Apie tai feisbuke paskelbė pats D. Pūras, paironizavęs, kad pagaliau valdžia sureagavo į jo keltas vis gilėjančias problemas svarbiose sveikatos apsaugos srityse.

„Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovybės prašymu renkama informacija apie tai, ką D. Pūras veikia Jungtinių Tautų organizacijoje ir kaip jis ten pateko. Tokios pažymos kreiptasi į Užsienio reikalų ministeriją (URM). Nebegaliu būti tikras, ar dar kur nors nesikreipta informacijos apie mano kaip nepriklausomo eksperto veiklą“, – feisbuke rašo D. Pūras.

Profesorius kelia klausimą, kokiu tikslu užsakomos tokios pažymos ir ką galėtų reikšti toks sveikatos politikos darymo būdas. Jis taip pat stebisi, kad už sveikatos apsaugą atsakingi Lietuvos politikai, patarėjai ir valdininkai nežino svarbių tarptautinių mechanizmų, kurie sukurti teisei į sveikatą užtikrinti, taip pat nesuvokia nepriklausomų ekspertų paskyrimo ir veiklos esmės.

2014 m. vasarą JT Žmogaus teisių taryba D. Pūrą paskyrė paskyrė specialiuoju pranešėju teisei į sveikatą.

Dainius Pūras
„Nebesitikiu, kad SAM ir ši Vyriausybė teigiamai vertintų mano kaip nepriklausomo eksperto kompetenciją ir norėtų ja pasinaudoti. Bet norėčiau, kad už Lietuvos sveikatos politiką atsakingi žmonės turėtų minimalų išprusimą ir gebėjimus suprasti, ką apskritai reiškia terminas „nepriklausomas ekspertas“ ir už ką tokie ekspertai laisvajame pasaulyje vertinami. Jie turi ne tik žinių, bet ir drąsos nepataikauti valdžioms ir jų sprendimus vertinti kritiškai, ypatingai jei šios veikia neskaidriai ir nekompetentingai. Mane paskyrė JT Žmogaus teisių taryba. Kaip nepriklausomas ekspertas aš nepataikauju nei vienai pasaulio vyriausybei, ir Lietuvos valdžia nėra išimtis“, – aiškina D. Pūras.

Ginasi domėjęsi

Sveikatos apsaugos ministrės R. Šalaševičiūtės patarėja Jurgita Kinderienė DELFI tvirtino, kad ministrė nustebusi jai metamais kaltinimais – ji jokių užklausų dėl D. Pūro nėra davusi.

URM savo atsakyme DELFI irgi nurodė dėl D. Pūro negavusi užklausimo iš SAM.

DELFI šaltinių duomenimis, oficialios užklausos ir pažymos nebūta, tačiau D. Pūro kaltinimai nėra be pagrindo. Šaltinių duomenimis, kodėl D. Pūras Lietuvai atstovauja JT, domėjosi pats premjeras Algirdas Butkevičius, sulaukęs skundų iš partietės R. Šalaševičiūtės. Premjerui pateiktas URM paaiškinimas, kaip D. Pūras atsidūrė JT.

Pastaruoju metu D. Pūras R. Šalaševičūtę ir Vyriausybę kritikavo dėl nesirūpinimo griūvančiu Vaiko raidos centru: užmiršę pažadus centrą įkurdinti naujame pastate, valdantieji nusprendė jį perkelti į sovietinį infekcinių ligų korpusą Afrikos valstybėms.

Vertinamas užsienyje, tildomas Lietuvoje

URM atsakyme DELFI teigiama, kad Lietuva, įvertindama aktyvų D. Pūro dalyvavimą ir pripažinimą tarptautinių organizacijų veikloje, bei dideles jo, kaip sveikatos srities eksperto žinias, rėmė D. Pūro kandidatūrą tapti JT specialiuoju pranešėju sveikatos klausimais. Į šias pareigas, kaip nepriklausomas ekspertas, trejų metų kadencijai D. Pūras buvo paskirtas 2014 m. birželio 27 d. JT Žmogaus teisių tarybos pirmininko sprendimu. Lietuvos diplomatai aktyviai siekė, kad D. Pūras būtų paskirtas į šias atsakingas ir svarbias pareigas.

„Prof. D. Pūro, kaip JT specialaus pranešėjo sveikatos klausimais, veikla yra puikiai vertinama tarptautinės bendruomenės. Manome, jog Lietuvai yra labai svarbu, kai tarptautinėse organizacijose dirba pripažįstami ekspertai iš Lietuvos“, – sako URM.

D. Pūras feisbuke taip pat atkreipė dėmesį į SAM vadovybės sustiprėjusį polinkį tildyti nepriklausomus ekspertus ir nevyriausybines organizacijas, į viešumą keliančias akivaizdžius sveikatos sistemos ir daromų sprendimų ydingumo bei neskaidrumo įrodymus. Tai jam primena Tarybų Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos veiksmus 1988-1989 m.

„Ši istorija su informacijos apie mane rinkimu – tai tik tęsinys apgailėtinos kampanijos, kurią vykdo SAM vadovybė prieš kitus jos veiksmus kritikuojančius specialistus ir organizacijas. Kreipimasis dėl pažymos akivaizdžiai susijęs su mano viešai išsakyta pozicija Lietuvos psichikos sveikatos politikos ir apskritai sveikatos politikos klausimais. Galbūt taip siekiama bauginti“, – svarsto D. Pūras.

Jis atkreipia dėmesį ir į kitą problemą: bet koks pasikėsinimas į JT paskirtą Specialiųjų procedūrų atstovo mandatą ir jo nepriklausomą veiklą ir bandymas tokiai veiklai trukdyti yra jau ne tik konkrečios valstybės vidaus reikalas, bet iššūkis tarptautinei teisei ir tarptautiniams žmogaus teisių apsaugos mechanizmams. D. Pūras svarsto, kad galbūt tokie Lietuvos valdžios veiksmai turėtų būti žinomi JT, Pasaulio sveikatos ir kitoms tarptautinėms organizacijoms.

„Nekelčiau šio klausimo viešai, jei tai būtų vien nepasitikėjimo manimi kaip neįtikusiu valdžiai ekspertu klausimas. Patyčių iš valdžios struktūrų esu patyręs ir anksčiau, taigi tyliai nuryčiau dar vieną tokią patyčių dozę. Bet jei į tokius akibrokštus nebus tinkamai reaguojama, jie kartosis ir gali kenkti kitiems nepriklausomiems ekspertams bei viešajam interesui“, – aiškina JT specialusis pranešėjas teisei į sveikatą.