Praėjusią savaitę galimą susitarimą su „valstiečiais“ svarstė LSDP valdyba ir nutarė, kad klausimo neaptarus prezidiume, tokio susitarimo pasirašyti nereikia.

„Aš siūlysiu prezidiumui jį svarstyti tik priėmus galutinį sprendimą dėl koalicijos, tai yra taryboje. Šiandien, kaip bebūtų, yra galiojanti koalicijos sutartis, ir visokie memorandumai ar susitarimai, mano galva, nelabai save randa šitų santykių rėmuose“, – trečiadienį BNS sakė LSDP pirmininkas sostinės vicemeras Gintautas Paluckas.

Anot jo, Seimo LSDP frakcijos susitarimas su „valstiečiais“ dėl bendro darbo turėtų prasmę tik tuo atveju, jeigu partija nutartų trauktis iš valdančiosios koalicijos.

„Jeigu mes priimtume sprendimą trauktis iš koalicijos, mes būtume viena iš galimų konstruktyvios opozicijos frakcijų, memorandumas tiktų tam tikram bendradarbiavimui. Bet jau reikėtų aiškiai susitarime apibrėžti, kam konkrečiai nori paramos, kas konkrečiai svarbu valstiečiams žaliesiems, ir kas konkrečiai svarbu mums. Kad nebūtų neapibrėžtumų, dviprasmybių, kurios itin dažnai pasitaikydavo pirmoj politinio sezono pusėje“, – teigė G. Paluckas.

Tuo metu Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Andrius Palionis BNS sakė sieksiąs, kad būtent prezidiumas pareikštų poziciją, ar reikalingas susitarimas su „valstiečiais“, ar ne.

„Jei pirmininkas siūlys, kad būtų taryboje, manau, kad prezidiumas apsispręs – ar spręsime taryboje, ar prezidiumas gali apsispręsti“, – tvirtino jis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis BNS sakė nebematąs prasmės prasidėjus Seimo rudens sesijai pasirašyti kokį nors susitarimą su socialdemokratais. Anot jo, jeigu susitarimas būtų pasirašytas iki rugsėjo 10-osios, tai būtų tam tikros politinės valios pareiškimas.

„Dabar ką tai reiškia dėl savaitės laiko pasirašinėti kažkokį dokumentą, kuris yra mūsų pačių – socialdemokratų ir valstiečių žaliųjų – programos dalis? Ten nieko nėra, ko nėra programoje“, – tvirtino R. Karbauskis.

Jo teigimu, kalbėti, ar ateityje reikės tokio susitarimo, bus galima tik po LSDP sprendimo dėl likimo koalicijoje.

Šiuo metu vyksta Socialdemokratų partijos skyrių apklausa dėl koalicijos su „valstiečiais“ ateities. Apklausa turi baigtis rugsėjo 20 dieną, o sprendimą priims partijos taryba, jos posėdis planuojamas 23 dieną.

Savo nuomonę jau pareiškė 53 LSDP skyriai: 40 iš jų siūlo trauktis iš koalicijos, 7 nori joje likti, dar 6 skyriai ragina rengti naujas derybas dėl koalicinės sutarties. Tuo metu dauguma – 13 iš 19 – Socialdemokratų frakcijos narių nenori palikti koalicijos.

Apie pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“ socialdemokratai prabilo, G. Palucką išrinkus LSDP pirmininkus, o balsavimas pradėtas, kai „valstiečiai“ su opoziciniais konservatoriais pasirašė susitarimą dėl paramos urėdijų reformai. Socialdemokratai šiai reformai nepritarė.

Valdančioji „valstiečių“ frakcija Seime turi 56 parlamentarus, socialdemokratų – 19 narių.