Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis antradienį neigė bet kokias pasklidusias kalbas apie galimą koaliciją su LSDP.

„Aš turiu pareikšti, kad tai yra melas, niekada per tris metus Gintautas Paluckas nei su manim, nei su Sauliumi Skverneliu, nei su vienu kitu mūsų koalicijos atstovu nėra šnekėjęs apie jokias galimas koalicijas“, – BNS aiškino R. Karbauskis.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis interviu Eltai pabrėžė, kad su socialdemokratais į valstybę žvelgia panašiai.

„Aš manau, su socialdemokratais, kad ir kaip ten būtų, daugeliu atvejų mes panašiai žvelgiame į valstybę“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Jokių susitarimų nėra

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas Delfi teigė, kad šiuo metu nevyksta jokios derybos.

„Nieko nevyksta, ar su savimi čia šnekasi Ramūnas, ar čia rinkimų kampanijos dalis. Niekas nieko neturi, niekas dėl nieko negali derėtis. Tik spalio 11 rinkėjai pasakys, kas bus Seime ir kiek ko bus Seime. Mes neužsiimsime jokiais koalicijų lipdymais, nei organizavimais. Po kilimu jokių sutarčių nesudarinėjame, užsiimame tuo, kuo visi turi užsiimti rinkimuose – savo programos pristatymu visuomenei“, – kalbėjo partijos pirmininkas.

Jis teigė, kad į jokias kalbas apie galimą bendrą darbą su konservatoriais ar valstiečiais nesileis.

„Man tie visi lipdymai prie konservatorių ar prie valstiečių yra tiesiog nepriimtini. Mes norime šią ydingą asmeniškumų praktiką ir komisijų steigimus nutraukti, toks yra mūsų ateinančios kadencijos tikslas – spręsti žmonių problemas, o nesivelti į kalbas apie gandus. Neįsivaizduoju apie ką šneka, nekomentuosiu ir nesivelsiu į tas prielaidas“, – teigė jis.

G. Paluckas ir R. Karbauskis susitiko krepšinio aikštelėje.

Politikas teigė, kad jokie pokalbiai dėl galimos valdančiosios koalicijos partnerių „nevyko, nevyksta ir nevyks iki spalio 11 dienos“, nes tai būtų „nepagarba rinkėjams“.

G. Paluckas tikino, kad prognozes apie galimą koalicijos tarybą tegul teikia politologai.

„Aš ne politologas, teorijomis neužsiimu. Mano darbas yra visuomenės pasitikėjimas ir jį gavus atitinkamai įvertinti už ką ir kokias mūsų nuostatas remia, ką mes su tuo galime daryti. Čia politologai gali samprotauti, kas ką suprastų, kokios vaivorykštės teoriškai galimos. O mums, ką daryti pasakys rinkėjai balsuodami“, – Delfi kalbėjo LSDP vadovas.

Politikas stebėjosi kitų partijų lyderių kalbomis.

„Nesuprantu, šauna kažkam į galvą ir jie sako – dabar mes viską žinom, čia eis su tais, kiti atgal puola, kad mes geriau žinom – jie su mumis. Mes esame dideli ir stiprūs, mes į problemų sprendimą orientuoti, o ne visokių intrigų ar sąmokslo kūrimą“, – pabrėžė socialdemokratų vadovas.

Gintautas Paluckas

Jis žadėjo, kad likus vis mažiau laiko iki rinkimų tokių kalbų tik daugės.

„Artėjančių rinkimų fone mes, matyt, girdėsime įvairiausių ir keisčiausių pareiškimų ir samprotavimų. Aktualu yra dabar tik tai, kas rūpi Lietuvos žmonėms. Kam aktualu, kas kiek kartų su kuo kavą gėrė ir bendravo? Man tai aktualu, kaip bus teikiamos planinės sveikatos priežiūros paslaugos per antrąją koronaviruso bangą. Kaip švietimas bus užtikrintas. Bet apie tai valdantieji nenori kalbėti. Jiems mieliau yra paaiškinti, kas ir su kuo koalicijos lipdo“, – Delfi stebėjosi socialdemokratų lyderis.

Taip besielgiančius politikus jis ragino tiesiog liautis.

Kategoriškai prieš

LSDP valdybos narys Vytenis Andriukaitis pabrėžė, kad šiuo metu stengiasi nesikišti į politiką ir laikytis neutralios pozicijos dėl savo pareigų Pasaulio sveikatos organizacijoje (PSO). Tačiau iš to, ką jam teko girdėti, R. Karbauskio žodžius V. Andriukaitis vadino visišku prasimanymu.

„Visiškas prasimanymas, manau, kad jis turi rinkiminę taktiką. Juk tie, kurie nemėgsta konservatorių, tie tikrai klauso R. Karbauskio ir gali patikėti. Nes R. Karbauskio komanda pretenduoja iš esmės į tą patį rinkėją. Ir čia yra sąmoninga akcija visiškai, jis tai kartoja ne pirmą kartą. Manau, kad tai buvo pradėta, kai socialdemokratai nusprendė išeiti iš koalicijos dėl nesutarimų“ , – sakė V. Andriukaitis.

Politikas stebėjosi šiais R. Karbauskio pareiškimais, žinant faktą, kad LSDP palikus valdančiąją koaliciją, Vyriausybės programa nebuvo perrašyta ir buvusių koalicijos partnerių idėjos iš programos nedingo.

„Šitame kontekste tiesiog skleidžiamas melas tam, kad mobilizuoti tuos rinkėjus, kurie bijo konservatorių, patraukti ir nuo socdemų, čia juk visiškai akivaizdu. R. Karbauskis strateguoja viešuosius ryšius ir žinutes ten, tad jis tai daro visiškai sąmoningai“, – kalbėjo jis.

Vytenis Andriukaitis

Paklaustas, ar po rinkimų būtų įmanoma konservatorių ir socialdemokratų bendras darbas koalicijoje, V. Andriukaitis teigė, kad griežtai prieš tai pasisako.

„Aš griežtai pasisakau prieš tokią koaliciją. Nebent įvyktų kažkokia nacionalinė nelaimė, kuri pareikalautų labai plataus susivienijimo. Bet aš nematau jokio pagrindo tam. Politine prasme tai būtų didžiausia bėda Lietuvai. Nes šaliai tikrai reikia dešiniųjų partijų, net ir tokių radikalių ir rusofobiškų, pseudo patriotiškų kaip konservatoriai. Jie juk iš esmės savo rankose laiko Tėvynės meilės monopolį, kiti, gi, nemyli“, – apie konservatorius kalbėjo V. Andriukaitis.

Politikas teigė, kad toks sprendimas tik dar sustiprintų partijų fragmentaciją.

„Šiuo atveju nematau jokios logikos, kodėl reikia tai daryti. Ir tai būtų didžiulė mūsų politinio lauko krizė. Nes tokia krizė yra visiškai nereikalinga rinkėjams. Ir šiaip, politinė fragmentacija lauke yra didelė, kiek turime įvairių politinių darinukų. O dar pagilinti tą fragmentaciją, dar įnešti daugiau jovalo“, – problemas vardijo pašnekovas.

O jeigu po rinkimų prireiktų diskusijos apie tokį darinį, anot V. Andriukaičio, užvirtų labai karštos diskusijos, kurios galėtų baigtis net partijos skilimu.

„Jeigu staiga po rinkimų kažkas vyktų, tai būtų tokie karšti socdemų stovykloje debatai, kad aš net neįsivaizduoju, kuo tai pasibaigtų. Tai galėtų būti net skilimai. Čia būtų didžiausia bėda ir tai supranta R. Karbauskis“, – Delfi sakė politikas.

V. Andriukaitis dar kartą pabrėžė, kad jokie pokalbiai nevyksta.

„Tikrai nieko nėra, bendrai dabar jokių susitarimų nėra. Dabar svarbiausias dalykas yra socdemams išsiveržti į rinkimų lyderius, nes nėra paprasta, dabar trys jėgos gana vienodai dalinasi balsus pagal situaciją. Nelengvos savaitės artėja, o dabar galvoti apie kažkokius susitarimus yra absoliučiai nesavalaikis žingsnis, čia būtų nenušauto briedžio dalijimasis“, – tikino pašnekovas V. Andriukaitis.

Delfi primena, kad Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną, antrasis jų turas – spalio 25 dieną.