatymą suderinti su naujuoju Darbo kodeksu.

Kaip jau skelbta, Seimo Pirmininkas V. Pranckietis, jo pirmoji pavaduotoja R. Baškienė ir Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė A. Širinskienė įregistravo siūlymą Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektui.