Premjeras Algirdas Butkevičius prezidento rinkimuose nedalyvaus. Partijos prezidiumas kandidatu siūlo kelti europarlamentaro Zigmanto Balčyčio kandidatūrą.

Zigmantas Balčytis
"Socialdemokratų partijos pirmininkas, premjeras Algirdas Butkevičius yra pareigos žmogus, todėl priėmė atsakingą sprendimą tęsti jam patikėtus įpareigojimus ir įsipareigojimus, kuriuos jis sieks paversti konkrečiais rezultatais, dirbti Lietuvos ir Lietuvos žmonių naudai, nesvarbu kokiame poste bedirbtų. A.Butkevičius dėkoja partijos bičiuliams už didžiulį palaikymą, tačiau apsisprendė nedalyvauti 2014 metais prezidento rinkimuose", - pirmadienį pranešė LSDP infocentras.

LSDP prezidiumas nutarė partijos tarybai siūlyti per rinkimus kelti Z.Balčyčio kandidatūrą.

DELFI primena, kad „Spinter tyrimų“ apklausos duomenimis, prezidento rinkimų kampanijos starte tik du Lietuvos politikai visuomenės yra matomi kaip rimti pretendentai į šalies vadovo postą. Tai prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius.

Socdemų kandidatu esantis Z. Balčytis sulaukė tik 3,3 proc. apklausos dalyvių simpatijų. Politologo Lauro Bielinio nuomone, šis skaičius jau rodo socialdemokrato įdirbį.

„Z. Balčytis labai aiškiai save išeksponavo. Be dviprasmybių, be abejonių: jis nori kandidatuoti. Ir tai davė rezultatą iš karto. Jeigu A. Butkevičius pasakytų „aš einu“, jo skaičiai šoktelėtų iš karto, - aiškino VDU profesorius. - Aš manau, Z. Balčytis pasiektų pakankamai daug. Jo autoritetą sustiprintų ir socialdemokratų autoritetas. O tai yra labai daug.“

Tačiau, pašnekovo teigimu, sykiu pastebėtina, kad jeigu Z. Balčytis, o ne A. Butkevičius, kandidatuotų į prezidentus, socdemai žaistų rizikingą žaidimą. Esą būtent nuo socdemų kandidato pirmiausiai priklausys, ar bus reikalingas antrasis prezidento rinkimų turas.

„Jis bus, jeigu socialdemokratų kandidatas bus ryškus, visiems žinomas. Ir jeigu jis iš tikrųjų aktyviai sieks ir norės būti prezidentu. Tada mes, ko gera, matysime antrąjį turą. O jeigu bus pasyvus dalyvavimas, tikrai D. Grybauskaitė laimės iš karto“, - prognozavo L. Bielinis.

Pasak jo, Z. Balčyčiui, kaip kandidatui į prezidentus, reikėtų visos įmanomos pagalbos – viešo A. Butkevičiaus ir visos partijos palaikymo gali ir nepakakti.

„A. Butkevičiaus įdirbis daug didesnis ir aiškesnis. Jis iš tikrųjų galėtų greičiau mobilizuoti aplink save rinkėjus. Na, o Z. Balčytis dirba neblogai. Nesakyčiau, kad jis yra pralošiantis A. Butkevičius. Bet šiai dienai A. Butkevičius yra aiškesnis kandidatas“, - svarstė pašnekovas.

Anot jo, Z. Balčyčiui pagalbos prireiktų ir iš kitų valdančiųjų partijų. Be to, europarlamentaro kandidatūros iškėlimas esą pareikalautų ir daugiau finansinių investicijų į jo rinkimų kampaniją.