Kreipimąsi su šiuo reikalavimu patvirtino šeštadienį posėdžiavusi LSDP taryba. Dokumentas adresuotas šalies vadovui Gitanui Nausėdai, premjerei Ingridai Šimonytei ir Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen.

Partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad svarbių kiekvienam gyventojui reformų eiga ir tikslai nėra tinkamai pristatyti nei savivaldybėms, nei socialiniams partneriams, o dalis informacijos – ligi šiol slepiama.

„Iš Vyriausybės girdime tik kalbas, kad viską reikia „optimizuoti“, „efektyvinti“, kitaip tariant naikinti ir pertvarkyti mokyklas, ligonines, uždarinėti jų skyrius. Nes, kaip mėgsta kartoti valdantieji, „neapsimoka“. Vyrauja buhalterinis požiūris. Už skaičių nebematoma žmonių ir jų gyvenimų.

Medikai rengia akcijas, ragina pertvarkas stabdyti, švietimo bendruomenė taip pat nepatenkinta. Pacientams bus blogiau, medikams bus blogiau, švietimo kokybė prastės, bet valdantieji tik kartoja – jūs nieko nesuprantat, mes žinom geriau“, – tarybos posėdyje kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Kreipimesi „Dėl vykdomo viešojo sektoriaus skurdinimo“ pažymima, kad savivalda, pasak LSDP, nuo pat pradžių susidūrė su prieštaringomis vykdomosios valdžios pozicijomis, nenoru atskleisti galutinių reformų nuostatų ir nuolatine informacijos stoka.

Todėl socialdemokratų patvirtintame dokumente numatyti septyni Seimui ir Vyriausybei adresuoti raginimo punktai.

Pirma, išsamiai išnagrinėti Lietuvos savivaldos ir regioninių įstaigų atstovų, medikų ir švietimo profesinių bendruomenių ir specialistų pasiūlymus bei pozicijas, siekiant išvengti neigiamų ilgalaikių socialinių pasekmių ir užtikrinti sveikatos ir švietimo paslaugų tinklo stabilumą – būtent savivaldybes ir jų gyventojus labiausiai paveiks vykdomos pertvarkos ir jų keliami iššūkiai.

Antra, pradėti išsamų ir atvirą reformų svarstymą, siekiant ne tik išvengti neigiamų ilgalaikių socialinių pasekmių, bet ir ieškant plataus sutarimo dėl sveikatos apsaugos sistemos ir švietimo įstaigų tinklo stiprinimo, o ne griovimo.

Trečia, dėl geopolitinių priežasčių maisto ir energijos kainoms pasiekus neregėtas aukštumas, nedelsiant grįžti prie ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo iki 2025 metų strategijos projekto, paruošto dar 2019 metais, svarstymo ir priėmimo.

Ketvirta LSDP kreipimosi nuostata: nebeatidėlioti Europos Sąjungos institucijų seniai rekomenduojamos mokesčių pertvarkos, kuri leistų sustiprinti valstybės finansinius pamatus, sumažintų darbo jėgos apmokestinimo naštą ir pasitelktų iki šiol nepanaudotus kapitalo ir turto apmokestinimo rezervus.

Penkta, įsipareigoti tarptautinių organizacijų rekomenduojamoms gero valdymo praktikoms ir bet kokias viešojo sektoriaus įstaigų tinklo pertvarkas inicijuoti tik atlikus išsamų ir įrodymais pagrįstą poveikio vertinimą, kuris paisytų Konstitucijoje įtvirtintų lygiateisiškumo ir nediskriminavimo principų.

Šešta, sustabdyti valstybinių mokyklų diskriminaciją nevalstybinių mokyklų atžvilgiu, numatančią skirtingus mokinių atrankos principus, mokyklų ir klasių dydžių reikalavimus, nevienodą mokinio turinio reglamentavimą.

Septintas LSDP kreipimosi punktas: iš esmės koreguoti pradėtą vykdyti „Tūkstantmečio mokyklų“ programą numatant, kad didžioji dalis joje numatytų lėšų būtų skiriamos paremti tam tikros kritinės infrastruktūros stokojančias švietimo įstaigas, taip pat kurių moksleivių rezultatai yra prastesni, neišskiriant ir mažesnių mokyklų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)